31 October 2013

MALAM SERIUS POPULAR 2O13

Paan Zainudin | 10:37 AM | 00 orang doakan aku slim |

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum


Popular ?? popular kerr ?? haha sekali sekala annual dinner bak hangg .. buat la yang grand-grand sikit .. Annual dinner kelas kiteorang kali nie bertempat di Hotel Centrepoint Kuala Lipis dan  bertemakan colour blocking .. ni diaa , nalla punya tema .. haha .. Sebelum-sebelum nie kiteorang hanya buat BBQ , picnic , makan-makan camtu jer .. apa kata kali nie buat kelainan sikit .. kann ?? 
Hehe , bukan setakat makan-makan jer okey malam nie .. Siap sekali dengan tayangan video , game kotak beracun , karaoke dan anugerah .. Haaa Anugerah Bintang Serius Popularr Bebudak BM1 , amekk kauuu .. siap ada 22 kategori - semuanya Anugerah Budak Seriuss bla bla bla .. kalau nak list banyak pulak kann ..
barisan retis-retis wanita .. amboi bak hangg , kena betoi aihh tema malam nie ..
kami group orenn ~~ hehe over pulak aku dressing
Antara anugerah-anugerah yang kiteorang dapat .. Dari kiri anugerah budak serius kuat perasan , serius aktif, serius glamour (hehe aku tue) , serius berkepimpinan , serius happy go lucky , serius menyenangkan dan serius sopann .. hehe hadiah tue handmade + dari kedai okeyy .. hamboihhh , yang takleh belah tag dekat meja tue .. err , yang aku punya henator ke senator ?? hehe pa pe je lahh
Acara memotong kek oleh papa comel kiteorang , merangkap pensyarah dan tutor yang sentiasa sabar dengan kerenah kami nie .. Sedar tak sedar dah 3 tahun bersama .. dah lali dengan pe'el dan perangai semua orang .. hehe
okeyy yang nie takleh belahh .. sepadan doe ~~
Acara karaoke .. nahh haii , dah lama encik simpan hajat nak karaoke dah tue .. sekali rembat lagu Wings
kumbang seekor dekat tengah , dikelilingi bunga "blocking" haha
hahhh , macam-macam ragam .. hahaha
tik tik tik .. waktu berdetik .. dah 3 tahun bersama , masih berbaki lagi 2 tahun 1/2 .. masing-masing dah kenal perangai dan kerenah sendiri .. dah macam abang adik kakak .. harap kita dapat kekalkan ukhwah ini sampai bila-bila .. ameen ~~ Hidup dikongsi Tanpa Limitasi PISMP BM1 Sem 4 .. Okeyy perhatian, sem depan kan aku jadi KU korang , okeyy gua dah get ready nak giller kuasa bersama PKU gua , Faizal Thahir !! hahahahhh









- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

25 October 2013

MALAM SIMFONI SISWA BUDAYA

Paan Zainudin | 5:10 PM | 00 orang doakan aku slim |

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum


Lepas jer sambut raya haji , semua orang pakat buzy .. sebahagian buzy prepare nak exam , sebahagian lagi sibuk dengan persiapan Malam Simfoni Siswa Budaya Karnival Lipis 2O13 .. haaa kiteorang la tue .. hehe .. Hampir 2 bulan jugak la nak buat persiapan sebab ye lahh , nie merupakan first time bagi item-item siswa budaya kiteorang secara keseluruhannya buat persembahan bersama-sama di luar institut .. Sebelum nie secara berasingan, item-item tertentu je yang perform dekat luar .. 

So , antara item yang terlibat dengan persembahan bersempena dengan Karnival Lipis nie ialah gamelan , perkusi , band , koir , tarian , nasyid , dikir barat , speech koir , kompang , muzik rakyat , drumline dan banyak lagi .. haaa 
sep sep dikir barat .. petang tue semua orang dah pakat turun padang , prepare apa yang patut .. good luckk
amoi-amoi perkusi .. hehe
kasi peace sekali !!! haha  #TMF
penari-penari sewang
amacam , gengster ?? abang-abang long dari kedah & melaka sudah marii 
persembahan dikir barat .. sangat menghiburkan
tarian - Melayu , India , Cina & Peribumi
Band , perkusi & muzik rakyat
dan banyak lagi persembahan malam tue .. Finale untuk keseluruhan persembahan memang bessttttt .. hahahah terloncat-loncat kiteorang (Final Countdown) .. Konduktor persembahan untuk malam ni ialah pensyarah muzik kiteorang sendiri , Encik Shamsuri ..
"bunga-bunga" gamelan .. erkkkk sekor kumbang sesat pulak derr
arrgghhh , ayie .. spoil la kau pegang perut aku ... hahahahah , bila dah terlebih eksaited .. Congrats semua !! well done .. Terima kasih untuk pengalaman ini ^__^








- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

16 October 2013

AIDILADHA BUKAN DI RUMAH ??

Paan Zainudin | 8:33 AM | 00 orang doakan aku slim |

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum


Hehe sila sentap sekali .. Bermesraan buat kali terkahir sebelum sayang dikorbankan .. 
"Kenapa kau nangis nie ?? "
"Apa? kau takut?"
"Kau tau tak , pengorbanan kau nie sangat besauu .. Tengok kawan-kawan kau okey jerr .. sabau , sabau ~~ "

Naaa , kali nie memang aku betul-betul rasa diri aku bergelar perantauan .. seriusss !! aku tak balek raya dekat Kedah tahun nie , even raya haji .. Bapakk sedihhh !! Nak buat macam mana , dah takdir ~~ 

Alkisahnya bermula macam nie .. Waktu tue kiteorang dimaklumkan oleh pihak atasan yang cuti Aidiladha just sehari dua jer , and pada waktu tue ramai yang decide taknak balek , raya sini .. So aku memang takde plan apa-apa ler .. just inform kat mak tak dapat balek raya , cuti sekejap .. kawan-kawan lain tak balek .. Tup tup sekali diberitahu cuti bermula dari hari Jumaat sampai Selasa .. Nahh haiiii , cuti lama kot .. Pastu nak beli tiket bas dah habiss , kawan yang selalu aku tumpang balek Kedah , dia tak balek cuti nie .. Nak buat camna , memang stay dekat hostel je lahh , kawan-kawan yang lain pakat balek .. Last-last baru terpikir nak pergi Melaka , rumah kawan baik ayah .. Lagipun ada kawan yang boleh tumpangkan ke Melaka .. Daripada duduk menggila dekat sini baik aku pergi sana .. hehe
Rumah yang aku pergi tue memang rumah kawan ayah aku .. Kawan baik dia masa dia further study dulu dekat Kedah .. Selalu balek rumah arwah tok aku bila cuti sem , sampai la sekarang (anak-anak dah besar) still berkawan baikk .. And aku memang dah kenal anak-anak dia , lagipun anak dia dan aku hampir sebaya ..
Farah , anak ke-4 PakLong Leman .. muda 6 tahun dari aku .. Anak dia 7 orang tauu .. 4 lelaki 3 perempuann .. Si Farah laa yang bawak aku pergi berjalan-jalan dekat Bandar Melaka nie .. Yang lain pakat keje ..
Puasss jalan-jalan .. haha
Yaaa sekali lagi bertemu .. Tapi seriuss wehh aku cakap , waktu malam raya tue time dengar jer takbir raya , hati aku terus menangiss weyyyy .. Teringat dekat rumahhh .. first time kot tak balek raya .. haaaaa bergenang air mata aku .. tapi tahan je lahh , malu dekat orang dalam masjid tue ..
Hehehe bersama orang Melakau .. memang sporting giller .. Okeyy korang mesti tertanya-tanya kan siapa omputeh nie ?? hehe .. Diorang nie memang tourists dan bukan sedara kiteorang .. Diorang datang tengok kiteorang sembelih , lapah dan masak daging lembu tauu .. Pastu kan , bila diorang tanya itu ini aku dah mula gelabah sebab mana ada yang pandai speaking pastu tup tup nenek yang pakai baju purple pink keluar eksplain sambil speaking dekat diorang itu ini .. perrgghhh sentap jugak aku ..

Bila dah habis kemas apa semua aku tanya laa siapa nenek tue .. Rupa-rupanya beliau adalah Wanita Melayu Pertama Melaka yang studi dekat London .. pergghhh seriuss aku tengok dia biasa-biasa jerr , datang ke masjid / pasar pun naik basikal jer ..  And dia adalah pesara guru besar , umur pun dah 70 / 80 tahun dahh .. Patut la semalam waktu berborak dengan aku , dia tahu pasal maktab perguruan .. Dan nenek nie dah melancong 1 dunia dah weiii .. kau hadOoo ??
Anak-anak paklong , Ieja & Farah
Petang raya tue aku dah bertolak ke rumah kawan aku , Azam sekali dengan berbaju Melayu nie .. haha tak tukar-tukar sebab dari pagi aku stay dekat masjid .. Bawak beg pakaian siap-siap sebab rumah agak sedikit jauh dari masjid .. Esok dah nak bertolak balek ke Lepeh dahh .. 

Haa terlupa pulak , waktu malam raya tu kann .. aku mesej la adik aku gitau " malam nie aku taknak call mak , takut jadi drama pulak T_T " Pastu diorang reply : "Makesure tahun depan plan betul-betul .. Ayah cakap mak takde semangat nak raya bila aku tak balek .. Tue baru tak balek raya haji , kalau raya puasa lagi laa " Haaaa tak akannnn .. tak sangguuupppp .. heheheh









- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

10 October 2013

KONVOKESYEN JUBLI PERAK

Paan Zainudin | 4:09 PM | 00 orang doakan aku slim |

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum


Ampun Tuanku ..


Hehe .. berjam-jam jugak practice .. Kang tersasur pulak .. Last ketemu sama tuanku awal tahun lepas .. Tahun nie diberi peluang lagi untuk menghadap tuanku sempena Konvokesyen Jubli Perak IPGKTAA .. shuke shuke !! kih kih kih .. Kalau tahun lepas paan kena perform 3 persembahan untuk tuanku , tahun ni 2 jer .. Tarian sambutan dan tarian santapan .. 

Dalam pukul 8 pagi kiteorang semua dah bersiap dekat lokasi masing-masing .. Suasana memang agak buzy jugak pagi tue .. Semalam semua dah sibuk dengan raptai dan segala bagai ..
Keberangkatan Tuanku Sultan dan Sultanah tiba di IPG kiteorang .. perghhhhh , bila nampak wajah tuanku jer teruss rasa nervous + cuakk giller .. Lupa habis step-step aku tue .. okeyy relakss relakss ..
ting ting ke ting ting .. Tarian 1Malaysia hehe .. hantam ja labuuu .. cepat la habisss , badan dah berpeluh nie nebesss .. keh keh kehh
Haha , bila nampak jer tuanku sultan dan sultanah tengok kiteorang .. pergghhh cramp terus gigi ... senyum plastik jer aku ... hahahahahah .. 
Hmmm .. banyak benda yang tuanku tanya .. sampai dah tergeliat lidah aku nak menjawab .. takpe , aku dah hafal dah ayat-ayat wajib .. "Ampun tuanku" , "patik" , " ya tuanku" , "menjunjung kasih tuanku" dann hmmmm apa yang patut .. LULUSS
Isteri di depan , suami di belakang .. hahahahahahah .. actually tak cukup lagi nie 1Malaysia .. baru 4 , ada lagi 5, 6, 7 .. Alhamdulillah , semua berjalan lancar .. berlatih tak sampai 2 minggu pun sebab masing-masing sibuk dengan program batch ..
Bersama orang kuat Hal Ehwal Pelajar IPGM , Datin Salbiah
Waktu majlis di dalam dewan nie aku tak join , sebab nak prepare untuk persembahan masa santapan nanti pulak .. All the bestt geng & jawatankuasa yang bertugas !!
bersama dayang-dayang konvo .. hehehe
Alhamdulillah , done zapin santapan petang nie .. hehe & done untuk keseluruhan program .. Okey sangat laparrr , jom pi makannn .. haha Kak Sumitha , Yuva , Carriean , Yunhwa , Zack , Ina , Izzah , Shah & Kak Ain .. TQ teammatesss !! next time kita join lagi ..



photosss credit to : gong pasir & akmal rayyan azmi .. hehe








- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

07 October 2013

PERKHEMAHAN BERSEPADU KAMI

Paan Zainudin | 2:29 PM | 00 orang doakan aku slim |

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum


Weeeee .. selesai jugak perkhemahan unit beruniform selama 4 hari 3 malam di Taman Pertanian Sultan Haji Ahmad Shah .. Fuhhh seriuss letih giller , tapi memang ohsemm .. hihi

Actually aku memang minat benda-benda macam nie .. berkhemah , hiking , flying fox , dan aktiviti yang sewaktu dengannya .. Masa nak pergi nie pun aku dah tak sabar-sabar .. Al maklumlah dah lama tak merasa tido dalam khemah kenn ..
Sesi menetapkan check-point untuk aktiviti pandu arah .. Dalam perkhemahan nie , setiap uniform kena handle aktiviti masing-masing tau .. Kalau pengakap - kawad kaki , BSMM - malam kebudayaan , pandu puteri - masakan rimba & puteri islam - gadget perkhemahan .. perrghhh bersesak kot masuk dalam hutan .. Dah la hujan , pastu mula la cik pacat & lintah aktif "melompat" sini sana .. peewwiittt !!

Kali nie aku incharge bahagian makanan , jadi AJK makanan keseluruhan .. bukan keje makan , tapi kena bagi orang makan .. perghhh seriuss susah kot jadi ajk makanan nie .. Kejap itu tak kena , ini tak cukup .. hmmmm yang penting kena banyak bersabauu dehh ..
Sesi berunggun-unggun api , padahal hujan tengah rintik-rintik jer atas kepala nie .. hehe persetankan semua ituu .. Bila lagi mau rasai semua ini ?? jenal , jenal .. orang pergi berkhemah , ko pulak berbalutt .. kih kih kih .. Weyy , depa kata muka aku macam budak-budak , choiii ~~
Baru lepas kawad kaki wehhh , dah berkekokk kaki aku nie .. orang lain dah pakat tukau baju .. aku jer tak sempat gi .. tengah tunggu bahan mentah dari caterer ..
hahaha .. fesyen siapa paling menyerlahh ?? aku dah malass nak pakai boot aku tue .. nak tercabutt kaki .. last day perkhemahan .. kejap jer rase .. tulang belakang nie tak sempat gi rase sakit sebab tido atas pasir .. heeee ~~
kau sakit punya pasal , aku sanggup dukungg .. blerggghhhh , kali ni aku betul-betul sakit belakangg !!! hahahah









- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

04 October 2013

BIG FASA IV (ANAK ANGKAT)

Paan Zainudin | 7:50 AM | 00 orang doakan aku slim |

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum


Kalau bercerita pasal program Bina Insan Guru (BIG) nie , mesti semua guru-guru pelatih IPG tahu pasal nie .. kira dah jadi program wajib kiteorang bila belajar dekat IPG nih .. Untuk semester nie , BIG kiteorang di Kampung Kuala Keloi , Raub Pahang .. Dekat jerr ~~
Hmmmm .. macam mana yea jadi anak angkat nie ?? Tu lahh perkara first yang menjadi persoalan dekat kepala aku nihh .. Ye lahh , kita tak kenal diorang , lepas tu akan jadi anak angkat diorang .. Lain la kalau diorang tu kawan family aku ker .. hmmm ..

Tapi bila dah sampai dekat sana semuanya berubah .. Pemikiran dan pandangan awal aku memang lain .. Family angkat aku sangat baikk , Ayah Zainal .. Kiteorang panggil diorang mak & ayah .. Ye lahh first-first tu ada la jugak rasa janggal .. Tapi bila dah lama-lama dah biasa .. Siap boleh bergurau senda lagi ... hehe 
Sebelah petang tue pulak ada acara sukaneka bersama penduduk kampung dekat sini .. Untuk pengetahuan korang la , dekat sini ada masyarakat Melayu & orang asli .. And hubungan diorang sangat baikk .. Macam-macam acara kiteorang handle petang tue such as belon air , tiup gula-gula dalam tepung , lari ikat kaki , makan buah epal , isi air dalam botol , bawa bola pinpong dalam sudu dan lain-lain .. hehe
hahahah , seriuss kelakauu tengok gelagat budak-budak
okeyy , yang nie taklehh belahhhh .. bab makan memang aku no. 1 .. hehehe .. teruknyer aku tengokk .. semata-mata nak habiskan epal sebijik tue .. Macam nak luruh rahang aku ..
Acara isi air dalam botol bersama belia Kampung Kuala Keloi
Hmmm .. adilkah aku ?? adil ke takk ?? heheheheh
Esok tu pulak pagi-pagi tue kiteorang buat senamrobik untuk semua peserta .. Ada jugak sebahagian penduduk yang join kiteorang .. Alahai , last-last minit baru practice wei senamrobik ..  hantam saja labuuu
Tapi seriuss weii , pagi tu aku rasa senak gillerrr !! Mau tak nye , breakfast 2 pinggan bihun , 6 ketul nugget + air 2 gelas .. perggghhhhh .. seriuss nak terangkat perutt .. hahaha .. Actually memang aku taknak makan banyak , tapi mak ayah paksa jugak .. heee ~~
Lepas semua dah selesaii , kiteorang diagihkan ke beberapa kumpulan untuk aktiviti gotong-royong .. Group aku ditugaskan di SK Pama Kulat .. Bila dekat sekolah nie memang dah tahu apa yang kena buat .. Muralll !! ~~
seriuss aku tengah khusyuk buat template mural .. ini seriusss

Yahhhh , akhirnya .. dalam semua tentatif aktiviti dalam program nie .. Aktiviti nie yang paling aku tunggu dan suka gillerr siutttt --> menangkap ikan bersama penduduk kampungg !!! waaa seriusss ohsemm .. Ada seorang penduduk tue sudi sedekahkan ikan-ikan di kolam ternakannya untuk dimasak makan beramai-ramai .. Tapi nak ambil ikan tue kena laa tangkapp ..
memang banyak giller ikan yang kiteorang berjaya tangkapp .. Ada ikan tilapia , patin , jelawat , lampam dan lain-lain .. Haaa yang ni mak ikan kiteorang .. hahaha .. besauu
Lepass tue aktiviti super duper besttt , mandi di ampang .. haha .. Air agak kurang bersih sikit sebab baru lepas hujan .. Kiteorang nie dah jadi macam budak-budak dah .. terlebih eksaited ..
Malam tue ada jamuan makan malam bersama penduduk di balai raya .. Ikan-ikan yang kiteorang tangkap tadi dijadikan menu utama dinner malam tue .. Yang penting ada masak tempoyakkk !! yeahhhh 
Lepas jer dinner ada pulak Malam Kebudayaan .. okey yang nie takleh belahh .. seriusss aku segan berlakon depan mak ayah angkat aku .. Diorang dekat belakang kemain sorak-sorak .. alahaiii maluuu ~~
My family angkatt !! Ehhh lupa nak gitau awal-awal .. Actually setiap penduduk akan terima dalam 3 - 6 orang pelajar untuk dijadikan anak angkat mereka .. Bergantung kepada permintaan penduduk itu sendiri .. Family aku memang ramai .. Wakas , Tian Jed , Prakash , Arif , Kamil dan gua sendiri .. yang perempuan tue anak-anak diorang .. And lagi happy dapat pulak mak ayah yang sporting giller & kaki bergambar .. haha
Hari last kiteorang .. alahaiii .. rasa sedih la pulakk .. tambah-tambah nak tinggalkan si kecik Zafril , cucu diorang .. memang keletah budak nie ..
sesi refleksi bersama tutor dan classmate .. dah lain macam sesi kiteorang nie -_-"
hehe dapat hadiah pertandingan makan biah epal hari tue .. bersama ketua kampung , Tok Pat
Huuuu seriuss sedih nak berpisahh .. siap ada family yang menangis gi .. Ye lah bukan selalu dapat pengalaman macam nie .. And gaya hidup diorang sangat berbeza dengan kiteorang baik dari segi sosioekonomi , budaya dan banyak lagi laa ..  Mak ayah pesan , kalau ada masa lapang datang laa .. Pintu rumah diorang sentiasa terbuka untuk kami .. Alhamdulillah , dapat family yang baik dan yang paling penting , sportinggg !! haha , thanks mak ayahh










- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...