31 January 2013

BUDAK KRS MEMANG KENTAL EH??

Paan Zainudin | 1:23 AM | 30 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Kawad , berkhemah , mengawal , upacara khas .. dah memang sinonim dengan KRS (Kadet Remaja Sekolah) .. Jaga parking ??? errr tu pun salah satu jugak kot .. haha .. Naseb badan ..

Kalau merujuk pencarian dekat tenet nie , KRS nie ditubuhkan dan diasaskan oleh En. Muhammad Thani Bin Sha’aban di Sekolah Menengah Raja Abdullah, Jalan Kepong , Kuala Lumpur pada 27 Jun 1987  Pada mulanya pasukan ini dikenali sebagai Kadet Putera Islam Malaysia (KPIM) yang merupakan pasukan beruniform kepada Persatuan Pelajar-Pelajar Islam SMRA (PERWIRA). Keahliannya adalah seramai 20 orang pelajar sahaja iaitu terdiri daripada pelajar tingkatan I dan 2. Matlamat utama penubuhannya ialah untuk melahirkan pelajar cemerlang yang BERILMU, BERIMAN, DAN BERAMAL , berakhlak mulia , bersemangat patriotik dan berketrampilan selaras dengan usaha dan hasrat mengisi tuntutan Falsafah Pendidikan Kebangsaan ke arah Wawasan 2020.

Kiranya ahli KRS nie geng-geng tough laa .. haha takde kaitan langsung .. Tapi kalau bab kawad kaki nie memang serah kat KRS lahh , tap tap boOmm chOwww ~~  
Gambar kat atas memang takde kaitan antara yang hidup mahupun yang telah meninggal .. ngehehe
Semester nie aku dah pilih nak join KRS .. sebab ape ?? sebab aku minat gillerrr dengan unit beruniform spesies macam nie , macam askar .. hahaha sumpah muka-muka yang baca nie tak percaya aku hidup-hidup .. tapi itulah kebenarannya .. Waktu mula-mula dapat tahu masuk PLKN ada kaitan dengan topik nie k , memang eksaited giller wehhhhh .. time nak habis tu rasa macam nak tambah 3 , 4 bulan lagi .. & semester nie aku dilantik jadi setiausaha .. yeahh   selepas dilantik sebagai setiausaha blok kediaman dan ketua batch rumah sukan .. ooHH TIDAKKKK ..
Kami memang letihhh .. hari nie berkumpul untuk latihan perbarisan bulanan unit beruniform untuk minggu depan .. Dah la duduk tengah-tengah panasss .. tadi cakap minat askar ?? ye laa tapi selepas tu kiteorang ada kuliah lain pulak .. tu yang letihhhh , petang latihan merentas desa pulakk .. Ooi mak kau ejangg ..
Tersesat masuk group pengakap .. ade ke patut diorang cakap aku ranger hutan .. kureng hajar betull , habis semat dah nie haa .. Diorang memang minat pengakap and aku memang otai-otai giller nak mati fanatik dekat KRS nie .. nampak tak keoveran dan ke"die hard"an aku .. yeaa .. itu akuu ..
Okeyyy , yang duduk tu memang bajet sopan .. phuihhh phuihhh jauhh jauh .. haha .. dekat belakang kaki meqoyan ..

Dah jom sambung balek berkawad !!








- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

29 January 2013

MASALAH [DOT MY]

Paan Zainudin | 11:46 PM | 80 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Sekarang nie tengah kecoh sekampung isu [dot my] tue .. Mulanya aku tak tahu pasal isu nie sampai la selepas aku join satu segmen dari blog Eca .. dia cakap takleh nak masuk blog aku , Eh biar betul .. takpe lah , aku cuba tidak mengendahkan masalah tu sampai la semakin hari aku tengok ramai yang komen pasal masalah nie .. Aku pun jadi pelik ..

Dan hari nie , secara tiba-tiba muka aku berubah selepas aku cuba klik dashboard blog aku tapi tak boleh bukak , not found .. Ooooww mennnn .. Gelabah wehh gelabahhh !!  Sapa yang tak takut tetiba blog dia tak boleh bukakk .. Tapi Alhamdulillah la , dekat setengah jam selepas tue blog aku boleh bukak balek .. cuak weii cuakk

Aku pun start blogwalking dekat blog-blog orang lain dan mintak pandangan pasal masalah nie ..
So , ada 2 pilihan jalan penyelesaiannya .. sama ada paanzainudin.my atau paanzainudin.blogspot.com .. 

Seperti kata kak Eca, kalau pilih [dot my] , paan kena tunggu sampai server Asiahost tu oke .. dan kalau paan tukar url blog ke dot blogspot balek , paan ada 3 pilihan :
  1. tukarkan ke subdomain .blogspot.com dan kekalkan url macam itu.
  2. tukarkan ke subdomain .blogspot.com dan tunggu sehingga domain [dot]my kembali pulih baru tukarkan kembali.
  3. tukarkan ke subdomain .blogspot.com dan kemudian beli domain sendiri seperti [dot]com, [dot]net dan lain-lain . kalau nak domain [dot]com macam eca, boleh rujuk cara beli di entry ini.


so , dah buat pilihan terakhir ???

yupppp

jawapannye ???

haaaa .. puas hatiii

dan kak Innanie yang pernah promote domain [dot my] free nie mohon maaf secara terbuka atas kekhilafan nie ..

"kak .. kenapa akak perlu mintak maaf ?? semua nie pun bukan salah kak .. Akak just pengantara kami dengan Asiahost jer .. It's oke la kak ^^ "

& thanks to Kak Eca sebab maklumkan perkara nie dekat paan .. thanks yea ^_^








Harap perkara macam nie tak berlaku lagi .. insyaAllah ..


- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

YEAHHH , INI BARU SENGAL

Paan Zainudin | 1:20 AM | 10 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Selalunya kalau ada latihan teater selalu balek pukul 12 malam , 1 pagi .. memang letih .. Kalau dah sampai dekat bilik tu bukannya terbongkang tido atas katil dengan penuh nyenyak nye .. Nu haa , buku-buku, soalan fail yang bertebaran atas meja study dah memanggil-manggil dahh .. alahai ..

Okey , pastu mulalah sesi membukak laptop dengan kepala tersenggok-senggok .. Naseb baik dah solat isyak awal tadi .. Macam nak cocok lidi jer dalam mata .. 
Yaaa .. free time yang ada sebelum masuk scene kita gunakan dengan sebaiknyaa ..
macho sikit ..
lol ~~ ini bangang .. sekian , haha









- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

28 January 2013

SEGMEN : BLOGLIST ECHADWINKYASHA 2013

Paan Zainudin | 5:53 PM | 20 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum


Segmen sehingga  31 Januari 2013.

Hadiah Saguhati untuk beberapa orang peserta :
1. Peserta dengan entry yang memikat hati eca akan menerima Pin Blogger.
2. Top Referrer akan menerima Topup RM5 + Pin Blogger.
kesemua peserta yang terlibat,akan letakkan link blog mereka pada ruangan BLOGLIST 2013 eca.




Segmen Bloglist EcaDwinkyAsha 2013 kelolaan ecadwinkyasha.com






- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

SEGMEN : JOM BLOGWALKING BY NABILA BIELA

Paan Zainudin | 3:56 PM | 110 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum
SYARAT-SYARAT
1) Follow dan like page blog aku*wajib*
2) Like dan follow sponser*wajib*
3) Buat satu entry mengenai segmen ni..dan tampal kuat2 banner kat atas dalam entry dan 
backlink ke entry aku ni.*link entry letak di komen entry ni sahaja*
4) Follow semua peserta yang join*harus*
5) Segmen tamat pada 10/2/2013
6) Tolong share entry korang dekat FB
*nanti lagi ramai yang join kan?*

Cara pemilihan pemenang ade 2 kategori:
1) Random*siapa yang ikut syarat diatas sahaja*
2) Letak banner segmen ni di sidebar dan bloglistkan blog aku
*akan diletak dalam hadiah yang lebih special*
#blog yang cepat loading dan kemas pom akan dikire

SENARAI SPONSER(wajib like dan follow)
1)Butik Fairytopia..LIKE
2)Butik Doll scarf..LIKE
3) Tudung Sweet Aryan..LIKE
4) Elleta fashion..LIKE
5) Butik Zea Rea..LIKE
6) Blog Aku Penghibur..FOLLOW
7) Blog Fatin Amalina Husna..FOLLOW
8) Premiun Beautiful..FOLLOW






- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

SEGMEN : "WHO IS THE LUCKY ONE ? by HANNA & KK "

Paan Zainudin | 3:52 PM | 30 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum


Syarat penyertaan : 

>>> WAJIB  follow blog HANNA dan juga KK .

>>> Buat entry yang comel lotey yang bertajuk 
SEGMEN : "WHO IS THE LUCKY ONE ? by HANNA & KK " 

>>> WAJIB letak Banner hanna yang cantik nie di entry korang . 
Backlink kan banner nie ke entry ini ;) **WAJIB** 

>>> Follow semua sponsor .*sesiapa yang tak follow, hana reject terus * kejam 

>>> Tag 2 orang blogger, dan pastikan diorang tahu *sunat* tak tag pun takpe.
kalau lebih, ada hadiah. 

>>> Tinggalkan link entry anda di ruang komen di blog hanna . sesiapa dari blog kk, tinggalkan di blog kk okay ;) hanya satu penyertaan di ambil kira . 
*bukan link blog, tp link entry okay* 

tarikh tutup : 25 FEBRUARY 2013 
paan tag : semua orang baca blog nie .. hahahah










- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

CONTEST : BLOG BERTUAH 2013

Paan Zainudin | 3:35 PM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Perrgghhh .. contest blog bertuah bhaii .. hahaha
Cik Bubu mintak 3 sebab kenapa blog paan dikira bertuah .. kenapa 3 ?? asal tak mintak sepulohh ??
konpem pengsannn nak memikir .. hehehe

okeyy , paan cuba bagi alasan ea ..
first : dulu paan bukan seorang kaki blogger .. kalau tulis tu dalam sebulan ada sepam dua entri .. bila bukak blog jer rasa cam orang blurr depan laptop tak tahu nak tulis apa sampai la terima hidayah .. perghhh hidayah tu semangat blogger tu muncul .. haha

second : okey paan memang seorang yang gila-gila dan sedikit bangang walaupun tak sedar diri tu yang nak jadi cikgu nanti insyaAllah tapi still berkongsi kisah hidup yang normal + gila dengan kawan-kawan .. hehe

third : rasa bertuah sebab selalu menang GA kot .. entah ?? haha rezeki .. rezeki .. ngehehehhh


Pasal konsep 4T rasanya paan dah memenuhi syarat dah kot .. hehe [terkemas tersusun teratur tercantik]

# Paan pilih warna theme blog kaler putih + hitam sebab memang nampak kemas sikit .. Lepas tu warna nie membuatkan kita nampak lebih matang .. Pasal susunan pulak paan rasa dah cukup ok dengan sidebar yang tersusun dan teratur , ada kotak and pasal post pulak rasanya okeyy - tulisan jelas dan senang nak baca ^__^



thats all from me !! gambate !! 









- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

1st GIVEAWAY IBU AMIRUL

Paan Zainudin | 3:19 PM | 20 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Yeahh , celoteh .. satu kewajipan .. hahaha
wahhh , ada GA pulak laa oleh ibu Amirul .. Soalannye kena teka apa benda di bawah nie ~~ 
Jawapannye "handphone casing Angry Bird" ntahh .. hehe

Pemenang akan dikira siapa yang paling tepat dan paling pantas.
Hadiah Pertama:
Sebuah Novel Adam dan Hawa beserta benda yang diteka tu...

Hadiah Kedua:
Sebuah Novel Ombak Rindu

Hadiah Saguhati untuk semua peserta:
Tersenarai dalam Bloglist Istimewa Ibu Amirul

Syarat-syaratnya:
1. Terbuka kepada semua blogger
2. Follow blog Ibu Amirul (Wajib)
3. Follow Twitter Ibu Amirul (Suka hati)

okey , paan dah tag kengkawan  : aisya , ikan , mun







- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

SEGMEN : JADIKAN FOLLOWERS UNLIMTED

Paan Zainudin | 3:09 PM | 60 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum


Nak top up kan follower korang ?? meh join segmen nie .. oleh Aimi Rahim , klik banner di atas ..

Syarat - syarat penyertaan :
WAJIB follow blog aimi 
WAJIB like page aimi . 
Buat satu entry bertajuk ''Segmen Jadikan Followers UNLIMITED by Aimi Rahim''
Copy banner and backlink ke entry aimi balik . 
Post link ke comment box . Kalau post kat tempat lain tak diterima .
Tarikh tutup : 15 Feb . 


Jom !!






- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

GIVEAWAY CONTEST GILA BUASIR OTAK : KOMEN TERAKHIR

Paan Zainudin | 11:51 AM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum


Buasir kau lepas join contest nie .. haha

dan korang berpeluang untuk memenangi

RM30 x 5 pemenang harian !!
    

nak join ?? dekat sini 


Contest ini akan bermula pada Isnin, 28hb Januari 2013 dan tutup pada Jumaat, 1 Februari 2013.








- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

SEGMEN : TOP UP BY EMAS PUTIH

Paan Zainudin | 10:17 AM | 20 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum


Wahahaha TOP UP !!! Jom join segmen yang dianjurkan oleh Emas Putih nie .. Bermula dari 16 Januari hingga lah 30 Januari nie .. Kalau dikira tempoh dari hari nie , tinggal 3 je lagi .. cepat-cepat , masih belum terlambat !! 

Hadiah
Top Up RM5x10 blogger yang bertuah
(Jika melebihi 200 peserta, topup akan bertambah kepada 20 X RM5Top Up)







- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

CONTEST BLOG PALING CANTIK

Paan Zainudin | 1:37 AM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Ehh , betul ke tak nie ?? Ke silap kategori .. ngehehe .. sepatutnya contest blog paling macho .. ye dakkk ??? hehehe , tapi takpe la .. sekali sekala ohsemkan diri .. klik banner dekat bawah nie kalau nak join ..
due contest nie sampai 30hb Januari jer .. selamat sempat lagi .. Dan paan memang shuka habish-habishan dengan hadiah dia wehhh

Hadiah
Pemenang Blog Paling Cantik : RM50
Saguhati (2x) : Topup RM20

Cepat!!cepat!!! sebelum terlambat!!......

*Penyertaan kurang dari 100 orang,contest akan terbatal! (tapi tengok dah 300 lebih penyertaan dah nie .. hehe)





- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

KAMI BLOGGER UTAGHA

Paan Zainudin | 1:02 AM | 40 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Hahaha .. nampak tak muka gua eksaited tahap nihhh .. tahu eksaited sebab apa ?? Ni haa !! 
Baru tahu rupanya ada kelab blogger utagha .. Giller bhaii ketinggalan giller aku , tanah tumpah darahku .. 
i lap u utagha !! haha


Dengan rasminya aku nak mendedahkan kepada semua horangg bahawa aku berasal dari Sungai Petani , Kedah .. dan sedang menuntut dalam bidang perguruan di Pahang .. Takpa , biarpun jauh dari kampung halaman tapi jiwa dan roh gua tetap di utagha .. perrghhh .. hahaha

Kepada blogger-blogger utagha lain kalau nak join boleh ja klik dekat sini ..
Diharapkan selepas join kelab nie , paan boleh join event-event yang hangpa anjurkan dan boleh kenal 
dengan lebih rapat lagi rakan blogger dekat sana .. Mintak tunjur ajar yea , hamba budak baru belajar .. 








- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

27 January 2013

PCL , TOLONG REVIEW BLOG SAYA [www.paanzainudin.my]

Paan Zainudin | 3:43 PM | 20 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Nak blog korang direview tak ?? jom !! jom !! klik banner nie

done !!








- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

DAHH , JOM PI KENDURI

Paan Zainudin | 1:19 AM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Time cuti Maulidur Rasul hari tue , kawan aku ada buat kenduri dekat rumah dia , Jerantut ..
Alang-alang cuti tak buat ape nie , baik pergi kan .. dah orang ajak .. ngehehehe
Actually aku pun tak tahu kenduri apa yang diorang buat .. Kenduri arwah ke ? kenduri berendoi ke ? ape ke ? yang tahu makan jer .. hahahaha dan yang pasti bukan kenduri kawen .. si member gua , Yusra nie anak bongsu , so jangan harap la nak melangkah bendul yeaa .. hehehe
Ayam goreng , sambal petai + udang , sayur kubis , acar timun , ikan gelama masin goreng , ulam , sambal belacan , gulai ikan tenggiri , bla bla bla .. perghhhhh memang kombinasi yang hebakk bhaii .. hebakkk

Dah lama gua tak makan macam nie .. last aku makan tahun lepass .. sekiann (homesick)
Okeyy , dah kenyang kan ??? Jom baring .. haha giller kau nak membuncitkan perut , lepas makan terus baring ..
relaks-relaks dulu .. amik angin fuss fuss , baca paper pulak si ilham nie ..
Haaa .. nie la anak gua dalam kurung pembuka dan penutup kata .. Bila dukung si kecik nie rindu pulak dekat youngest sister gua .. Nie anak saudara si Yus tue , time aku dukung budak nie , orang lain nak dukung dia taknak .. Giller terserlah sifat kebapaan aku .. kau hade ?? haha

Yang dua horangg dekat belakang aku tue sibuk bincang apa mende yang ada dalam paper tu .. lepas tu angin takda ribut takda gelak sorang-sorang .. hehe

Weh yus , thanks yea jemput datang ke kenduri ko nie .. Dapat tambah 2 pinggan nasi pun dah cukup giller .. ini menunjukkan lauk-pauk korang (punya mak dan sedara pompuan) masak  memang owwsemmm ..










- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

26 January 2013

TEATER D' MRSM

Paan Zainudin | 1:07 AM | 30 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Sesungguhnya merajinkan diri untuk sesuatu perkara adalah sangat dituntut , siap dapat pahala lagi .. haaa 
Kemain kelass aku bermadah kan ?? haha Okey okey stop it ! stop it ! dah makin mengarut dahh

Yang sebenarnya kiteorang nie berasa bangga , rasa bangga + hepi sesangat sebab kiteorang diberi kepercayaan untuk turun mengajar dan memberi ilmu "teater" kepada pelajar MRSM Tun Ghazali Shafie , Kuala Lipis .. Pihak pengurusan dari MRSM mintak kami melatih pelajar-pelajar tingkatan 4 seramai 124 orang (okeyy memang ramai)

So, kiteorang dalam 10 orang nie dipertanggungjawabkan untuk melatih diorang iaitu ayie , diey , ecah , gua penggunaan kata ganti nama diri pertama , aiman , winnie , sue , amy , mirah and ei'in .. 

Waktu first day sampai tu , rasa dalam diri Wowww .. bukan sekolah biasa nie bhaii .. Dekat dewan tu diorang siap speaking-speaking lagi ..kiteorang nie just prepare untuk beri apa yang termampu je
First kiteorang start dulu dengan briefing , perkenalkan dulu apa itu teater ?? haa jawab-jawab boleh jawab kiteorang kasi sepulohh senn .. yea sepulohh sen je la , elaun tak masuk gi .. ngeheheh
Selain briefing pasal lakonan , kiteorang pun dedahkan kepada diorang mengenai production , krew produksi dan sebagainya .. Memang agak menyeluruh , so kiteorang cuba sampaikan apa yang patut .. Daripada sesi pengajaran mengenai teater nie , diorang diminta oleh pengetua diorang sendiri untuk pentaskan teater kalau tak silap awal bulan februari yakni bulann depaan ohoihoii ..
HAAA .. time nie diorang diminta hasilkan 1 bulatan yang besar ..
Lepas tu kiteorang akan panggil salah seorang daripada diorang untuk pergi ke tengah bulatan dan lakonkan apa yang kiteorang suruh .. Pergghh time nie jantung diorang memang berdegup kenyang bhaiii .. so , dekat bahagian pementasan ni pun kiteorang akan cuba membantu dan melatih diorang
Okey , yang nie diorang punya drama teacher , sebelum start everything we all disscuss dulu .. Aduss , tengah sibuk-sibuk berbincang datang pulak si tengah berbaju biru menyibuk tuu , entah apa pulak yang nak dikacaunye .. syuhh syuhhh
Disebabkan oleh bilangan student yang nak jadi pelakon agak ramai , bukan agak dahh .. memang terlalu ramai .. Jadi kiteorang terpaksa buat audition tigaempat kali nak cari yang betul-betul mantopp berlakon .. bukan nyer yang lain tak boleh .. Semuanya berbakat , SERIUSSss

Waktu nak panggil nama diorang yang layak kann , pergghhh memang tacing giller wehh tengok muka-muka diorang yang tak dapat tu .. haaa sadissss ..
Bila semua dah selesai , kiteorang start dengan sesi script reading bersama para pelakon , yang nie Bro Ayie amik Si ayie nie memang tak boleh duduk bersila , spesies macam aku jugak .. Kena duduk atas kerusi seluar ketat hihihi
Yeahhh , settle pasal lakonan kita pergi pulak ke tarian ..
Kali nie si Amy , Ecah dan gua take over .. let's rockinnn hahaha .. Yang bestnyer budak-budak MRSM nie , diorang memang enjoy , happening dan eksaited nak cuba-cuba benda-benda baru ..

Contoh la kan kalau sebelum nie diorang dah biasa dengan tarian tradisional , kali ni diorang try dengan moden pulak .. Even ada yang agak kayu dalam grup nie , satu perkara yang memang gua respect gillerrr iaitu diorang berani mencuba dan terus mencuba .. ini yang kiteorang nak .. Tak sia-sia kiteorang habiskan weekend kiteorang pergi ke MRSM then ajar diorang itu ini ..
Ilmu yang korang dapat tue harap boleh digunakan untuk masa-masa yang akan datang .. 
Kiteorang akan terus latih dan ajar diorang dari semasa ke semasa sampai lah tarikh pementasan diorang ,
about on 7th February kalau tak silap la










hopefully teater ini akan berjaya dipentaskan .. Gud luck adik-adik yea ..


- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

25 January 2013

BERHUBUNGAN?? BERETNIK??

Paan Zainudin | 3:46 PM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum


Hubungan etnik ?? Apakah ??
Haha , subjek WAJ3106 semester nie , subjek wajib kiteorang

Korang tahu tak etnik tu apa ??
Meh aku eksplain kat korang .. Pestime aku bagi konsep dengan definisi bak hanggg
Etnik boleh didefinisikan sebagai sekelompok manusia yang mengamalkan budaya yang hampir seragam, termasuk adat resam, pakaian, bahasa dan kegiatan ekonomi. Konsep etnik mempunyai erti yang berkaitan rapat dengan konsep-konsep ras dan bangsa. Ras dan bangsa memberikan penekanan pada perbezaan fizikal atau sifat-sifat biologi (keturunan dan pertalian darah yang sama) antara sesama manusia. Dalam konteks masyarakat majmuk Malaysia, terdapat pelbagai kelompok etnik yang hidup berlainan, tetapi dibawah sistem politik yang sama.

Cakap pasal hubungan etnik nie sekali gus aku nak mengaitkan kehidupan aku dekat IPG nie .. Kiteorang dekat IPG nie memang hidup dengan keramaian  kaum (betul ke tak bahasa aku nie ??) .. Melayu , Cina , India , Peribumi , Iban , Khadazan dan banyak lagi ..

So , bila buat sesuatu program selalu buat sama-sama .. Tambah-tambah pulak terlibat dalam teater nie , lagi terserlah hubungan etnik kiteorang bak hangg !! sekali lagi aku menggunakan treadmark nie , tak tahu kenapa .. pengaruh.. pengaruh rakan sebaya yang hampir segila macam aku ..
Yeahhh .. memperkenalkan nota dan tulisan cakar ayam guaaa hahahha
Pagi-pagi memang mengantuk nak menyalin nota-nota nihh .. tambah-tambah pulak kalau malam tue sengaja sengkangkan biji mata yang kecik tak bulat-bulat nie melayan drama hindustan .. perrghhh owsemm

Dalam dunia IPT , kalau takde nota memang tak tahu nak cakap apa .. Exam nanti nak baca apa hohOOii .. nak harapkan nota kawan , dia je la yang faham sendiri apa yang dia tulis .. semua salin shortcut-shortcut je .. hehe
mengata dekat diri sendiri ..
aku pun tak tahu sebab ape aku senyum macam tue .. sampai terserlah gusi merah ang-ang dahku ..
Dan aku pun tak tahu sebab aku bersongkok hari nie , rasanya sebab malas nak minyakkan rambut kot
2 jam jer kot kuliah , taknak bazirkan wax .. haha balek bilik terus tido , sunnah katanya tido sebelum solat jumaat

Sedap-sedap lecturer tengah lecture dekat depan , kiteorang dok eksaited bergambar dekat belakang .. 
eksaited sebab ape ?? eksaited sebab esok hari sabtu , dan kiteorang ada kuliah ganti untuk cuti raya cina nanti ..

Arghhhhh ~~~~











- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

23 January 2013

DETIK TERAKHIR SEORANG MUJAHADAH, SITI HAJAR

Paan Zainudin | 12:02 PM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum


Lepas baca kisah nie, saya rasa memang patut saya kongsikan bersama sahabat dan pembaca ..
Hasil penulisan ini sesungguhnya ditulis oleh ibunya yang tercinta, ibu kepada al marhumah Siti Hajar Binti Ahmad Sabir (alfatihah). Semoga kita memperoleh manfaat yang besar dari perkongsian ini. Selamat membaca.
6 Jan 2013 (Ahad)
Kami dapat panggilan telefon mengatakan Hajar kemalangan. Segera bergegas ke Hospital Besar Melaka. Ramai pelajar UTEM sedia menunggu berita kemalangan itu.

7 Jan 2013 (Isnin)
Hajar dimasukkan ke wad ICU Mawar. Pegawai HEPA UTEM mula membuat lawatan.Doktor mencadangkan pembedahan segera dilakukan. Masalah kewangan mula berbangkit, wang kami  tidak mencukupi’

8 Jan 2013 (Selasa)
Gerakan mengumpul derma utk pembedahan Hajar berjalan lancar. Pembedahan dilakukan pada pukul 1 tengahari. Pukul 6 ptg, pembedahan selesai.

9 Jan 2013 (Rabu)
Kesihatan Hajar baik sebelah pagi tapi merosot sedikit menjelang petang. Tekanan darah mula turun, lalu ubat untuk menaikkan tekanan darah segera diberikan. Muka dan badan mula sembab sebab dah 2 hari hanya drip air tanpa makanan. Sebelah petang, susu disalurkan ke perutnya melalui tiub. Walaupun tulang belakang telah di betulkan kedudukannya, saraf tunjang tetap telah tercedera dan kita menunggu dan berharap kekuasaan Allah Ke atas Hajar berkat doa semua sahabat di dalam dan di luar negara.

10 Jan 2013(Khamis)
Selepas Subuh tadi,  kami lawat dia dan bacakan ayat2 suci dan syifa’. Dia tenang je.Kami berbual. Memang dia tak gelak tapi matanya lebih bermaya. Kami ceritakan tentang  kawan2 yang datang, yang berkirim salam dan sebagainya. Memang dia tak dapat lawan bergurau, ketawa besar macam biasa tapi dia dengar kami tu pun dah cukup. Langsung tak tunjuk airmata pada dia. Kami usap tangannya, usap pipi dan dahi berkali2 dan bercakap dengan nada yang ceria juga. Tak boleh nak pandang dia dengan mata sayu, cakap dengan suara sebak..tak boleh. Kalau kita positif, kita ceria, aura kita berpindah kepadanya.

Ramai yang bersimpati dengannya lalu mencadangkan pelbagai bentuk rawatan pemulihan. Ada yang mencadangkan pergi kepada sekian-sekian dukun patah jika Hajar telah keluar dari Hospital nanti. Ada juga peniaga air yang menawarkan sebotol air pada harga RM25, dan menjanjikan penyembuhan dalam 10 minit sahaja. Hajar senyum . Pesannya, dia tidak mahu apa-apa rawatan yang menggunakan perantaraan jin dan hanya mahukan perubatan Islam. Dia rela lumpuh seumur hidup atau sanggup mati, asalkan tidak mensyirikkan Allah.

11 Jan 2013 (Jumaat)
Doktor dah benarkan makan bubur. Kami sudukan dengan sup ayam, sup sayur, ikan dan buah2an. Minum air zam zam pakai straw. Memang haus betul dia. Berkat air terbaik di atas mukabumi, dia segera nampak bertenaga. Menitis airmata sahabat2 melihat dia telah makan. Berebut2 mereka nak tolong layan Hajar. Suasana ceria berlanjutan dengan cerita2 lucu mereka.
Solat Hajat dilakukan di merata tempat dari sebelah malam hingga ke siangnya.UTeM sendiri menganjurkan solat hajat di Masjid, melibatkan kerjasama BADAR dan Majlis Perwakilan Pelajar . 
                                   
Lawatan  Naib Canselor, memberikan suntikan semangat luarbiasa kepada Hajar. Dia ingin sembuh. Dia ingin kembali belajar. Dan dia dijanjikan pelbagai kemudahan pembelajaran jika dia sihat dan masih berminat menuntut ilmu.
Sedikit jangkitan kuman mula dikesan di paru-paru menyebabkan pernafasannya tidak stabil.

12 Jan 2013 (Sabtu)
Doa dan kata-kata peransang tak henti2 masuk ke  telefon untuk memberi semangat kepada Hajar. Kami  perlu kuatkan pernafasannya. Latihan pernafasan mula diberikan supaya oksigen banyak masuk ke badan dan dia dapat melawan kuman2 yang datang menyerang. Hasilnya, kedua dua tangan dah boleh diangkat tinggi. Selepas ini, kami nak teruskan dengan latihan menggenggam. Semua ini menyakitkan, kerana itu motivasi dari sahabat2 amat diperlukan. Peranan saya sebagai ibu adalah untuk mengukuhkan keimanannya dan meletakkan pergantungan harapan sepenuhnya pada Allah.
Sebelah petangnya, Hajar di keluarkan dari ICU Mawar dan diletakkan di wad D3.

13 Jan 2013(Ahad)
Akhirnya berbekalkan sedikit kekuatan yang diberi oleh Allah, saya terangkan situasi sebenar, kesan kemalangan itu kepada Hajar. The whole truth. Dan sebagai hambanya yang patuh, dia Redha dengan apa saja Qada dan QadarNYA. Pendapat doktor itu berdasarkan pengetahuan manusia. Yang mana ia hanya ibarat setitik air di lautan yang luas. Terlalu kecil kemampuan manusia berbanding dengan kekuasaan Allah itu sendiri. Baginya hidup mesti diteruskan, ada banyak lagi nikmat tuhan yang sedang dinikmatinya. NIKMAT TUHAN YANG MANAKAH YANG KAMU DUSTAKAN?
Setiap hari Allah menuntut perjanjian kita dengannya sebelum kita dilahirkan. Iaitu untuk mengakui DIA itulah tuhan kita yang layak disembah. Dia yang maha berkuasa, yang memiliki segala2nya. Sedang kita inilah si fakir yang tak punya apa2…dan sentiasa meminta2 darinya. Kalau dah lidah kita mengakui Allah itu maha berkuasa, maka ikrarkan pula dihati..yang DIA mampu mengubah nasib Hajar lantas menyembuhkannya sekalipun.

Takada rahsia lagi.  Dia dah tahu dirinya lumpuh sementara. Dah tahu situasi tulang belakangnya, saraf tunjangnya yang cedera dan juga pembedahan yang telah dilaluinya. Tanpa setitik airmata, tanpa keluhan, tanpa menyesali nasib, tanpa mematahkan semangatnya untuk terus hidup, katanya kalau mak dan ayah boleh redha, dia juga akan redha. Banyak lagi tanggungjawab untuk digalas, ramai lagi diluar sana yang perlukan bimbingan dan kerana Allah masih selamatkan nya, dia akan bersyukur. Pasti ade hikmahnya.

Malam itu, sedang saya membacakan ayat2 suci kepadanya, dia kata “Mak dengar tak tu? Suara seruan tu?” Saya terdengar seruan bersahut2an dua atau tiga kali dari arah yang tak pasti. “Orang azan kot” tingkah saya. Dia jawab “mana pulak, azan mana ada SUBHANALLAH.. orang tu sebut SUBHANALLAH berkali2. Akak dengar, Cuba tengok jam, bukan masa azan, kan?.”akuinya penuh jujur. Saya rasa berdebar, “Selalu ke akak dengar?” “Selalu gak, entah siapa lah yang jerit tu gaknya…” jawabnya naif’

14Jan 2013 (Isnin)
Sebelah siang Hajar demam.Batuk2 Kecil, Menjelang maghrib, cuaca sejuk, batuk makin memberat. Demam semakin tinggi mencecah 39C. Selsema, kahak tersumbat di saluran kerongkong dan belakang hidung. Hajar semakin lemah. Apabila pernafasan tersekat,Hajar menggelepar mencari nafas. Doktor segera bertindak bila kami menjerit meminta bantuan kecemasan  diberikan dengan menyedut kahak menggunakan mesin penyedut. Tiup dimasukkan ke saluran kerongkong dan saluran hidung. Prosedur yang menyakitkan dan tidak selesa. Tapi masih tak banyak membantu, selsema mengalir lagi, dan kesejukan malam menyebabkan hidung  tersumbat semula. Kami disuruh keluar semasa bantuan kecemasan itu. Keadaan agak membimbangkan. Kami berdua berusaha menolong dengan membacakan ayat2 suci dan zikir2. Menjelang  tengah malam barulah dia bernafas selesa dan tidak mencungap cungap lagi. Keletihan  yg teramat sangat..tetapi bersyukur terselamat dr situasi bahaya. Stabil.

Bila dah tenang, Hajar bercerita semula, semasa doktor membantunya dan kami memohon bantuan Allah, pertolongan tersebut telah datang. Bagaimana? Secara tiba2 dia sendawa berkali kali. Dan setiap kali angin sendawa itu keluar, terasa hidung yg tersumbat tidak tersumbat lagi dan dia boleh bernafas dgn selesa. Kemudian, dia terasa mukanya dipercikkan air 3 kali. Air yang sgt sejuk dan selesa. Dia yang sedang demam panas dan terasa muka berbahang, tetiba rasa sangat selesa dan demam mula menurun.SUBHANALLAH.

Hari dah jauh malam, suami saya nak pulang menjaga anak2 yang lain di rumah. Suami beritahu Hajar, dengan cepat dia jawab “Ayah percaya Allah tak?”jawab suami”Percaya”. Tambah Hajar lagi, “Kalau percaya pada Allah, ayah baliklah..Allah ada jaga akak kat sini.”Sesekali dia tersenyum manis. Kami tanyakan” kenapa senyum?” Dia jawab…”ada bau wangi sangat”.” Selalu ke akak terbau macam tu?”Jawabnya, “Kadang2 aje, kadang2 masa nurse datang, kadang2  waktu sahabat ziarah” Hati kami mula rasa sesuatu. Suami saya tak jadi balik. Kami berdua tertidur kepenatan menemani dia malam tu. Dipihak dia pula, terasa sangat aman dan damai. Malam yg sejuk dirasakan nyaman. Langsung tak rasa lapar dan dahaga. Menurutnya, sepanjang malam, dia memerhatikan kami berdua tidur dan mensyukuri apa saja nikmat yang sedang dinikmatinya.

15 Jan 2013 (Selasa)
Sebelah pagi Hajar masih tak bermaya. Semakin naik matahari, hidung semakin kurang tersumbat dan kesihatan mula beransur baik. Perjuangan untuk hidup diteruskan lagi. Bila demam berkurangan, Hajar akan kembali ceria, makannya akan berselera, makan pudding, bubur, sup ayam dan buah2an.. Rakan2 pun gembira melayan kerenah dia. Bila dia sebut teringin makan pisang…tetiba ada saja tetamu yang bawakan. Dia duduk tapi kepalanya agak senget - masih tak boleh kawal gerakan kepala. Spontan dia kata, “Kalau ade bantal kecil, boleh letak kat leher”  lalu Allah perkenankan hajatnya. Bantal yang diidamkan dibawa oleh sahabat yang prihatin pada hari yang sama hajatnya diutarakan. (KUN FAYAKUN)

Tekak Hajar masih terasa sakit – perit. Mungkin sebab guna tiub penyedut kahak sebelumnya. Jadi ubat demamnya perlu dihancurkan dan dijadikan larutan. Saya bancuhkan paracetamol dengan sedikit air zam zam. “Akak, ingat ye, ubat ni alat je, Allah yang menyembuhkan” Dia angguk. Ubat di sudukan ke mulutnya. Pahit. Kecil matanya. Segera saya berikan air zam zam untuk diminum. Lepas itu dia tanya, “Air ape tadi?”. “Ehh..air zam zam lah, mana ade bagi air lain.” Dia senyum lagi. Saya tertanya2. Dia kata “Allah tolong akak, ubat tu memang pahit, tapi bila minum air zam zam tu, rasa macam air tu manis, ia basuh semua rasa pahit dilidah akak, Esok mak cubalah” Macam mana ni….nak percaya tak?

Malamnya, dia kena makan ubat lagi. Tanpa gentar, dia menelan ubat pahit tu dan tinggalkan sedikit untuk saya. Nekad untuk menyampaikan dakwah, saya telan baki ubat itu. Memang pahit. Dan bila air zam zam diminum, rasa pahit itu hilang tak berbekas. Seperti lumpur di lantai yang tertanggal semuanya bila air disiram kepadanya.
Kemudian dia mula bertanya bagaimana dia nak  solat dalam keadaannya seperti itu. Saya terkedu. Telefon terus saya capai, meminta bantuan ilmu dari rakan2 yang lebih arif. Dan seperti dijangka, apa yang dimintanya, mudah benar utk Allah tunaikan. Ade saja sahabat yang prihatin dan sudi menolong.

Bila Doktor pelatih datang untuk mengambil sampel darah, Hajar menangis. “Akak dah lemah, makan pun tak seberapa, mana nak ada darah banyak. Doktor asyik ambil darah..tangan doktor tu besar,kematu, tak sensitive. Tangan akak kecil, Sakit tau ditampar2 tangan akak, dicubit2…dah tak jumpa urat darah tu, tak yah lah ambil darah. Akak tak nak doktor tu lagi”. Sayu hati mendengar rintihannya, tapi macamana? Mana boleh pilih2 doktor. Tapi Allah maha mendengar, esoknya doktor lain pula mengambilalih.

16 Jan 2013(Rabu)
Usai solat subuh, saya dapati Hajar mengadu sakit perut. Macam kembung. Perut mula membengkak dan bergerak2. Saya sapukan sedikit minyak angin dan bacakan rukyah. Dia terasa nak muntah. Ya memang.. dia betul betul muntah. Berlambak2 muntah air hijau keluar dari mulutnya. Kami beri air zam zam kerana muntah tersebut memahitkan tekak. Tapi muntah berterusan…lagi…. lagi… dan lagi…”Akak tak nak pelawat hari ni”. Dan tengahari itu, memang takada pelawat yang datang.

Menjelang maghrib, dia suruh ayahnya solat. Kemudian saya pula disuruh solat. Saya katakan, “nanti siapa nak tolong bersihkan muntah? Mak solat lewat sikitlah…Dia jawab  “Allah ada, Allah boleh bantu akak.” Terkedu. Saya pun tinggalkn dia untuk solat. Ayahnya pula pergi menjemput adiknya di Malacca Central. Selesai solat, saya dapati nurse sedang membersihkan Hajar. Bajunya yg terkena muntah digantikan. Kemudian dia kata, “Haa..kan betul akak cakap, Allah ada bantu akak. Mak pergi je, akak muntah, tapi nurse yg sedang rawat makcik kat sebelah tu ternampak akak muntah dan dia datang bantu.

Sepanjang malam, adik Hajar, Nabilah, saya dan suami saya hanya menadahkan kain menahan muntah hajar. Muntah…minum lagi…dan kemudian muntah semula. Bila reda sedikit, kami mula berbicara. “Akak, Nampak gayanya macam perut akak dah tak terima lagi air yang kami beri. Mungkin rezeki minuman akak dah habis. Mak bagi air untuk basah tekak je, tapi untuk menghilangkan dahaga, akak mohonlah rezeki dari  Allah.

Ayahnya pula kata “Akak, kalau akak dipanjangkan usia, ayah akan belikan computer yg lebih ringan untuk akak, sesuai dgn kemampuan akak menggunakannya. Tapi kalau usia akak tak panjang, akak jangan sedih sebab akak akan dapat syahid dunia. Pujuk ayah lagi, “Akak, bila dajjal keluar nanti, orang2 yang beriman takkan dapat bekalan makanan sebab tak mahu sembah dajjal. Mereka akan berzikir sahaja, dan Allah cukupkan rezeki mereka. Mereka tak rasa lapar dan dahaga, Akak zikirlah ye”. Angguk.

Walaupun perbualan itu amat menyentuh hati, tapi masih tak mampu menggugurkan air matanya. Dia kata” Kalau mak dan ayah dah redha, takde sebab untuk akak tak redha. Kalau Allah izinkan akak hidup lagi, walau mcmana pun rupa akak waktu tu, akak akan berdakwah untuk beritahu orang tentang adanya pertolongan Allah, besarnya kekuasaan Allah. Mak tulis ye, biar tak lupa . Nanti akak sendiri yang akan ceritakan. Tapi kalau umur akak tak panjang, emak ceritakanlah bagi pihak akak”

Untuk adik2nya, dipesankan agar ubah penampilan berpakaian. Untuk rakan2, dia minta maaf dan memberikan kemaafannya kepada mereka. Adik2 dipujuk agar pakai jubah2 dan tudung dia yang banyak. Dia turut beritahu minta digantikan puasanya dan uruskan solat yg tertinggal sepanjang dia berada dihospital tu.  Ada beberapa hutang kecilnya minta dilunaskan.

Kami tanya lagi. “ susah ke rasanya nak muntah tu tadi?” Jawabnya, “Taklah, senang je, Allah tolong.” “Tolong macamana?” tambahnya “Dah badan akak tak boleh keluarkan air2 kotor tu dgn cara biasa, Allah tolong keluarkan melalui muntah. Tak susah pun, rasa macam meludah je” MASYA ALLAH. Hajar sentiasa kaitkan apa saja yang dialaminya dengan Allah. Sentiasa berbaik sangka  Allah menolongnya. Benarlah seperti hadis qudsi,  Allah bertindak mengikut sangkaan hamba terhadapNYA. Jika kita yakin Allah menolong kita, maka Allah akan tolong.
Keputusan Xray menunjukkan perut dan usus besar membengkak teruk.

17 Jan 2013(Khamis)
Situasi kritikal. Tak mahu pelawat lagi. Doktor sedang cuba menyelamatkan . Perut membengkak terus. Usus besar tidak menyalurkan najis dengan sempurna. Menurut doktor semuanya ada kaitan dengan saraf tunjang yang gagal menghantar arahan ke anggota badan.  Ultrasound pula  diambil.  Hajar tenang. Berserah pada Allah menentukan yang terbaik untuknya.

Selepas waktu melawat tengahari, demam memburuk semula. Perut yang membengkak menyukarkan pernafasan. Doktor mula gelisah. Satu tiub dimasukkan ke perut melalui hidung bagi menyedut cairan di dalam perut. Lebih 1Liter cairan dikeluarkan. Hajar diarahkan berpuasa sehingga punca pembengkakan itu diketahui.

Demam lagi. Saya sudukan juga tiga sudu air zam zam ke mulutnya dari masa ke semasa. “Akak, jgn bimbang, kita orang  Islam dah dilatih berpuasa. Redha ya .. mak bagi air zam zam ni hanya utk basah tekak, memang tak sempat sampai ke perut pun ia akan kering sendiri. Mintalah Allah hilangkan dahaga akak” . Dalam keletihan beliau jawab, “beratnya dugaan Allah ni , mak..” “memanglah…kan syurga Allah tu mahal harganya…sabar  ya.. Nabi Ayub dulu pun diuji dengan berat” Dia angguk.. Doktor pasang drip…Dalam hati, saya tak putus2 membacakan ayat2 suci dan selawat untuk menolong beliau melalui kesukaran itu.

Menjelang asar, Hajar mula rasa bahang. Dia minta dimandikan. Panasnya kuat dibahagian dada. Dan terasa semua badan sakit2. Saya terdiam. Saya rasa, dia dah mula nak nazak. Waktu tu saya berdiri membelakangkan tingkap. Dia suruh saya beralih kedudukan. Dia nak pandang keluar tingkat. Saya tanya , nak tengok apa? Katanya : nak tengok Allah. Saya terkedu lagi. Katanya :” Allah marah sebab tak dakwah sungguh2. Tak mahu cari jalan lain, bila dakwah terhalang.” Saya jawab “Mintalah ampun dan banyakkan beristigfar pada Allah,” Angguk.Tak lama lepas tu, dia kata, matanya dah mula kabur. Saya membisikkan agar dia terus mengingati Allah. Angguk.Dalam termengah2 dia berkata”mak, izinkan akak pergi dulu, tapi akak tak nampak jalan” “ Ya, mak izinkan, mak doakan agar Rasulullah datang tunjukkan jalannya. Sekali lagi dia mengejutkan saya, bila dia kata dia dah tak boleh nampak, lalu bola matanya bergerak ke atas. Segera saya talkinkan berulang kali. Doktor dan  nurse mula berkejar datang nak menyelamatkan. Saya disuruh keluar. Mereka mula memasang topeng oksigen,dan  menaikkan tekanan darah.

Hati saya dah sebu. Saya tahu tadi tu Hajar dah nazak. Persiapan dibuat utk pindahkan Hajar ke ICU semula. Waktu maghrib tu, kami berkejar kejaran tolak  katil Hajar ke ICU okid.

Hajar segera dibius dan getah saluran pernafasan dipasang ke mulutnya. Mesin pernafasan mengambilalih proses pernafasan. Itulah kali terakhir untuk dia berkata kata kerana selepas itu dia terus ditidurkan dan tak bangun2 lagi.

18 Jan 2013Jumaat)
Kami dimaklumkan ada air yang banyak diluar perut dan sekitar usus. Dikhuatiri usus Hajar telah bocor. Menjelang waktu azan zohor, untuk solat jumaat, jantung Hajar berhenti berdenyut. Doktor segera melakukan CPR. (Satu. Dua, Tiga, Empat, ……)saya nampak prosedur tu dr luar cermin biliknya. Hati saya terguris teruk…cpr dilakukan di dada, betul2 di atas kawasan pembedahan tulang belakangnya. Kalau dia selamat sekalipun, apa nasib tulang belakang tu, kan baru je lepas dibedah.
Walaupun jantung dapat digerakkan kembali, namun jantung Hajar hanya bekerja 1% sementara mesin pernafasan yg bekerja  lagi 99% .Hakikatnya carta pernafasan di paparan skrin tu terasa semacam gimik.

19 Jan 2013 (sabtu)
Doktor pakar usus mengesahkan usus Hajar bocor dan perlukan tembukan kecil diperut untuk mengesahkan teori beliau. Sekiranya benar, pembedahan yang lebih besar diperlukan utk memotong usus yang bocor itu dan mencantumkan semula. Serentak dengan itu, kami diberi borang kebenaran  pembedahan untuk ditandatangani. Semuanya atas nama nak menyelamatkan nyawa Hajar. Kami buntu. Suami meminta tempuh untuk bertenang dan berfikir. Kami perlu solat. Kami perlu berfikir dengan tenang. Kami mohon pertolongan melalui pertolongan Allah. Pukul 2 pagi, kami dipanggil semula. Terdesak, kami benarkan tembukan dilakukan diperut. Hanya pada Allah kami bermohon pertolongan dan petunjuk.

Belumpun sempat selesai pembedahan kecil itu, seorang lagi doktor memanggil kami. Berita besar yang disampaikan, buah pinggang Hajar tidak berfungsi sepenuhnya atau lebih tepat lagi..dah rosak dan perlukan dialysis darah. Hajar takkan boleh bertahan kalau darahnya tak dicuci kerana toksin dalam tubuh akan meningkat dan meracuni organ2 yang lain. Terdiam. Bermimpikah kami? Lepas satu, satu, organ badannya merosak. Namun begitu, dialysis tidak boleh dilakukan dengan selamat kerana keadaaan Hajar yang tidak stabil. Jantungnya dah pernah berhenti, dan boleh berhenti lagi semasa dialysis. Darahnya dah terlalu cair..dah lama tak makan. Pendarahan juga boleh berlaku kerana tekanan darah yang rendah. Jadi apa yang boleh kami perbuat? Sesudah berbincang, kami ambil keputusan tidak membenarkan cuci darah dijalankan kerana risikonya besar.

Tak lama lepas tu, pakar usus pula mengesahkan yang usus Hajar memang benar2 bocor dan pembedahan besar diperlukan. Kami tanya, adakah Hajar stabil untuk dibedah? Jawapannya TIDAK.Kami Tanya adakah masalah usus itu boleh selesai selepas pembedahan tersebut? Jawapannya. TIDAK PASTI MASALAH SAMA TAKKAN BERULANG LAGI. Lalu kami berikan jawapan yang paling selesa bagi kami iaitu tidak membenarkan sebarang pembedahan dilakukan lagi. Kami juga tidak membenarkan prosedur cpr dilakukan jika jantung terhenti lagi.

Doktor bercakap dengan berhati2. “Kalau itu keputusan Puan, Puan sedarkah apa akibatnya nanti?” Saya jawab, “ya, saya sedar, saya akan kehilangan anak saya, dan saya redha. Malah, kalau boleh , saya nak segala ubat dan mesin pernafasan dihentikan” Doktor menjawab, “Itu tak boleh, menyalahi etika, itu seperti membunuh pesakit. Kami tak boleh membunuh pesakit, tapi kalau Puan tak mahu lakukan semua yg kami dah cadangkan, mesin pernafasan tetap perlu terus dihidupkan. Cuma pesakit takkan mampu bertahan lama kerana toksin yang tinggi akan meracun dirinya sendiri.

Selepas itu, doktor terus mengawasi Hajar, dan pelawat telah dibenarkan menziarah tanpa had masa kerana Hajar hanya menunggu masa untuk pergi meninggalkan kita semua. Semua keluarga telah dimaklumkan, Hajar tak putus2 diziarahi oleh sahabat2 yang mengenali dan bersimpati. Masing2 ingin menatap wajahnya untuk kali terakhir

20 Jan2013 (Ahad)
Pagi itu kami berdua khusyuk dlm doa masing masing, hanyut dalam munajat kami kepada Allah memohon bantuan dan keringanan untuk sakaratul maut anak kami.Tepat jam 9.20 pagi, Hajar melepasi sakaratulmaut dan meninggal dunia dengan tenang dalam dakapan ibu dan restu ayah. Pergilah sayang, TUHANMU yang lebih menyayangimu telah menunggu. Terima kasih YA ALLAH kerana telah meminjamkan kami anak yang sebaik ini. 20 tahun kami berbahagia dengan kehadirannya.Terima kasih kerana menganugerahkan akhlak yang mulia terhadap anak kami ini. Kini kami kembalikan ia kepadaMU YA ALLAH.Dakapilah ia dengan limpahan rahmat kasih sayangMU yang maha Agung. Amin.. amin..amin..ya rabbal alamin.

Siti Hajar selamat dikebumikan di kampung keluarganya dengan lancar.Begitu ramai sahabat, pensyarah, pegawai university dan saudara mara hadir memberikan lawatan terakhir, memandikan, menyembahyangkan dan mengkebumikan beliau. Seluruh alam seakan turut bersedih dan merintih kerana kehilangan seorang mujahidah sejati. Cuaca mendung berterusan dari pagi hingga ke petang,( tetapi tidak pula hujan), turut menyentap  tangkai hati insan2 yang jujur menyayanginya

SITI HAJAR                                                

Engkau bermula dengan sengsara

Dalam mencari bahagia
Terasa bagai bayang bayang
Gelap walau di suluh cahaya
Pepasir pantai pun berubah
Pabila HAKIKAT melanda
Ketenangan yang kau cari
Terpancar di lorong sufi
Kelunakan tangisan kasihmu
Dalam simpuhan ketaatan
Bagi mengharapkan keredhaan
Darimu TUHAN pencipta Alam
Sungguh agung pengabdianmu
Kau berjaya menjadi iktibar
Ayuh bersama kita susuri
Perjalanan kekasih Allah 






- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...