19 September 2015

SAYONARA AFZAN

Paan Zainudin | 12:29 PM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum


Tempat jatuh lagi dikenang , inikan pula tempat bermain .. 5 tahun setengah di sini bukannya sekejap , aku "besar"kan badan aku dekat sini .. Aku belajar berdikari , belajar cara belajar & belajar cara jadi manusia yang sebenar .. 

Aku tahu aku aktif dekat sini .. Aku join macam-macam event , pertandingan , organisasi dan segala macam .. Aku tahu lepas nie dah lain .. Suasana dah tak akan sama macam sebelum nie .. Status akan berubah , gaya kehidupan pun berubah .. 
Lambang identiti IPGK Tengku Ampuan Afzan .. Dah nak habis baru nak memanjat bukit pergi ke sini .. haha adeii .. Sangat bangga jadi salah seorang daripada warga Afzan .. 
Pagi Jumaat 18 September suasana rasa lain sangatt .. Tak macam sebelum nie .. Rasa lain .. mungkin bermula dari pagi tue air mata akan mula menitis .. Alahai ..  Masing-masing dah mula usung sorong beg masuk dalam kereta .. Aku macam tak boleh nak terima lagi .. Ya Allah .. Aku antara orang yang terakhir tinggalkan ipg nie .. Hari sabtu mak ayah datang ambil .. 

Makin sunyi asrama .. makin sunyi .. Family Aras 2 dah pergi .. Penghuni Blok Kenari pun dah tak ada .. Dah takda tempat nak bergurau senda , makan-makan , kongsi masalah .. Tipu kalau kata hati nie tak sedih gundah gulana .. Tipu kalau cakap perpisahan nie bukan satu penyeksaan hati .. Tapi kena kuat jugak .. kena terima .. Selamat tinggal teman rakan sahabat ..

kian lama hidup yang ku jalani
selalu bersama mu sahabat ku
susah sedih senang yang ku rasakan
bersama mu sahabat ku

sahabat
kini kau telah pergi meninggalkan ku
meninggalkan semua kenangan kita
menyimpulkan sebuah air mata
yang terjatuh di pipi ku

sahabat
meski kini kita tak bersama
meski kita telah berbeda kehidupan
namun kita tetap satu dalam hati dan cinta
karena kau sahabat sejati ku


Air mata yang menitis jadi saksi nilai persahabatan di Afzan nie .. 
InsyaAllah , lepas nie kita kan berjumpa lagi .. 


SAYONARA IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ,
KM 10 JALAN PADANG TENGKU ,
27200 KUALA LIPIS , PAHANG DARUL MAKMUR ...




- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

18 September 2015

LAST MOMENT [FAREWELL AFZAN]

Paan Zainudin | 9:58 AM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum


Aku berkawan dengan semua orang .. Tak kira berlainan jantina , bangsa dan agama .. Junior ataupun senior .. Sebab bagi aku , prinsip hidup aku -- bersahabat selagi mana mereka mahu bersahabat dengan kita .. Bercinta biar 1 , berkawan biar 1000 .. Baik buruk kawan kita perlu terima .. Mungkin kita ada apa yang dia takda atau mungkin kita takda apa yang dia ada .. Hidup saling menerima antara satu sama lain .. 

Mungkin nie salah satu faktor aku berat nak berpisah .. Aku berat hati nak  tinggalkan dan kehilangan sahabat-sahabat yang aku sayang .. 
Kalau boleh nak sangat bergambar dengan semua orang .. Tapi apakan daya , kekangan yang tidak dapat dielakkan .. Sahabat-sahabat yang banyak ragam garam .. Mungkin semua nie dapat dijadikan kenangan bermula saat nie sampai satu saat yang terakhir dalam hidup aku nie .. 

Sahabat, kehidupan ini tak lain adalah hamparan samudera luas
Kita renangi dan kita selami kedalamannya
Untuk mencari tiram di dasarnya, dan kita petik mutiaranya
Bahwa selalu ada yang bermakna pada setiap kehadiran dan pertemuan

Dengan bahtera tulus kebersamaan kita berlayar
Untuk saling menjaga dan saling percaya
Dan saat ini.. Saat dimana kita harus lalui waktu
Waktu dimana kita harus mulai maju
Maju untuk sesuatu harapan baru

Mungkin saat ini kita akan berpisah
Namun semua itu hanyalah sementara
Karena aku akan kembali dan harus kembali
Bukan untuk sekedar mengenang dan melihat
Puing-puing masa lalu bersama mu
Namun karena di sini lah tanah kelahiranku
Dimana ada engkau dan orang-orang terdekatku


Selamat tinggal semua .. Selamat maju jaya semua ..

Afzan , 2015


- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

17 September 2015

FAREWELL DINNER

Paan Zainudin | 1:15 PM | 00 orang doakan aku slim |

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum



5 tahun setengah bukan satu tempoh masa yang singkat .. Bermula dari Jun 2010 mula-mula kenal , tak tahu dari mana asal , sekolah mana .. Lepas tue sama-sama mengharungi kehidupan sepanjang menyambung pengajian dekat sini .. Fuhh bukan satu tempoh masa yang sedikit. 

PISMP Bahasa Melayu 1 .. Keluargaku di Pahang .. Masing-masing aku anggap macam adik beradik aku .. Walaupun selalu bergaduh , bertengkar tapi aku tahu setiap seorang dari kami nie sayang antara satu sama lain .. Bila dah nak habis nie .. perasaan sedih dan kehilangan tue memang tak boleh nak disembunyikan lagi .. Hanya Tuhan saja yang tahu .. 
HIDUP DIKONGSI TANPA LIMITASI .. Haha trademark kelas kiteorang .. Tak tahu bila trademark nie wujud .. Bukan masa minggu orientasi .. Tapi yang pasti viral dalam kelas lepas tue semua macam setuju je follow .. hahaha
Our beloved tutor , En Fauzi a.k.a abe Jie .. hahaha .. Ya Allah , sangat bagus , sangat caring , tak pernah marah .. Memang baguss sangatt .. Serius kami memang sayang dia ..
Hahaha nie laa hasilnya .. Dulu member kelas .. Sekarang member sehidup semati .. Kan Izzat Nieda ?? Moga hubungan kalian berkekalan .. Ameen ..
Penghargaan untuk encikkkkkk !!
Beloved classmates ..
Budak lelaki yang banyak ragam dan garam  hahaha .. Hat tue hat nie , yang tue yang nie .. hahaha .. pojan , ijat , peja , yus , ijai . kasah , wakash , mank , apih , pokcek & fayo ..
Sep sep puang dalam kelass .. Mina , Fizah , Ain , Mazni , Mira , Nad , Ana , Anis & Nieda
Hampir lima tahun setengah bersama .. Dah macam sebuah keluarga .. Pahit manis masam masin sama-sama pakat merasa .. Alhamdulillah satu kelas dapat intern-posting .. Rezeki kita bersama .. Buat yang terbaik dan selamat maju jaya di tempat yang baru .. Ada rezeki kita akan berjumpa lagi .. InsyaAllah ..



- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

14 September 2015

INSTAFAREWELL DE' LECTURERS

Paan Zainudin | 1:15 PM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Kita panjatkan kesyukuran kepada Ilahi Yang Maha Pengasih dan Penyayang, Maka Berkuasa dan Maha Pencipta kerana memilih mereka.

Dalam ajarnya ada harapan,
dalam tegurnya ada doa,
dalam marahnya ada sayang,
dalam tawa ada mesranya,
dalam diam ada bijaksana,
dalam tangannya kita terbina.

Inilah pensyarah-pensyarah ku .. Yang banyak berkongsi ilmu , sampai tak tahu nak cakap sebukit segunung mana yang telah dicurahkan .. 

Baris 1 dari kiri : Mr Bakar , En Zamani , En Nazri , En Majid , En Saiful & En Mohd Nor
Baris 2 dari kiri : En Mazda , En Zamani , Ayah Dzul , En Syahariman , En Fauzi & En Johan
Baris 3 dari kiri : Cik Asi , Abe Yus , Pn Fazilah , En Amin , Mama Akmar , En Sham
Baris 4 dari kiri : En Haizuan , En Jamil , En Zulpatai , En Kamarul , En Shahnam & En Fauzi

Nak sangat berjumpa dengan semua sebelum habis nie .. Tapi ruang dan peluang tidak mengizinkan .. 


Terima kasih yang tak terhingga atas segala didikan dan tunjuk ajar tidak kira formal ke tak formal ke .. Hanya Allah yang mampu membalasnya .. Lepas nie memang akan rindu giller dengan kuliah walaupun selalu tak pergi kuliah .. ahahaha .. You guys memang murabbi yang terbaik pernah ku jumpa .. 





- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

12 September 2015

INTERNATIONAL GAMELAN FESTIVAL

Paan Zainudin | 12:20 PM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum



Sebelum aku habis study nie , berkesempatan aku join lawatan pergi tengok show gamelan dekat KL .. International Gamelan Festival. Baru balek dari FFM minggu lepas , minggu nie pergi KL balek .. hahaha .. Biasanya setiap tahun memang aku join event nie memandangkan IPG aku aktif dalam gamelan ..

Tak ramai yang pergi .. sebabnye minggu tue IPG aku ada krisis air .. Kiteorang dapat pelepasan cuti seminggu .. Jadi ramai yang ambil peluang balek kampung  .. Yang aku nie pulak tak balek , ye lahh dah nak habis dah kan .. Ada yang tak sampai lagi .. Diorang datang straight dari kampung .. Pergi pun pergi jugak padahal Isnin nie dah start final exam .. haha ..

Festival Gamelan Antarabangsa nie diadakan di Pusat Kraftangan Negara, KL .. Kalau tak silap aku , student Fakulti Muzik dari UiTM yang anjurkan event nie .. Kebetulan pada hari tue jugak ada Kuala Lumpur International Craft Festival (KLICF).. Lepas habis show nie memang serbu KLICF laa pulopp ..
Beberapa kumpulan gamelan dari Malaysia dan luar negara termasuk Sarawak dan Indonesia ambil bahagian dalam show hari tue .. Student sekolah rendah dan menengah pun ada .. Kalau tengok show diorang merendah diri jer rasa , haha .. Kebanyakannya bukan calang-calang group yang buat show , semuanya tik top ..
Tapi dalam banyak-banyak kumpulan , kumpulan nie laa yang paling mencuit hati sekali weii .. Hahahaa .. Tengok laa , budak-budak kecik kot yang main .. Aku pun tak mampu .. Sebahagian musician yang perform tue ada yang dari pra sekolah , woww .. Bukan mudah nak latih diorang .. Syabas Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan .. Thorbaikkk !! 
Hahahaa .. nak tergelak tengok .. comei bohhh ..
Persembahan dari group gamelan Sarawak .. campuran elemen tradisional dan moden waktu main gamelan .. memang hebakk ahh ..

Lepas jer show gamelan tue , kiteorang terus serbu KLICF .. Fuhh banyak giller booth kraftangan dari pelbagai negara .. Tapi boleh tengok je lahh , hahaha .. Lepas convert harga Malaysia nie memang krik krikk sikit .. Duduk sini ambik gambar jer .. haha
Ala-ala garden ambik gambor .. Padahal karpet rumput hijau jer .. hehehe .. Sempat jugak berkenalan dan berkongsi-kongsi pendapat dengan crafter dari negara lain .. Lain padang lain belalang , lain crafter lain ideanya .. haha 





- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

05 September 2015

FESTIVAL FILEM MALAYSIA FFM27

Paan Zainudin | 3:28 PM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum


Yippi yippi .. haha .. Thanks TMF atas undangan ke Malam Anugerah Festival Filem Malaysia nie .. 
Berkesempatan aku join event FFM27 pada tahun nie .. Biasanya tak sempat atau cancel last-last minit sebab esoknye tu ada kuliah atau program lain .. Nak datang ke KL dari Lipis ni bukannya dekat .. haha 
Kak Hana cakap tema Malam Anugerah FMM27 ni formal dan glamour bermotifkan batik .. Ambekkk mana aku nak cari batik .. hahaha last-last sarung je yang mana ada ..

Rasanya blog-blog lain dah pakat update siapa pemenang siapa yang dapat anugerah malam nie .. Malas nak update kali kedua .. Scroll je lah sampai bawahhh .. Puas nie upload gambo sampai lebamm .. haha
Hehehehe .. dah tengok dah ?? Thanks Kak Hana , TMF atas invitation nie .. Maybe nie event yang terakhir kot aku join .. Lepas nie dah nak mengajar dekat Penang .. hehehe Fightinggg!! 





- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

04 September 2015

POSTINGGGG !!

Paan Zainudin | 5:05 PM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum


Alhamdulillah syukur Ya Allah .. Nak nangiss rasa .. hahaha.. 

Tanggal 4 September 2015 , seramai 67 orang siswa guru IPGKTAA daripada 541 orang siswa guru seluruh IPG yang akan posting dulu ke SJKC diumumkan ..


and guess what ???



aku dipostingkan ke Penang !!! 

Alhamdulillahhhhhhhhh!! seriusss gembira gillerrr.. Macam tak percayaa !!

Masa mula-mula nak umum semua pakat mention nama aku dapat Johor , tak pun Sabah Sarawak .. hahaha .. and finally aku akan dipostingkan ke Penang !! haaaa takleh move on lagi .. hahaha

Aku akan berintership dan dipostingkan ke SJKC Chung Hwa Pusat Jalan Kampung Gajah ,12200 Butterworth, Pulau Pinang ..


Please be nice to me yaa .. Lepas nie akan berulang dari rumah setiap hari .. Maybe dalam 20 - 30 minit .. Mak ayah and family happy sangat .. Boleh jaga diorang nanti .. Dan lagi best dah dapat tahu partner posting nanti .. Orang Sabahan .. hahaha lepas rindu aku nak dengar dialek Sabah ..

Alhamdulillah syukur Ya Allah.. Buat rakan-rakan yang lain , insyaAllah rezeki kalian akan sampai .. Mungkin lebih baik daripada aku .. insyaAllah ..



- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

02 September 2015

ANNUAL DINNER ANAK AFZAN PISMP '12

Paan Zainudin | 3:26 PM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum


Tik tok tik tok .. Dah sampai ke penghujungnya ..5 tahun setengah kami bersama .. Pahit manis masam masin semua kami dah rasa .. Bukan senang nak lepaskan semua nie atas dasar perpisahan .. Hmmmmm .. ketentuan tetap ketentuan .. Malam nie merupakan malam terakhir kami satu batch berkumpul bersama-sama dalam satu masa .. Annual dinner yang terakhir PISMP Ambilan Januari 2012 ..
Betempat di D'Valley Hotel .. Satu jamuan akhir untuk semester 8 anjuran Jawatankuasa Perwakilan Pelajar (JPP) IPGKTAA diadakan bagi meraikan detik dan saat terakhir kami sebagai siswa guru di sini .. Terima kasih JPP semua .. Jasamu akan ku kenang selamanya ..
Katanya tema malam nie Glamorous Night .. memang glamour habis kostum semua orang .. haha
Persembahan khas daripada adik-adik junior PPISMP Muzik sebagai halwa telinga ketika menjamu selera .. Tapi kalau time makan macam nie memang aku tak pikir kiri kanan dahh .. Nampak makanan je depan nie , haha ..
Terima kasih di atas persembahan pada malam nie ..
Tarian India pun ada .. Terbaik ahh Yee Lin, Chinese pun menari .. hahaha
Geng-geng anak Dato' VVIP .. Sado habis la tu ?? Aku sado dekat perut jer .. hahahha
Practicummate Semester 7 !!
Kawan .. teman .. sahabat selamanya..
Hidup Dikongsi Tanpa Limitasi .. Keluarga PISMP BM SJKC selamanya ...
PISMP Ambilan Januari 2012

“Jarak itu sebenarnya tak pernah ada. Pertemuan dan perpisahan dilahirkan oleh perasaan” 

Farewell. Pada akhirnya yang bertemu akan berpisah. Yang ada akan tiada. Yang datang akan pergi. Yang lewat akan berlalu. Entah bergegas entah mengulur waktu perginya. Tapi pasti …. Pasti!” 

Sayonara kawan .. teman .. sahabat .. 




- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

01 September 2015

ANUGERAH PELAJAR CEMERLANG 2015

Paan Zainudin | 3:17 PM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum


Alhamdulillahhh .. rezeki hari lahir dan tahun akhir ^_^ .. Terpilih sebagai salah seorang penerima Anugerah Cemerlang 2015 IPGK Tengku Ampuan Afzan .. syukur syukur alhamdulillah .. Terima kasih atas hasil usaha semua pihak ..
Anugerah Pelajar Cemerlang November 2014 (3.9)
Anugerah Pelajar Cemerlang Mei 2015 (3.8)
Anugerah Pelajar Cemerlang Kokurikulum Akademik (Teater & Tarian)
Alhamdulillahh .. Alhamdulillahh ..
With my beloved lecturer .. Yang sama-sama satu kepala .. Paling banyak bagi nasihat and berkongsi pengalaman .. Tenkiuu so muchh Abe Yuss  ..
Tahniah classmates yang dapat anugerah jugak .. Alhamdulillah hasil usaha kita sebelum habis study
Congrates GITA !! Sumpah terharu geng kita ramai yang dapat .. Alhamdulillah .. Ternyata berteater ke berseni ke apa ke bukan penghalang bagi kita tetapi sebagai pemangkin untuk mencapai sesuatu kejayaan .. Alhamdulillah ..
Tahniah kawan-kawan !!!
Dialah sifu .. dialah ayah .. Dialah tempat mengadu .. Terima kasih ayah Dzulkarnain sudi berkongsi kejayaan dengan anakanda pada hari ini .. Alhamdulillah ..


Tahniahh semuaa ..



- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...