31 August 2014

MERDEKA DI ZOO NEGARA

Paan Zainudin | 11:17 AM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum


Alhamdulillah , akhirnya dapat jugak menjejakkan kaki dekat Zoo Negara nie .. Seriuss lama giller tak pergi .. Kalau tak silap dekat 10 years jugak laa .. Mau tak nye , semua orang pakat busy .. Ayah pun bukan selalu ada dekat rumah - kerja luar .. So kali nie decide nak pergi jugakk , haha .. Celebrate merdeka dekat sini hehe ..  Thanks Hafiz Zainal sebab bawakkan aku .. Birthday Boy kann ~~ haha

Hmmm mana satu nak pergi dulu nie ?? kena study peta dekat sini haha .. Tiket nak masuk ke sini RM30.00 , tapi kalau nak tengok panda kena charge RM20.00 .. So total RM50.00 .. Layan je lahh .. Kalau nak tengok senarai penuh harga tiket , scroll bawah sekali entry nie .. Melalui apa yang aku baca , dekat zoo nie ada 5446 spesimen, termasuklah 476 spesies mamalia , burung , reptilia , amfibia dan ikan .. 
Yaribba yaribba .. B on B , dekat muzium lebah .. Bila tengok lebah-lebah dekat sini teringat masa dulu , kena sengat dengan lebah .. Perghhh sakit kot !! sampai lebam-lebam muka aku , dah jadi macam kucing haha .. Wooo bapak besar buaya sebelah nihh .. Spesies tembaga bujang senang ke apa .. Kalau baham aku memang kenyang 3 hari .. haha 
Akhirnyaaaaa .. dapat jugak nak melepaskan kempunan aku dekat ular .. lama gila gian nak pegang ular , ahahahaha .. Si Hafiz muka buat relaks jer , padahal dalam hati hahaha Tuhan saja yang tahu .. 
Masa untuk panda !! Xing Xing & Liang Liang !! Nak masuk tengok panda nie diorang bagi masa 20 minit je .. Tempat (rumah) diorang seriuss besauu , siap ada aircond -- ala-ala macam negara China
Time kiteorang tengok panda nie memang tido je diorang , bangunn oOiii .. hahaha first time tengok poo diorang , warna kuning .. haha dah keje makan buluh je ..
Mengancam betul harimau nie , boleh pulak duduk dekat kiteorang .. Nak mintak ambil gambar ke weii .. nah sepam dua .. 

Okey soalan kuiz Sains : 
Sila namakan binatang yang bertompok-tompok seperti di dalam gambar di atas .. 
Part nie besttt !! Animal show !!! Perghhh memang talented giller .. Ada beberapa ekor binatang yang terlibat dengan show nie antaranya singa laut , burung kakak tua , ular sawa dan burung apa entah hehe .. 
Animal show nie ada pada setiap hari jam 11.00 pagi & 3.00 petang .. 

Baik , harga tiket bagi zoo nie : 

Warganegara Malaysia
Dewasa dengan MyKad           RM30
Kanak-kanak dengan MyKid    RM10
Warga Emas                                RM10

Pelancong Asing
Dewasa                                        RM50
Kanak-kanak                               RM25
Warga Emas                                RM40

Kadar Pelajar Sekolah
Pelajar                                          RM8
Guru                                             RM10

Tapi kalau bagi orang kelainan upaya , kadar kemasukan adalah percuma .. 

Macam mana pulak cara nak pergi ke Zoo Negara ?? haaa gini ..

Dengan Tren 
# Turun di Wangsa Maju. Ambil teksi ke Zoo Negara. Tambang teksi sekitar RM10.

Maklumat: Untuk perjalanan pulang anda, kebanyakan pemandu teksi yang tidak beretika di luar zoo biasanya mengenakan anda RM25 untuk ke stesen Wangsa Maju.

Bas 
Terdapat 2 pilihan:
# Rapid KL nombor U34 dari Stesen LRT Putra Wangsamaju KL
# Rapid KL nombor U23 dari Stesen Titiwangsa KL









- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

30 August 2014

KEEP CALM & TAMBAH USIA PAAN

Paan Zainudin | 11:16 AM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Eerrr .. err .. taktahu pulak nak menaip apa .. Entry wajib ada , haha
#KeepCalm_&TambahUsiaPaan

Habis je waktu sekolah hari Jumaat ritu terus balek ke IPG .. memang berweekend dekat asrama time-time hujung minggu nie .. Memandangkan hari nie birthday aku , so aku decide nak buat sikit makang-makang dekat bilik .. Kecil-kecilan jer .. Tu pun sponsored by sepupu aku , memang terima kasih a lot laa dear .. hehe
Ameen .. aku harapkan yang terbaik pada usiaku yang dah semakin meningkat nie ya Allah , baik jasmani mahupun rohaniku .. deyyy orang sebelah kanan , ikhlas ke tak nie doa kat aku .. ahahaha
Happy Birthday to me ~~ Happy Birthday to me ~~ hahaha 
Cikgu dah over Ribena dari kanak-kanak .. hehe
Sebahagian famili aras 2 .. hehe aku dah macam bapak dah duduk atas kerusi pastu dekat tengah-tengah .. I love u my sons .. Padahal sokmo kena ngusik , hahaha .. Tapi ramai pulak yang takde , balek kampung .. Ye lahh cuti hari kemerdekaan kan , takdan sampai pukul 2 dah kosong parking hostel aku .. perghhh .. 
Huwwaaaa .. Nampak tak rancangan zionis diorang .. Patutla sakan nak bergambar dengan aku .. Tak sangka pulak nak kena tepung kali nie .. Biasanya kalau mengikut tentatif-tentatif zionis nie , kiteorang memang menepung orang dulu pastu baru makan kek .. Alahaiii T_T (habis baju baru aku ~~) Tepung + Air Sejuk + Telur Busukk .. yaa nak muntohh !!
Lepas tepungkan aku terus diorang lari .. Kejamm betul .. Hahhh letih dah berlari , naik semput dah jantung limpa hempedu nie .. Puass aku kejar diorang satu asrama .. Dua orang je yang kena smackdown tepung balek dengan aku .. haha yang lain dah macam cheetah , bapakk laju giller lari .. memang dah berpakat awal sep-sep nie ..
Untung sama birthday dengan anak murid .. hehehe boleh tumpang celebrate sekali .. Thanks anak-anak .. Boleh buat suprises pulak lempar belon dekat aku time nak masuk kelas tadi .. 


Buat kawan-kawan yang wish dan doakan kesejahteraan aku tak kira la via apa pun .. gua ucapkan terima kasih , thank you , xièxiè 谢谢 , na i , syukran , arigatō  ありがとう , gamsahabnida 감사합니다 ..





- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

03 August 2014

HIMPUNAN AMAN : SELAMATKAN ANAK-ANAK GAZA

Paan Zainudin | 3:45 PM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

My name is Farhan . I'm from Malaysia and I #SupportGAZA

Alhamdulillah , dalam perjalanan pulang ke bumi Pahang diberi kesempatan untuk bersama-sama dengan rakyat Malaysia di Dataran Merdeka berkongsi perasaan dan sokongan kepada rakyat Palestin di Gaza sana .. 
Himpunan yang mendapat sambutan yang memberansangkan ini terdiri daripada pelbagai kaum , bukan setakat Malaysian saja tetapi juga rakyat dari negara lain yang mempunyai nilai kemanusiaan yang sama membantah kezaliman Israel .. Memang agak sardin jugak la dekat sini .. Dalam 5 - 6 ribu lebih orang , entah-entah  lagi ramai .. #ShowUrSupport !!
#FreePalestinians #Pray4GAZA
Situasi di Palestin yang semakin buruk dari sehari ke sehari telah membuka mata dunia bahawa rejim Zionis bertindak kejam terhadap insan tidak berdosa termasuk kanak-kanak.
Himpunan anjuran Viva Palestina Malaysia (VPM) dan Aqsa Syarif, bermatlamat membangkitkan kesedaran penduduk di Malaysia mengenai pencerobohan Zionis di bumi Gaza .. Sama-samalah kita menunjukkan tanda sokongan kita kepada mereka .. 
"KAMI BERSAMA RAKYAT PALESTIN"




- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

MAJLIS PERNIKAHAN RIHAZ ♥ QHAILANI

Paan Zainudin | 3:22 PM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Maha suci Tuhan yang telah menciptakan pasangan-pasangan semuanya, baik dari apa yang ditumbuhkan oleh bumi dan dari diri mereka maupun dari apa yang tidak mereka ketahui ..” QS. 36:36

Amboii , senyap-senyap jaa depa nie .. Tup-tup dapat wassap .. Nikahhh o_O ???  Boleh tahan jugak terbeliak nak terkeluar bijik mata , naseb ada spekmata tolong tahan .. hahaha ..  
Sebelum nie dah ada dengar ura-ura tue .. tapi takpa , kita simpan duluu .. tunggu jemputan sampai .. Alhamdulillah , Allah telah mempermudah semuanya .. Akhirnya tiba juga masanya .. 
Waktu sampai dekat masjid ingatkan dah nak habis majlis .. tup tup baru nak mula , legaa aihh ~~ Nampak muka Rihaz yang tengah nebess tue , haha .. Takpa bro , semuanya akan berjalan dengan lancar ..
Alhamdulillah .. sah ! sah ! sah ! hahaha
Hahaha dan lagi tue nak mencelah ..

Jika isterimu nanti datang menemuimu, hendaklah kamu berdua solat dua rakaat. Lalu mintalah kepada Allah kebaikan isterimu itu dan mintalah perlindungan kepadaNya daripada keburukannya. Seterusnya terserah kamu berdua .. ” (Riwayat Ibnu Abi Syaibah)
Macam ikut susunan ketinggian ja nihh ?? Al tinggi songkok .. ngehehe
Ramai jugak kawan-kawan yang hadir .. Dari SKTB , SMKAB , SBPIKP & IPDA serbu mai sini nak  bagi sokongan dekat hang An , haha .. Okey aku saja la yang paling rendah T_T
 - Barakallah An & Qhai -
Ini ialah sebuah awal bagi kalian, semoga pernikahan ini membawa berkah tak terhingga hingga akhir nanti dan kalian senantiasa mendapat rahmatNya. Selamat menempuh hidup baru.
Taktau dah yang mana satu , julingkan mata anda ~~ hihi .. 
Naseb baik ada bodyguard tak bergaji dekat belakang , hahaha
Semoga Allah swt sentiasa memberikan barakah-Nya dalam pernikahan kalian , mengumpulkan kalian dalam kebaikan , dan memisahkan kalian dalam kebaikan ..

Alhamdulillah , sedapp nasi kenduri .. hehe terima kasih !!
Slot terakhir , 5 Mat di bendang ~~
Mat Luthfi , Mat Wandan , Mat Ara , Mat Dolah & Mat Paan .. Tahaq matahari , Mat Ara Doyok paling legend .. haha


Memilih dari selembar benang
merajutnya bersama
kelak jadi selembar kain
itulah perkawinan
doaku menyertaimu
selama nya engkau bersama dengan rukun
hingga nanti semoga bahagia ~~




- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

KETUPAT CICAH SUSU DUTCHLADY [PART 2]

Paan Zainudin | 1:38 PM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

[سلامت هاري راي]

Okey sambung part 2 raya pulak , haha .. Biasanya kalau raya ke-3 & 4 memang satu hari 15 jam tolak masa tido beraya dengan member-member sekolah menengah .. puass !! Cuma tahun nie macam agak kureng sikit berbanding tahun lepas .. Bukan tak best cuma tak ramai orang .. Biasa laa ikut keluarga pulang ke kampung .. Tapi takpa , jangan hilangkan mood raya kita !! haha
Wandan , Al , Syahmeer dan gua .. Jarang jugak nak jumpa depa .. Time cuti-cuti macam nie la baru nak boleh ketemu .. Serbu rumah Al , makan apa yang patut katanya .. haha ~~ 
Habis sebelah siang kita sambung malam pulak .. Rihaz & Paklah baru nak join .. Adoii kena spare tangki besaq dalam perut nie nak boleh isi setakat mana yang boleh ..
Yang sorang tue dah nak bertukar status dahh .. Kira tahun nie last dah laa nak beraya dengan kami nie .. Lepas nie dia bawak orang lain pulakk , hehe
Bak kata si Cat : " Tahun depan takleh dah la pi beraya tido rumah mu Rihaz? "
Rihaz : " Boleh, tidoq dekat luaq .." hahaha
Nexttt , raya di Penang pulakk .. acara wajib setiap tahun .. hahaha
Dari pagi sampai ke malam beraya dengan Murshid & Hafiz .. Layan Ju-On 3 , adoiii aku tak suka betul bunyi pintu dia X_X

Tahun nie raya sekejap jer , seminggu .. Tak macam tahun lepass dekat 2 minggu raya .. Tapi takpe , dapat bersama dengan yang tersayang pun dah kira cukup okei .. Minal Aidil Wal Faizin , Maaf Zahir dan Batin ~~







- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

KETUPAT CICAH SUSU DUTCHLADY [PART 1]

Paan Zainudin | 1:18 PM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Pertama sekali , SELAMAT HARI RAYA !!!! hahaha , kalau nak yang ringkas lagi SHRAFMZB , memang malas tahap gaban dah tuu .. سلامت هاري راي ~~

Alhamdulillah , raya tahun nie dapat pulang ke kampung halaman .. Saat nie la yang paling ditunggu-tunggu sekali .. Hari last dekat sekolah memang tak pikir ape dah , jasad di sekolah hati di kampung .. Nampak highway jerr , haha
Selamat Hari Raya dari kami !! baju raya tema coklat tahun nie .. Aduhh mak punya warna pilihan , sama tona dah dengan warna kulit aku .. hehe
Kebahagiaan aku di dunia dan akhirat , insyaAllah ~~
Adik dan sepupuss
Rumah member yang wajib pergi time hari raya .. haha
Raya first memang betul-betul raya dekat kampung .. Spend masa dengan family & member sekolah rendahh .. Time nie la nak jumpa kawan-kawan pun ..
Geng SKB .. designer , cikgu dan engineer .. hahaha
Tema hijau itu malamm .. Sepupu yang sezaman dengan aku time kecik-kecik main terjun bendang apa semua .. Cuma tak cukup korum sorang lagi takdak .. 
Second dayy , serbu rumah sedara mara .. haha
Part of my family .. Semua dah besar panjang .. Yang dalam gambar nie semuanya dah berkahwin kecuali aku T_T dan budak kecik tuu , haha .. Bila berkumpul ramai-ramai macam nie rasa bahagia giller .. aura dia sangat lain ~~

Okeyy dah habis part 1 , sambung part 2 pulak .. 






- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...