30 October 2014

BLACK ROSE NIGHT

Paan Zainudin | 5:11 PM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum


Alhamdulillah , hampir seminggu++ selepas [ Festival Lagu Rakyat ] barulah kiteorang berpeluang nak buat makan-makan bersama .. Ohh yea , dinner bertuah yang bertemakan Black Rose Night nie kiteorang buat gunakan wang hadiah yang kiteorang dapat semasa jadi johan pertandingan lagu rakyat hari tue .. Diorang semua bersepakat nak buat makan-makan bersama , so kiteorang decide nak buat " Black Rose Night " nie ..
Haha , kalau korang perasan doorgift atas meja tue , aku beli semasa lawatan dekat Johor hari tue .. Beli siap-siap untuk semua .. Geram pulak aku tengok bear kecik tue , terus aku grab .. hahahaha
Le' Guys 
Le' Ladies
Pensyarah , pelakon , pemuzik , penari dan krew yang bertungkus lumus dan memberi kerjasama semasa festival hari tue .. 
Aku malas nak cakap .. Tapi hagakk tinggi jugak aku lompat .. Bergegar hotel dekat situ .. hahaha
Kalau kekuatan Tuah terletak pada namanya , kekuatan hamba pula ?? terletak pada seluar merahnya .. hahahaha .. Naseb kau ringan Syahir , kalau tak memang dah buasir aku .. hahaha

Thanks for tonite .. Owh yaa .. dan tenkiu untuk semester 8 yang dah nak habis belajar sebab sudi join produksi nie ..Terima kasih banyak-banyak and good luck untuk kerjaya masa akan datang ..






- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

29 October 2014

HERE WE GO .. LAWATAN RBT

Paan Zainudin | 6:34 PM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum


Haha alkisah habis jer event Sambutan Bulan Bahasa Kebangsaan [klik] tue .. Esoknyer pukul 5 pagi dah kena bangun bersiap-siap nak join lawatan subjek minor pulak , Reka Bentuk dan Teknologi ke Negeri Sembilan & Johor .. Nak kata penat ke tidak pasal hari semalam , naik jer bas terus aku tertido .. Alahai ~~~ haha .. 

Kali nie kiteorang akan pergi ke Pusat Ikan Hiasan , Port Dickson dan Pusat Pertanian di Ayer Hitam , Johor .. 
Kalau pergi ke Pusat Ikan Hiasan ni , memang kena masuk ke dalam kampung sikit sebab pusat nie terletak di tepi laut .. Besar jugak kawasannya .. Sampai jer kiteorang dekat sini , perkara wajib yang kiteorang buat dulu iaitu makan tengahari !! hahaha .. Lapar giller weii .. Lepas jer makan , kiteorang semua ada sesi taklimat bersama dengan pegawai dekat sini .. Dah habis taklimat baru kiteorang round-round dekat kawasan ini .. 
Kuda laut , bapakkk comel !! Dekat pusat nie , diorang jalankan penyelidikan dengan pembiakan kuda laut , ikan badut a.k.a Nemo dan batu karang hidup .. Alahai comelnyer kuda laut nie berenang , terkedek-kedekkk .. 
Yang nie lagi comel !!! Ikan Nemo !!! hahahaha .. Banyak giller wei dekat sini .. Rasa macam nak ambil bawak balek sekor dua .. Teringat pulak dulu pernah bela ikan hiasan air laut nie , termasuklah si nemo nie .. Tapi sampai tempoh dua tahun jer , pastu banyak yang dah mati , sekor demi sekor .. 
Unit Bahasa Melayu 1 [Pengajian Melayu] .. Tak cukup orang , pakat obses tengok ikan-ikan , haha .. Tinggal sorang je bunga dekat situ ..
Unit Bahasa Melayu 2 [Pengajian Melayu]
Unit Pengajian Tamil
Kiteorang berada dekat pusat nie sampai pukul 3 jer , pastu terus gerak ke Johor .. Penginapan kiteorang di IPG Kampus Tun Hussein Onn (IPTHO) Batu Pahat .. Ingat nak berjumpa dengan member-member dekat sana , tapi rezeki takde pulak .. Diorang semua berada di luar IPG , ada program dengan pertandingan .. Malam tue kiteorang semua keluar bersiar-siar di BP Mall .. 
Aktiviti kiteorang malam tue .. makan + makan + makan .. tak habis-habis makan .. haha
Keesokan harinya kiteorang pun gerak ke Pusat Pertanian di Ayer Hitam .. Sampai jer dekat sini kami semua diberikan taklimat dan dibahagikan kepada beberapa kumpulan .. Kumpulan nie adalah untuk aktiviti-aktiviti yang diorang sediakan dekat situ , antaranya aktiviti penanaman lada hitam , penanaman sayur dan proses menghasilkan soya .. Aku join group penghasilan soya .. 

Di sini , kiteorang diajar bagaimana cara menghasilkan bahan makanan daripada kacang soya .. Sebenarnya banyak makanan yang boleh kita hasilkan melalui kacang soya antaranya taufufa , air soya , tauhu , kicap , sos dan lain-lain .. Tapi yang kiteorang belajar dekat situ cara nak menghasilkan taufufa dan air soya .. 
Diorang ada gunakan mesin-mesin khas jadi mudah sikit proses kerja tue .. Nampak agak rumit sikit sebab proses nie memang perlu diberi perhatian .. Kalau silap buat memang tak jadi ..  
Okeyy , ni pulak proses memasukkan air kacang soya yang telah dimasak ke dalam bekas khas untuk dibuat taufufa .. Setiap bahan makan yang dibuat akan dimasukkan beberapa bahan khas yang berbeza .. Kalau macam taufufa kena masuk tepung jagung , pastu bahan GDL dan lain-lain .. Begitu juga dengan air kacang soya ..  

Dan aktiviti terakhir kiteorang , makann !! hahaha .. Taufufa dan air kacang soya yang kiteorang hasilkan tue akan dihidangkan bersama dengan makanan tengahari yang lain .. Jadi semua orang boleh cuba dan rasa sedap ke tak "hasil kerja" kami .. yahhh memang sedap !!

Petang tu jugak la kami bertolak pulang ke IPG .. Bestt !! Banyak perkara yang kiteorang belajar .. Pengalaman baharuu ..





- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

PELANCARAN BULAN BAHASA KEBANGSAAN

Paan Zainudin | 5:29 PM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum



Haha , habis jer event Festival Lagu Rakyat IPG terus gerak balek kampung sempena cuti raya deepavali .. Tapi sempat balek  4 hari ja .. Pastu dah nak kena balek IPG sebab terlibat dengan event PELANCARAN BULAN BAHASA KEBANGSAAN .. Hari ahad dah rehearsal dengan kementerian , IPGM , rektor dan lain-lain ..

Macam biasa , aku dengan kawan-kawan akan perform tarian sambutan untuk sambut tetamu yang datang dan dekat kafe , semasa makan tengahari ..
Team tarian sambutan , pemuzik dan penari .. Ni pun last-last minit berlatih .. Mula-mula ingat taknak perform dah sebab busy giller dengan festival lagu rakyat .. Pastu bila ipgm datang , diorang request tarian pelanduk tue .. Nak tak nak kena perform jugak .. Jadi terpaksa curi-curi masa yang ada praktis tarian nie ..
Ketibaan YAB Menteri Pendidikan II , Dato' Idris Bin Jusoh dan tetamu-tetamu kehormat .. Comel pulak tengok pengarah IPG kiteorang dekat situ , Dato' Jaafar .. hehehehe ..
Debar tak debar , janji buat .. Memang ketat la senyum tue , plastik habis .. hahaha .. Mau tak berdebor , duduk betul-betul depan kiteorang pastu tambah pulak dengan wartawan-wartawan dekat depan tue .. semangat ~~ semangat ~~
Habis jer VIP semua masuk ke dalam dewan , aku and the gang terus gerak ke kafe .. Nak prepare persembahan dekat sana pulak .. Macam biasa , aktiviti lari dari dewan ke kafe kalau ada event melibatkan istana / kementerian .. Siap sambil lari tukar baju lagi , sebab tak sempat .. Tapi takpe , kali nie sempat .. Masa panjang hahaha
Perghhh sempat lagi si Tiqah nie selfie dengan Dato '
Finally , Alhamdulillah ~~~ legaaaa .. Dah habis event Pelancaran Bulan Bahasa Kebangsaan nie .. Boleh tarik nafas panjanggg .. Persembahan dekat kafe tadi kawan lupa pulak nak ambil gambo .. Takpe-takpe semua dah lepass .. Memang nak relaks jer lepas nie , qada tidur yang tak cukup tue and fokus untuk exam .. yahhh !!




- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

21 October 2014

FESTIVAL LAGU RAKYAT

Paan Zainudin | 5:11 PM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum



Actually bulan Oktober ialah bulan yang sangat super duper busy dan sangat meletihkan .. Semua benda nak organize pada bulan nie .. Kali nie pulak FESTIVAL LAGU RAKYAT IPG KAMPUS ZON TIMUR .. Semua IPG zon timur iaitu IPG Sultan Mizan , IPG Dato' Razali Ismail , IPG Kota Bharu dan IPG Tengku Ampuan Afzan join pertandingan nie .. 

Masa aku tahu pasal pertandingan nie waktu tue lepas habis pertandingan tarian dekat UMT .. Time tu lah baru nak pikir skrip , nak cari pemuzik , penyanyi , pelakon dan penari .. Mak aii memang stress tambah pulak masa tu jugak laa kena organize event untuk penilaian akademik dan aktiviti Dewan Bahasa dan Pustaka .. Hanya Tuhan saja yang tahu .. Ting tong ting tong ada masa 2 minggu jer lagi sebelum event tu .. Masa minggu last tue jugak laa ramai yang takde , ramai yang keluar dari kampus ada pertandingan , aktiviti itu ini segala bagai .. Lagi la bertambah stress aku weii .. Nak tak nak , berlatih dengan yang mana ada jer dekat IPG ni .. 

Sampai laa hari festival bermula , semua peserta dari setiap IPG pun datang .. InsyaAllah we can do it .. Padahal dalam hati dah berdebor semacam dah ..
Persembahan dari IPG Kota Bharu , perghh memang havouc .. Sehari sebelum pertandingan , kiteorang semua ada bengkel bersama dengan Roslan Madun , penyanyi lagu rakyat Negeri Pahang .. 
Sampai la turn kiteorang .. Semuanya berjalan dengan lancar .. Penonton pun terhibur dengan persembahan kiteorang semua .. Memang dua hari sebelum pertandingan kiteorang berlatih sampai pukul satu dua pagi .. Letih tu jangan cakap la wei .. Sama-sama pakat letih .. 
dan hasilnya .. Kami JOHAN FESTIVAL LAGU RAKYAT IPG KAMPUS ZON TIMUR !!!! Alhamdulillah .. Alhamdulillahhhhh ~~~ Memang tak sangka weyy .. Menang itu rezeki kalah itu mesti .. Alhamdulillah rasa macam nak menangis jer weii .. Terima kasih semua .. Akhirnya hasil penat lelah kita dibayar jugak ..
Alhamdulillah .. JOHAN FESTIVAL LAGU RAKYAT IPG KAMPUS ZON TIMUR .. Tahniah pemuzik , penyanyi , pelakon , penari dan krew .. Terima kasih semua sebab beri kepercayaan kepada aku untuk jadi pengarah korang semua .. Mohon maaf kalau ada kekurang atau khilaf sepanjang kita berlatih bersama .. Thanks sekali lagi ..






- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

06 October 2014

AIDILADHA SEBAGAI PERANTAU

Paan Zainudin | 9:00 AM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum


Hmmm .. bila dengar je takbir bergema terus rasa sayu .. Bukan taknak dengar , tapi bila masuk ke dalam hati nie terus teringat dekat mereka yang berada di kampung T_T  Tahun nie dah kira dua kali aku tak balek raya Aidiladha .. Tahun lepas aku beraya di Melaka , rumah kawan ayah ..

Kali nie ramai kawan-kawan yang tak balek kampung .. Sebab cuti sekejap sangat + esaimen banyak giller yang perlu disiapkan .. So , ramai yang decide taknak balek ..
Bersiap-siap di pagi raya nak ke masjid .. Haaa sedihhh bila dengar takbir ~~ Yang tak tahan juadah pagi nie roti gardenia dengan air kotak jer .. Kalau dekat rumah bukak je tudung saji , pergghhh rendang , ketupat , kuih raya .. Takpa takpa kita bersyukur ..  
Ni antara member-member yang tak balek .. Beraya je la kita dekat IPG nie haha .. Padahal rumah diorang lagi dekat , kat Kuantan jer .. Tapi masing-masing decide taknak balek .. CUti 3 hari ja , takpa takpa ..
Untung kawan aku sorang nie .. Kawen dengan orang Lipis , so raya jer balek rumah mak mentua dekat Lipis .. hahahaha .. Thanks Aina jemput datang ke rumah .. Dapat jugak aku merasa lemang dan rendang .. Seriuss sedappp .. Si pengantin baru 2 orang ni pun tak balek kampung , beraya dekat sini jer ..
Korban di Masjid Tempoyang , Kuala Lipis .. dapat jugak tengok .. Takpe , biasa-biasakan diri tak balek kampung halaman bila hari raya .. Kang nanti bila dah posting ke Sabah Sarawak entah ada ke tidak rezeki nak pulang ke kampung .. Anyway pada hari yang mulia ini saya ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA .. Maaf zahir dan batin ~~






- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...