31 December 2010

2o1O .. 2O11..

Paan Zainudin | 7:21 AM | 00 orang doakan aku slim |

2o1O BaKaL MeLaBuHkAn TiRainyA
2O11 bAkAL MeNjeLMa..

So,thn baru bakal menjelma..jd bagaimana dgn azam korang..??
Mesti ada yg berazam giller masyhuk kan..
Takpe..setiap org ada azam mereka masing2..
So,jadikan azam dan impian korang itu sbg kenyataan..
Jgn hanya sbg angan2 je taw.. =)
Wish utk kwn2 dan guru2 yg berada di SMKAB..Selamat tahun baru..!!!

Wish to all people in AFZAN..hehe..hepi new year..!!




- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

24 December 2010

TaHuKaH aNDa????

Paan Zainudin | 7:49 AM | 00 orang doakan aku slim |






1) Tahukah anda, semut tidak pernah tidur dan ia akan bersenam merenggangkan badannya setiap pagi.

2) Jerung boleh hidup sehingga 100 tahun.

3) Apabila seekor badak air dewasa mengangakan mulut, keluasan bukaannya cukup untuk membolehkan seorang budak setinggi 1.25m berdiri di dalamnya.

4) Gajah hanya tidur 2 jam sehari, tetapi Gorila dan Kucing 14 jam!

5) Lintah bulan mempunyai 4 hidung!

6) Burung Penguin boleh berenang sepantas 24 KM sejam.

7) Tiada seekor pun Singa dan Labah-labah mempunyai bulu dan bentuk yang serupa.

8) Ikan paus boleh berenang selama 3 bulan tanpa makan.

9) Tiram boleh bertukar jantina.

10) Lebah boleh hidup sekitar 40 hari sahaja kecuali pada musim sejuk ia boleh hidup selama 3-6 bulan.

11) Kuda Belang mempunyai kombinasi warna yang sangat menarik iaitu hitam dan putih, Tetapi warna asasnya adalah PUTIH.

12) Unta mempunyai 3 lapisan kelopak mata, ini dapat melindungi matanya dikawasan padang pasir.

13) Seekor Cacing mempunyai 8 jantung.

14) Lembu adalah haiwan yang buta warna.

15) Telur burung unta adalah telur paling besar di dunia. Berukuran 6-8 inci setiap 1, kalau di rebus akan mengambil masa 40 minit untuk masak.

16) Kalau kita sembur racun ke arah semut, serangga itu mesti akan tumbang ke sebelah kiri.

17) Hamster hanya mengelipkan sebelah mata sahaja pada setiap masa.

18) Rama-rama tidak mempunyai perut.

19) Landak akan terapung kalau dicampak ke dalam air.

20) Semasa dilahirkan, anak Beruang panda adalah lebih kecil daripada seekor tikus. Beratnya cuma 113 gram sahaja!

21) Nyamuk betina boleh hidup sehingga 100 hari manakala nyamuk jantan hanya 10-20 hari sahaja.

22) Walaupun tenaga seekor buaya semasa menutup mulutnya begitu kuat sehingga boleh mematahkan tulang- temulang kita, tetapi otot yang bertindak untuk membuka mulut haiwan tersebut terlalu lemah sehingga kita boleh memegang mulut Reptilia itu dan menghalangnya daripada terbuka dengan hanya menggunakan sebelah tangan sahaja.

23) Ular tidak boleh mengelipkan mata, Reptilia itu juga tidak akan mematuk ketika berada di dalam air kerana boleh menyebabkannya lemas.

24) Tenggiling adalah binatang yang malas. Haiwan ini menggunakan 80% hayatnya semata-mata untuk tidur!

25) Badak boleh mengangkat 850 kali beratnya sendiri sedangkan manusia hendak mengangkat beban yang 2 kali ganda beratnya pun macam hendak terkeluar isi perut.

26) Seekor landak dewasa mempunyai 30,000 batang duri pada badannya dan ia diganti setiap tahun.

27) Seekor penyu boleh hidup sehingga 100 tahun

28) Belalai gajah tidak bertulang, tetapi mengandungi 40,000 otot!

29) Rama-rama merasa makanannnya dengan menggunakan kaki terlebih dahulu.

30) Arnab betina boleh mengawal lebihan populasinya dengan menyerap embrionya ke dalam tubuh.

31) Buaya pula tidak boleh mengundur.

32) Harimau Kumbang boleh berlari sepantas 110 KM sejam.

33) Kupu-kupu boleh mengesan bau yang berada 11 KM jauh darinya.

34) Tikus Mondok boleh menggali lubang sedalam 91 m dalam tempoh 1 malam sahaja. Kalau 5 malam, berapa m? 10 mlm? 20 malam? Berapa pulak? Jawapannya senang saja.... Ambil kalkulator, kiralah sendiri... =D





- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

23 December 2010

DePa SuA KiTa RaSa

Paan Zainudin | 11:58 AM | 00 orang doakan aku slim |
Hmm...dh bminggu kot x tulis blog..
So,wahat i'm gonna say hahh...

Haa,,!!! Minggu lpas aku,Ara,Merul,Syahmeer,Burn,Fati,Sham gi Penang..
sja2..mnghilangkan kboringan dok umah..dkt penang lak time tu da sua rasa tv9..
so pegi la sna..best la jgak..
aku n farish
wif pengacara NASI LEMAK KOPI O' aziz desa
hai cik kak gadis melayu..haha

Then,lepas pusing2 dkt booth..kami p mlepak lak dekat tepi pantai..sja2 dok merenggek..
gedik2 btul mamat nih..








- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

21 December 2010

H.E.A.L.T.H iS WeALtH

Paan Zainudin | 7:46 AM | 00 orang doakan aku slim |




Health - Very Very Important Tips 

--> Answer the phone by LEFT ear.

--> Do not drink coffee TWICE a day.

-->Do not take pills with COOL water.

--> Do not have HUGE meals after 5pm.

--> Reduce the amount of OILY food you consume.

--> Drink more WATER in the morning, less at night.

--> Keep your distance from hand phone CHARGERS.

--> Do not use headphones/earphone for LONG period of time.

--> Best sleeping time is from 10pm at night to 6am in the morning.

--> Do not lie down immediately after taking medicine before sleeping.

--> When battery is down to the LAST grid/bar, do not answer the phone as the radiation is 1000 times.

Forward this to those whom you CARE about!

Here are some healthy tip for your smartness & physical fitness. Prevention is better than cure.

HEALTHY JUICES


Carrot + Ginger + Apple - Boost and cleanse our system.

Apple + Cucumber + Celery - Prevent cancer, reduce cholesterol, and eliminate stomach upset and headache.

Tomato + Carrot + Apple - Improve skin complexion and eliminate bad breath.

Non $top Entertainment only at Funzug! Click to Join 4 Free!

Bitter gou rd + Apple + Milk - Avoid bad breath and reduce internal body heat..


Orange + Ginger + Cucumber - Improve Skin texture and moisture and reduce body heat.

Pineapple + Apple + Watermelon - To dispel excess salts, nourishes the bladder and kidney.

Apple + Cucumber + Kiwi - To improve skin complexion.

Pear & Banana - regulates sugar content.

Carrot + Apple + Pear + Mango - Clear body heat, counteracts toxicity, decreased blood pressure and fight oxidization .


Honeydew + Grape + Watermelon + Milk - Rich in vitamin C + Vitamin B2 that increase cell activity and str engthen body immunity.

Papaya + Pineapple + Milk - Rich in vitamin C, E, Iron. Improve skin complexion and metabolism.

Banana + Pineapple + Milk - Rich in vitamin with nutritious and prevent constipation

Quite interesting!
Keep Walking.....

Jus to check this out......
The Organs of your body have their sensory touches at the bottom of your foot, if you massage these points you will find relief from aches and pains as you can see the heart is on the left foot.

Typically they are shown as points and arrows to show which organ it connects to.

It is indeed correct since the nerves connected to these organs terminate here.

This is covered in great details in Acupressure studies or textbooks.

God created our body so well. He made us walk so that we will always be pressing these pressure points and thus keeping these organs activated at all times.

So, keep walking...

(REFER TO THE FEET PIC ON MY WALL PHOTO =)

According to a Japanese institute that does research on blood types, there are certain personality traits that seem to match up with certain blood types. How do you rate?

TYPE O You want to be a leader, and when you see something you want, you keep striving until you achieve your goal. You are a trend-setter, loyal, passionate, and self-confident. Your weaknesses include vanity and jealously and a tendency to be too competitive.
آ
TYPE A You like harmony, peace and organization. You work well with others, and are sensitive, patient and affectionate. . Among your weaknesses are stubbornness and an inability to relax.
آ
TYPE B You're a rugged individualist, who's str aightforwa rd and likes to do things your own way. Creative and flexible, you adapt easily to any situation. But your insistence on being independent can sometimes go too far and become a weakness.
آ
TYPE AB Cool and controlled, you're generally well liked and always put people at ease. You're a natural entertainer who's tactful and fair. But you're standoffish, blunt, and have difficulty making decisions.

KNOW ABOUT THE BENEFITS OF HAVING FRUITS AND VEGETABLES 

Fruit Benefit Benefit Benefit Benefit Benefit آ
Apples Protects your heart prevents constipation Blocks diarrhea Improves lung capacity Cushions joints آ
apricots Combats cancer Controls blood pressure Saves your eyesight Shields against Alzheimer's Slows aging process آ
artichokes Aids digestion Lowers cholesterol Protects your heart Stabilizes blood sugar Gua rd s against liver disease آ
avocados Battles diabetes Lowers cholesterol Helps stops str okes Controls blood pressure Smoothes skin آ
bananas Protects your heart Quiets a cough Strengthens bones Controls blood pressure Blocks diarrhea.

DRINK WATER ON EMPTY STOMACH 
It is popular in Japan today to drink water immediately after waking up every morning. Furthermore, scientific tests have proven a its value. We publish below a description of use of water for our readers. For old and serious diseases as well as modern illnesses the water treatment had been found successful by a Japanese med ical society as a 100% cure for the following diseases:

Headache, body ache, heart system, arthritis, fast heart beat, epilepsy, excess fatness, bronchitis asthma, TB, meningitis, kidney and urine diseases, vomiting, ga str itis, diarrhea, piles, diabetes, constipation, all eye diseases, womb, cancer and men str ual diso rd ers, ear nose and throat diseases.

METHOD OF TREATMENT

1.. As you wake up in the morning before brushing teeth, drink 4 x 160ml glasses of water .....interesting

2. Brush and clean the mouth but do not eat or drink anything for 45 minutes

3. After 45 minutes you may eat and drink as normal.

4. After 15 minutes of breakfast, lunch and dinner do not eat or drink anything for 2 hours

5. Those who are old or sick and are unable to drink 4 glasses of water at the beginning may commence by taking little water and gradually increase it to 4 glasses per day.

6. The above method of treatment will cure diseases of the sick and others can enjoy a healthy life.

The following list gives the number of days of treatment required to cure/control/ reduce main diseases:

1. High Blood Pressure - 30 days

2. Ga str ic - 10 days

3. Diabetes - 30 days

4. Constipation - 10 days

5. Cancer - 180 days

6. TB - 90 days

7. Arthritis patients should follow the above treatment only for 3 days in the 1st week, and from 2nd week onwa rd s - daily.

This treatment method has no side effects, however at the commencement of treatment you may have to urinate a few times.

It is better if we continue this and make this procedure as a routine work in our life.

Drink Water and Stay healthy and Active.

This makes sense .. The Chinese and Japanese drink hot tea with their meals ...not cold water. Maybe it is time we adopt their drinking habit while eating!!! Nothing to lose, everything to gain...

For those who like to drink cold water, this article is applicable to you.

It is nice to have a cup of cold drink after a meal. However, the cold water will solidify the oily stuff that you have just consumed . It will slow down the digestion.
Once this 'sludge' reacts with the acid, it will break down and be absorbed by the intestine faster than the solid food. It will line the intestine. Very soon, this will turn into fats and lead to cancer.. It is best to drink hot soup or warm water after a meal.

A serious note about heart attacks: Women should know that not every heart attack symptom is going to be the left arm hurting.
Be aware of intense pain in the jaw line.

You may never have the first chest pain during the course of a heart attack..

Nausea and intense sweating are also common symptoms.

60% of people who have a heart attack while they are asleep do not wake up.

Pain in the jaw can wake you from a sound sleep. Let's be careful and be aware. The more we know, the better chance we could survive...

A cardiologist says if everyone who gets this mail sends it to everyone they know, you can save a person's life!!


- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

04 December 2010

S.E.L.A.M.A.T B.E.R.K.A.H.W.I.N T.E.A.C.H.E.R..!!

Paan Zainudin | 7:07 AM | 00 orang doakan aku slim |
Selamat Menyambut Hari Perkahwinan Teacher..
Semoga Kebahagiaan yang dikecapi berkekalan hingga ke akhir hayta..
and wish ur dream always come true...
bersinar eh..bling2..
oh my guru...hak3





- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

03 December 2010

SeLaMat BeRJoDoH TiKaH..!!

Paan Zainudin | 7:54 AM | 00 orang doakan aku slim |
Bertempat di Taman Lembah Impiana Kulim,aku terpana melihat shabatku 
(cewah ayat xleh belah) 
Tikah menaiki jinjang pelamin bersama suaminya yg tercinta,Azlan..
Tp yg lagi vogue lauk kenduri dia..haha..pkai al Barakah Katering punya..haha..
katering yg aku keja dlu..btw thankz tkah sudi guna ktering nie..
best taw..dpt jmpa kwn2 lama sma..
Lepas p kenduri aku,aleb,idham,mutit gi kulim landmark...watching cinema..Harry Potter..then merenggek sma..yg tu part yg xleh belah n mmg2 vogue giller..haha..our moment tgether.. =)








- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

12 November 2010

PeRGiNyA Dia SeOrANg SaHaBat..

Paan Zainudin | 7:30 PM | 00 orang doakan aku slim |

  Waktu dpt berita nie mmg sukar nk percaya dan mmg x percaya..wktu tue aku nk gi smyg jumaat..Fakhriy hntar msg dkt aku gtau yg Wanjan (Arwah Syazwan) meninggal dunia sbb excident..mmg sukar nk percaya..aku baru ja jumpa dia hari raya puasa ritu..

  Kemudian sedikit demi sedikit msej msuk bgtau mgenai wanjan..Aku mula rasa smething dh..Lastly, den call aku gtau pasal wnjan..dia mninggal pg td..den gtau dia sdih..dia call kwn2 dia..rmai yg mnangis...

  Although Wanjan tue snior aku..tp aku baik ngn dia..mmg aku trasa khilangan dia...Rihaz msti sedih..diorg mmg kawan rapat..geng tikam batu..
Eija..his lover..of course mmg trasa khilangan arwah..aku harap kau sabar eija.. aku ada terbaca dalam blog kwn aku.. eija ada tulis dkt wall dia (eija rar).. mmg sedih aku bca..mgalir air mata aku..


"wan, maafkan sgala slah dan clap sya dkat awak. xmngkin akan ada msj dari awk buat slamanya..2 hari lepas, awk tnya sy, baju adidas hadiah besday nak bg bila??kalau xsempat pakai nanti, nak bg sapa pakai???n awak ckap kalau awak dah xda, jgn lupa pencipta kita..do keep in touch dngan family awak..n awak ckap, smoga sya berjmpa dngn orng yg ampu mnjaga saya dgn baek..kenapa awk ckap smua 2???pliz tell me!"


and family diorg..mesti sgt2 sedih..takziah..saya harap keluarga arwah tabah menerima kehilangannya...
kenangan bersama arwah pada hari raya aidilfitri yg lalu..(arwah berbaju melayu merah)

Link mengenai berita kemalangan arwah
http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=128134747244889&id=100000333163923


Semoga arwah bahagia di sana dan ditempatkan dalam kalangan orang yg beriman...





- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

03 November 2010

FiNaL eXaM SCHeDuLe

Paan Zainudin | 10:15 PM | 00 orang doakan aku slim |


FINAL EXAM SCHEDULE / PPISMP SEMESTER 1 JUNE 2010


                2nd November   -  Bahasa Melayu Akademik 1    (2.30 - 3.45 p.m.)
               10th November   -  Pengajian Sosial 1                (2.30 - 3.45 p.m.)
               11th November   -  Pendidikan Jasmani              (8.00 - 9.15 a.m.)
               15th November   -  Bahasa Melayu Akademik 2    (2.30 - 3.45 p.m.)


Do the best..!!!!!
Doa + Usaha + Ikhtiar + Tawakkal = Kejayaan..!!!
(^^,


- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

31 October 2010

RiNDu SeRiNdU RiNdU nyA..

Paan Zainudin | 10:06 AM | 00 orang doakan aku slim |



I miss my friends..

My best friends..

My classmates...

My teachers..


and MORE important MY FAMILY...huu..



Kadang-kadang...



Bila kita kata rindu seseorang




Pasti orang akan berkata



"Eey dia nie..kerek betul.."




Tapi sememangnya ia betul..




Wujud dalam hati kita..




Hanya persahabatan yang ikhlas




akan merasakan yang ia sememangnya



ada dan tersimpan



dalam hati kita... 




My friends...............my Life
                                                  


My Family................My Soul
                                                    


video
miss u my friends...

- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

aKu DaH KaHWiN SeKaRaNg

Paan Zainudin | 9:46 AM | 00 orang doakan aku slim |






     Aku dah kawin skarang. Bini aku memang baik sangat2. Tapi dia x seperti yang aku expect masa kami belom kawin dulu. Masa belom kawin, aku tengok dia memang sorang yang pendiam je, jarang gile cakap ngan laki. Member2 mmg puji la cara dia. So memang susah jugak aku nak cuba tegur dia masa tu.. segan dowh. Memang obvious lah kalau aku tegur. Tapi aku suka dia macam tu, so xde la cemburu sangat sebab dia jarang borak2 ngan laki..

Cantik? Memang la, kalu x aku comfirm x sangkut punyer. Haha. Cantik pada mata aku la. Member2 pon ade yang cube usha. Sori le dia nak layan. Haha. Memang market. Last2 aku yang dapat, memang rasa bangga giler. hehe..

Eh, dok ngumpat2 pasal dia, lupa lak nak kasi tau nama. Nama panggilan dia Ara. Nama betol dirahsiakan.  Hoho..

Aku usha cara yang leklok la, gi jumpa bapak dia dluu. gentlemen beb! Slow talk ngan bapak dia. Err, bapak dia nama Marzuki.. Bapak dia ni jenis sound direct rupenyer.. Pergh, mmg kena kutuk kaw2 la gua. Sebabnya, bila dia tanya kenal x anak dia? Gua cakap x sgt. Bapak dia tanya lagi, nape nak kawin ngan anak dia? Gua cakap sebab minat. Minat sebab ape? Gua cakap x tau.. Habis kalu x dapat anak dia? Gua cakap nak jugak! Bapak dia sound la, “ko ni, cane ko nak kawin ngan org yang ko x kenal? Gua jawab, lepas kawin la saya kenal dia pakcik.. pastu sengih2.. pastu bapak dia diam.

Masa tu rasa down gile. Bapak dia cam tolak mentah-mentah je proposal aku.. Ke dia saja nak uji kehebatan cinta aku?? Huhu.. Time tu aku dh terpikir nak usha calon lain je. Aku memang ade lagi sorang yang aku suke. Haa yang ni gua memang kamceng giler. Yang ni pulak nama dia Ika. Gua memang selasi lah ngan minah ni. Haha.. Tapi last2 orang lain gak yang gua pinang.

Hari keputusan proposal aku akhirnya tiba. Kputusannya.. jeng3.. x spt yang aku jangka. Haha. Aku ingat kena reject, satgi family diorang terima. Warghh happy giler. Alhamdulillah. So, memang sah la takde jodoh aku ngan Ika. Time aku bgtau Ika aku nak kawin, dia accept je. Kejam gile aku. Dia kata semoga aku bahagia.. lepas tu kami dah x jumpa.

Lepas akad nikah, kompemlah aku sebagai laki Ara. Happynye aku Tuhan je tau.. kat rumah.. dia macam biasa, cool je.. Tapi cool semacam la pulak. Sepatah aku tanya, setengah patah dia jawab. Kalu aku x buka mulut, memang x berbunyilah rumah kitorang.

Ara taklah ‘bisu’ sangat. Kadang2 dia bersuara gak.. Tapi bagi aku yang jenis suka cakap banyak ni, Ara bukan jenis yang boleh bawak borak sangat. Bila aku cakap pasal something, dia macam blur... Macam x supportive sangat. Last2 aku dah malas nak borak.. oh boringnye..  Yang dia tahu cuma tunjuk baris gigi dia ja.. sengih. Cam yg aku buat kt bapak dia dulu. Psycho seyh..

Nak jadik lagi tensen, aku ni jenis perokok sederhana tegar gak la. Tapi bini aku pulak mmg cam fobia giler ngan asap rokok. Bau nafas aku yg bersisa rokok pon, dia mesti batok.. x bau rokok pon dia dah selalu batok. Uhuk3 gitu.. Sebab sayang bini, makin lama makin kurang aku merokok..  kalu gian sangat pon aku merokok time kat ofis je.

Bini aku keje hospital, bahagian obat-obatan.. Aku lak xleh bau ubat, mesti pening kelapa.. Hari2 aku yang hantar, ambik dia gi spital. Time ambik dia balik, mmg hari2 lah baju dia bau obat dalam kete. So aku akan slalu bukak tingkap, nyaman sket..

Ada satu hari tu, masa hujan lebat. Xleh bukak tingkap kete, aku dah mmg pening-pening lalat dah.. Bau ubat.. Dengan poor visibility lg, kami accident! Langgar bontot kete orang depan. Kat spital, doktor kata bini aku keguguran akibat kemalangan tu. Hah??

Rupanya dia mengandung dua bulan.. Ara sendiri pon x tahu.. Ya Allah!!

Lepas kejadian tu aku terus suruh Ara benti keje. Dok rumah je.. Aku dah korbankan rokok aku, so dia kena korbankan keje dia. Aku dah x tahan bau ubat!! Aku sorang keje dah cukup sara idup kami!

Dekat setahun kami kawin, Ika tiba2 datang, dia kata masih sayang kat aku, nak aku ambik dia jadik bini no. 2.. Dia sanggup..

Alamak ni dah angau betol.. Padahal aku baru je kawin. Mungkin Ika yakin yang kami sangat serasi dan saling memahami, so dia berani propose kat aku. Then aku teros terang je la, aku cakap kat dia, yes aku memang x kamceng mane ngan bini aku skarang.. And banyak benda yang kami xde persamaan. Ara memang x banyak bercakap. Kalu aku cube buat lawak, dia macam x tangkap je. Sedih tol.. X pandai nak borak. Kalu jumpa member2 aku lagi le dia sunyi sepi. Dah le hari-hari dia suka masak benda yang sama.. Jarang la dapat makan yang lain sket. Kcuali makan luar. Itu pun dia akan order benda sama je.. Haha macam tu la bini aku.. Lucu lak..

Tapi kami masih cuba memahami hati budi masing2.. Aku cuba biasakan diri ngan bau ubat2 kat baju2 Ara dulu, cuba brenti merokok waktu awal2 kawin dulu.. Ara plak dh x keje, dah cuba belajar masak benda2 lain (jarang la menjadi).. Aku bagitau Ika, rumah tangga kami bahagia. Aku xleh menduakan dia.. Aku memang sayangkan dia. Ika terpaksa terima hakikat tu. Itu mmg last kami jumpa.

Kini, kami dapat rezeki sorang anak, dah besau, dekat 4 tahon la.. tp dah pandai mengaji sket2. Semua berkat kerajinan bini aku. Bab2 agama, mengaji sume dia mmg bagus. Anak aku Hafiz, memang dia train elok2 ngaji alQuran.. Alhamdulillah, semoga esok2 dia jadik anak yang soleh. Bagi aku itu la investment yang sangat2 menguntungkan!

Tapi sebenarnya dalam tempoh tu, kami x seperti pasangan yang lain, kot. Makin hari aku makin bosan ngan rumah tangga kami. Ara memang suka menyepi, jarang borak panjang2. Aku pulak suka keluar lepak ngan kawan2. Makin lama makin jarang aku duduk rumah. Lewat malam baru balik, bini dah tido. Esoknya pagi2 aku dh kena gi keje.. Dalam tempoh tu jugak, aku sebenarnya asyik keluar dengan sorang ofismate aku. Nama dia Lisa. Budak baru kat ofis aku.. Berbekalkan muka yang agak ade market ni, dia macam sangkut lak kat aku. So dialah yang slalu aku ajak kluar malam, teman aku borak2, kadang2 sampai pagi!

Aku sedar aku seolah2 mempergunakan dia untuk hiburkan hati aku.. Teringin nak kawin ngan dia, takot kecik hati si Ara pulak.. Dengan Lisa la tempat aku luahkan perasaan, kadang2 gadoh, kadang dia tercarut2 siap kat aku. Pastu minta maaf, dia kata tersasul.. Tapi aku mmg terhibur bila dok ngan Lisa. Bini aku kat rumah, dengan anak aku jarang sangat aku luangkan masa.. 

Ara sedar akan perubahan aku dari hari ke hari. Dia mula sedar aku ada pompuan lain. Satu hari dia bagitahu, dia izinkan kalu aku nak kawin lagi, tapi mesti dengan wanita yang elok2, sebab dia tak mahu pelajaran Hafiz terganggu. Aku pelik, apa kaitan??

Dan aku terfikir, Lisa tu wanita yang elok ke? Pakaian hari2 kompem ketat, make up kat muka 2 inci macam xleh kena air, x ambik air semayang ke? X semayang ke? Ke cuti sepanjang tahon?!

So aku postpone dulu hajat nak kawin ngan Lisa. Terfikir lepas kawin boleh nasihat kot sikit2, tapi time bencinta pon asyik lawan ape aku cakap. So sad!..

Ketika perkahwinan aku ngan Ara mencecah 4 tahun dulu, rumahtangga kami ditimpa dugaan yang maha besar. Ara mula jatoh sakit, batuk dia makin teruk, akhirnya masuk hospital. Dan saat itulah baru aku diberitahu, Ara mengidap penyakit barah tekak. Ya Allah!!

Doktor bagitau, Ara dah lama senarnya kena barah tu, penyakit yang akan buat dia slalu batuk, dan trpaksa menahan sakit bila bercakap! Aku rasa bagai kena tusuk dengan anak panah yang tumpul bila dengar benda tu!! Patut la Ara jarang sangat bercakap. Kenapa dia x bagitau aku??

Doc tu cakap lagi, penyakit tu makin lama makin teruk, dan bagi effect kat jantung. Sebab pernafasan dia selalu kurang dari sepatutnya. So jantung jadi lemah.. So itulah yang menyebabkan Ara jatuh sakit. Jantung dia skarang makin rosak akibat barah tu.

Jadi camane dia boleh ajar anak aku mengaji? Doktor tu bagitau, memang ada ubat utk diminum sebagai pelincir dalam tekak. Tapi hanya kurangkan rasa sakit, dan ia bertahan kejap je.. Tapi Ara x boleh selalu minum sebab ubat tu sangat mahal!!

Aku buntu..

Masa tulah baru aku terfikir, kami x penah bertikah lidah, x penah gado.. Mgkin itu hikmah dia.. Tapi aku x sedar selama ni.. Aku asyik tinggalkan dia, bergembira dengan pompuan lain.. Dia pula sanggup tanggung derita setiap kali perlu menjawab pertanyaan aku. Dan x penah luahkan derita kat aku..

Jantung Ara dah lemah sangat, doktor kata mungkin Ara x dapat bertahan lama.. Aku menangis depan doktor tu puas2, wlapun doktor pompuan. Aku dh x kisah. Aku menyesal dgn cara aku layan Ara selama ni.

Dia dah bagi aku macam2, jaga makan minum, pakaian aku, ajar anak kami mengaji, mmg x penah lawan apa aku cakap, apa aku suruh..

Aku suruh dia benti keje dulu, dia ikut. Walaupon kat rumah dia tetap baca buku pasal ubat-ubatan! Dia minat sangat dengan keje dia.. Maafkan abang Ara..

Bila balik rumah nak mandi kejap, aku sempat tengok balik kenangan2 kami.. Aku belek2, terjumpa kotak hantaran masa kami kawin dulu. Ada satu kotak jam, jam yang aku pakai sekarang.. Aku terkejut bila ada sehelai kertas dalam tu. Mula2 ingat kertas resit, tapi rupanya sepucuk surat!

1 Julai 2007,

Buat suami yang baru kupunya,

Terima kasih kerana menawarkan cintamu,
Yang ku tunggu-tunggu sejak kita mula bertemu dulu,
Ku juga benar-benar cinta padamu,
Dan kumenangis bila dirimu melamarku

Buat suamiku yang baru kupunya,

Luaranku mungkin nampak sempurna,
Luaranku mungkin ramai yang terpesona,
Tapi diriku bukanlah sesempurna abang sangka,
Kerna suaraku bukan kepunyaan kita

Buat suamiku yang baru kupunya,

Andai abang ingin melihat Ara ketawa,
Ara hanya mampu tersenyum pada abang,
Andai abang mahu Ara berjenaka,
Mungkin Ara kan menangis dibahu abang,

Kerana Ara tak mampu berbica,
Seperti orang lain berbicara,
Kerana Ara tak mampu ketawa,
Seperti orang lain ketawa

Jika membaca surat ini akan meleburkan cinta abang,
Ara pasrah dan relakan abang menjauhi,
Jika membaca surat ini Ara tetap dihati abang,
Ara sujud sejuta syukur pada Ilahi..

Yang benar,
Isteri yang menyanjungmu.

*Ara selitkan surat ini dalam kotak jam abang, semoga abang mudah terlihat surat ini..


Berderai lagi airmata jantan aku. Kenapa aku x terbaca surat ni 4 tahun dulu? Kenapa aku x tahu penderitaan Ara awal2 dulu? Kenapa baru sekarang?

4 tahun usia perkahwinan kami, Ara beri aku segala2nya.. dan paling penting dia bagi seorang anak yang comel dan bijak. Tapi apa yang pernah aku beri kat Ara?

Mulai saat tu aku jaga Ara sepenuh hati. Hari-hari memang keje ulang alik hospital. Masuk ofis pon kjap2. Anak aku bagi kakak Ara yang jaga. Masa tu aku dah serabai giler. Sangat x terurus. Baru aku sedar pentingnya Ara dalam hidup aku.

Dalam keadaan Ara yang agak lemah, aku minta kebenaran doktor untuk bawa dia melancong. Aku nak temani dia puas2. Aku nak bahagiakan dia dalam sisa2 hayat dia. Biar dia terlupa akan derita dia. Saat itu dia menangis kat bahu aku. Sejak dia sakit kami hanya berbalas tulisan kat kertas.. dan kertas2 tu aku kan simpan sampai bila2.

Dia tulis dia x menyesal kawin dengan aku. Dia tulis sangat bahagia hidup dengan aku. Siap cuba lukis gambar orang senyum.. haha.. Ya Allah hari2 itu kami sangat bahagia. Namun Ara dah makin lemah. Aku dah x mampu tengok dia derita. Setiap kali dia nak tarik nafas, sangatlah azab pada aku melihatnya.

“Ya Allah, jika Kau masih panjangkan hayat isteriku, Kau berilah aku separuh kesengsaraannya, biar kurang kesensaraannya Ya Allah.. Tapi jika hanya kematian yang dapat mematikan sengsara isteriku, aku redha Ya Allah..”

Aku x tahu apa lagi boleh aku buat.. Aku bacakan Yaasin ditelinganya berulang-ulang, biarkan anak kami dipangkuan memeluk-meluk ibunya..

Akhirnya Tuhan menjemputnya kembali. Aku pasrah. Kesedihanku terubat bila kulihat dia pergi dengan tenang. Sempat kuajarkan Syahadah.. dan dahinya berpeluh jernih. Lalu kukucup buat kali terakhir..

Kini, hmpir 5 tahun prkawinan kami, tinggal aku dengan Hafiz, dengan helaian2 tulisan terakhir Ara..

(T.T)

Menitis tau air mata aku nih...huuuu



- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

06 October 2010

MaLaM PeNgHayaTaN KeMeRDeKaaN

Paan Zainudin | 12:14 PM | 00 orang doakan aku slim |

Selepas je blek dari cuti raya (19/9/2010), geng2 item siswa budaya kena bkerja keras berlatih utk malam penghayatan kemerdekaan khamis ni (23/9/2010)...Agak penat..tetapi menyeronokkan..

Alhamdulillah..program berjalan lancar..item teater buat prsembahan dgn baik..diorg puji..huhu..
geng2 item teater..huhu





- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...