30 August 2010

SeLaMaT HaRi LaHiR

Paan Zainudin | 5:23 AM | 00 orang doakan aku slim |

Haha...sekarang umur aku dh 18 tahun...hari2 tua bakal mendatang...huhu..

ramai kwn2 ngn famili yg wish kt aku sjak dri pkul 12 mlm td gi...da yg through phone msg..da yg mlalui fb...hmm...makasih smua..t'haru da org yg still rmember kt kita...huhu....
Mlm nie bbuka posa dgn makanan yg sdap2 la...al maklumlah..sambut stahn skali..hehe.... =)
 
Aku harap bila dh brumur 18 tahun nie aku lbeh matang dlm membuat kputusan dan memilih jalan hidup yang lebih smpurna...amin....

hEpi sWeEt 8teEn...haha






- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

28 August 2010

KeM ESQ - TeEn

Paan Zainudin | 2:49 PM | 00 orang doakan aku slim |

Hmm...dulu pernah jadi kontroversi pasal ESQ nie....
satu kem motivasi yg berlandaskan Islam untuk menerapkan nilai2 Islam dan 
moral dalam diri manusia yang kini makin hilang jati diri...

Sebab pa paan tulis pasal citer ni dlm blog sbb paan pernah pi kem ni...
slama paan dkat kem ni paan x rasa apa yg diorang ckap tue lain dari Islam..
apa yg diorang sampaikan kbanyakan smuanya paan paham sebab paan berlatar 
belakangkan sekolah agama..
so sbb tu paan paham apa yang diorang smpaikan...
time lepas majlis penutupan 
bersama motivator program ni...Abg Ridwan
peserta2 muslimat
Lepas program...singgah dkat SOGO Shopping Complex kejap..huhu



oleh:


Dr. Adnan Mohamed Yusoff
Dr. Mohd Fauzi Mohd Amin
Fakulti Pengajian Quran Dan Sunnah
Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)

Berikut ini adalah artikel yang ditulis oleh Dr. Adnan Mohamed Yusoff dan Dr. MOhd Fauzi Mohd Amin dari Fakulti Pengajian Qur'an dan Sunnah Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Dalam artikel ini, diulas mengenai fiqih hadits "Islam, Iman dan Ihsan" dalam training ESQ dan sebagai kesimpulan disampaikan bahwa:

"Dari perbincangan ini dapatlah disimpulkan bahawa Model ESQ Way 165 merupakan suatu usaha keras pengasasnya untuk mengislamisasikan ilmu perlatihan modal insan menggunakan prinsip-prinsip, serta amalan-amalan yang menjadi asas pegangan serta rutin harian setiap individu muslim. Malah jika diteliti model ini secara menyeluruh, tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa pengasasnya berjaya mengadunkan nas-nas dari Quran dan Sunnah mengikut pengkajiannya berkaitan pengurusan sumber manusia dengan kajian modern dalam bidang ini, sehingga berjaya membina sebuah model yang unik dan lebih mantap dari apa yang dikemukakan oleh sarjana barat. Ini adalah kerana kajian oleh sarjana barat hanya terbatas kepada nilai-nilai duniawi dan tetap terbatas dalam kerangka kemanusiaan tanpa menembusi hakikat pengabdian diri kepada Ilahi. Hanya dengan merujuk kepada petunjuk serta hidayah yang digariskan oleh Quran dan Sunnah, kesempurnaan sejati pada nilai yang dihasratkan dalam sumber manusia dapat dicapai secara hakiki. Penelitian terhadap fiqh hadis Islam, Iman dan Ihsan ini dari turath para ulama sehingga menjadi sumber inspirasi terhadap pembinaan model ini bersesuaian dengan kedudukan hadis ini sebagai Umm al-Sunnah seperti yang telah dihuraikan oleh para ulama terdahulu"

Hmmm.....apa apapun semuanya hendaklah berdasarkan al Quran dan hadith...apa jua yang kita nak buat...2 bnda tu kna rujuk dulu.....kadang2 pun risau jgak...kita x tahu yang mna betul yang mana salah...wallahualam...


"Jagalah dirimu dari perkara-perkara yang haram nescaya anda menjadi manusia yang paling 'abid, dan terimalah dengan penuh kerelaan akan pembahagian yang telah ditentukan Allah kepada anda nescaya anda akan menjadi manusia yang paling kaya, berbudilah kepada jiran anda, nescaya anda  menjadi mu'min yang sebenar, dan cintailah kepada orang lain apa yang dicintai anda untuk diri anda sendiri, nescaya anda menjadi seorang muslim yang sebenar, dan janganlah banyak ketawa kerana banyak ketawa itu akan mematikan hati.(diriwayatkan oleh Imam Ahmad dari abu Hurairah)








- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

SaLaM RaMaDHaN

Paan Zainudin | 12:49 PM | 00 orang doakan aku slim |






Hmm...dh lama aku x bkak blog ni.....
Gara2 sibuk ngn assignment lar....smpai nk buat ucapan salam ramadhan pun x smpat...
posa pun dh msuk hari ke-18 dh..hmmm...hehe..

btw...Selamat Berpuasa kepada semua umat Islam di Malaysia dan seantero dunia...huhu..


Semoga Ramadhan kali ini menjadi ramadhan yang bermakna buat kita semua...


- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

15 August 2010

GaDiS BeRSaMa uLaR

Paan Zainudin | 1:49 PM | 00 orang doakan aku slim |

KOTA BHARU - Keberanian seorang gadis, Puteri Nur Aryani Saiful Yazan, 24, tinggal bersama 100 ekor ular berbisa menarik perhatian pengunjung Pameran dan Pertunjukan Ular 2010 di Perbadanan Muzium Kelantan di sini.
Pameran anjuran Perbadanan Muzium Negeri Kelantan itu berlangsung selama sebulan bermula kelmarin.
Puteri Nur Aryani beraksi dengan tinggal bersama ular dalam bilik kaca berukuran kira-kira empat meter persegi selama 12 jam sehari bermula pada pukul 9 pagi hingga 10 malam.
Menurut gadis berasal dari Sungai Petani, Kedah itu, penyertaannya dalam pertunjukan tersebut sebagai latihan untuk mencipta rekod dunia pada awal tahun depan.
"Semasa bersama ular tersebut, saya cuba mendalami secara lebih dekat kehidupan reptilia berbisa itu," katanya di sini semalam.
(petikan Metro Ahad,7 0gos)

Caiyok r kak nonie,my beloved cousin wt ptunjukan ular utk cipta rekod...
Apa2 pun an wish gud luck kt kak nonie..moga2 impian Kak Nonie tcapai...

We all proud of you..huhu.. =)
Selamat berjaya dalam rekod dunia tahun hadapan... =)





- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

BeNgKeL aSaS SeNi LaKoN

Paan Zainudin | 1:41 PM | 00 orang doakan aku slim |

Ada bgkel teater 31 julai ari tue..
best gak r..
diorang byk ajar pasal teknik2 ngn asas lakonan....
Fasi2 dia pun not bad..tmbah2 si kak ita..haha
Bengkel ni blangsung slama 2 hari...ari first byk dgr taklimat dan buat sdikit asas2 lakonan...
da 4...pergerakan,visual,audio,emosi...
Aku dduk 1 grup ngn aie,aiman,diey,kak fatin, dll...huhu..
Malam tue plak kami da asas seni audio..suara mmg kna power r..lontaran suara tue pnting nk bg audience smua dgr....
Hari last byk mlibatkan lakonan..so kami kna blatih dan pentaskan kpd fasi2..aku rasa grup aku dh buat yg tbaik utk ni..thanz kwn2... =)
Overall mmg best r...caiyok2... =)






- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

nEw LiFe d' IPG..!!!

Paan Zainudin | 1:21 PM | 00 orang doakan aku slim |
New Life@ipg aFzaN,pAhaNg..!!


Skarang neh aku dh ada kt Ipg Tengku Ampuan Afzan,Pahang...
Hmm..not bad dia punya environment...cuma pendalaman sket r...
Kt sni smua ok..tp da certain2 yg mmg mnyedihkan gk r..
Salah 1 drpdnya ialah krisis air slalu blaku..yg nk djadikan citernya hari 1st aku nk msuk kelas..pg tue aku nk pi mndi tgok2 air xda...xpa la..pastu tgok orang pakat kluar msuk dlm jmbn..aku pun nk pi mndi la dlm jmban..tgok2 air xda...juz amik air smayang ja..mmg nangis gila aku dkat situ...huwwwaaaaa.... =(

   Pastu kt dlm maktab nie xda pa2 sgt..kdai pa smua xda..smua nk kna kluar gi bndar..mmg qenyah r...
yg da pun kafe ngn kantin..mknan kt kntin lak mahal2..bjet dok KL r..tau lar kuala lipis pun "KL" gak...heh..
Tp aku dh bleh ssuaikan diri ngn smua tue dh...mak da bg nsihat kat aku agar ssuaikan diri dn trima keadaan kt sni..mna la taw tiba2 nti posting pi pndalamn xla clture shock sgt...bdk2 yg ngaji kt ipg bndar msti nangis n tkejut xleh trima keadaan ni..kta ni kra btuah jgak la...dh dberi suasana cmni...

Bab kawan2 lak..kmt sni aku dh da rmai kwn2 bru..classmates aku unit bm1 pn not bad la..izzat,wafi,yusra,wakash,akasyah,man,solehin,arif,faizal,fauzan,ijai,hafiz,nida(bdk sp),ain,fyzah,mazni,nadia,anis,mira,amalina,farhana..yg mat hafiz tue suka dok sakat aku..ngee...
Pastu aku da gk kwn2 kdah..amir,izham,aidil,.dll....n kwn2 aku dri negeri lain..syahir,ilham,fidelis(sarawak),amy(sabah),shalu,elis,hafiz,clara,teik,ee, dan byk gi r...huhu...they all my friends..
Harap2 aku leh ssuaikan hidup n studi kt sni...amin...






- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

14 August 2010

cOnGRatS tO aLL My CoUSiN

Paan Zainudin | 6:00 AM | 00 orang doakan aku slim |

Rasa sronok plak nk tulis post nie..mna tak sronok nyer..dlm msa sthn an dpt 4 org anak saudara baru..bkn anak abang atau kakak..tp anak saudara sepupu...haha...sukenyer...

First skali kak nonie..
Dpt baby boy..Putera Airis Iskandar..comei beb.. lahir awal bln 2..
anak ke-2..hehe

2nd Kak Shafa..baby boy jgak..
4 jun lpas..Adam Irfan nma dberi..sdap nma tue..huhu..
ni anak 1st diorang..mesti sronok sgt kan..haha

Pastu Kak Mena plak..21 Julai..Bln lpas...
Baby boy jgak...Khairul Aiman...huhu
anak ke-3 kak mena.


And the latest Kak Nurul,4 Ogos ari tue...
baby girl..puteri Qistina..huhu..
puteri ni anak sulung kak nurul...
msti comei cm mak dia kn..

btw,congrats to all of u..May Allah bless u...
InsyaAllah...

Hmm...dgr kata Kak Min dh pregnant..
Alhamdulillah..bgusla..btmbah la cicit2 arwah Tok Timah..
huhu..jga kesihatan tu baik2 kak min...
baby sulung byk cabarannya..huhu





- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

13 August 2010

KeJutAn d' LuaR JaNgKaaN

Paan Zainudin | 10:13 PM | 00 orang doakan aku slim |


Alhamdulillah...aku mmg x mnyangka bnda nie t'jadi..
Ptut la dh bbrapa mlm aku mmpi psal nie..

Aku dapat tawaran ke maktab panggilan ke-2..
kt ipg Tengku Ampuan Afzan Pahang..opsyen bahasa melayu sjkc..
Time tue aku jd bbelah bhagi..nk gi ke x..aku dh biasakan dh diri kt usim ni...
kwn2 lg..

Tp bla pkir blek ipg nie is my 1st choice...bnda yg aku nkkan dlu...
yg mmbuatkan aku mnangis sbb xdpt..
So,aku buat plihan nk gi mktb ni...
ari isnin,19hb Julai dh nk kna dftr..ari ni dh hari kmis..kra sok kna dftr kluar dh r..
Rahmad pun dpt gk mktb..tp kt ipda ja...

ohh...rndu giller kgkawan aku kt sni...
especially my housemates,my classmates n my gaga frens..haha..
  





- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

NeW LiFe aFtEr SPM

Paan Zainudin | 5:41 PM | 00 orang doakan aku slim |

Lepas dapat result spm..aku da r mohon maktab ngn u..result tue tu xla gmpak sgt...bleh la ckup2 mkn..

Lpas sbulan,aku dapat r result2 yg mmbolehkan aku further studi ke level yg lbih tggi..
aku dapat kolej matrikulasi perlis,kos sains; universiti sains islam malaysia negeri sembilan,sains teknologi.....cuma result maktab xdpt gi..

Aku malas nk gi matrik sbb kna compete ngn rmai owg..so aku decide nak msuk u dlu smntara mnuggu result maktab...
ramai kawan2 aku yg dpt usim skali ngn aku...,
nabil,idham,hajar,najwa,liyana,rihaz
 Aku mnginap kt kolej kediaman Camelia Court..dalam nilai jgak r..tp jauh lar dri kampus..nak gi sna kna nek bas...brebut dgn bdk pompuan kt sna sbb bdk dgree ngn tmhidi pompuan dduk sblah kediaman kami..hmmm..

Aku stay kt flat B441....tgkat 4 weyh..tobat letih nk nek turun..tp dh biasa dh x rasa pa2 sgt la...roommate aku da 6 org..; wan(kajang),mal(gombak), epol(muar),faiz(klantan),khalaf(klantan) n izam yg mrupakan classmate aku dlu..haha.. da gk kwn2 len yg slalu mai dduk umah ak ...shidi n keju..haha

 
Citer pasal kuliah lak..aku dok dlm sciences group A tutorial 2...Group kuliah aku ramai gk r..bleh pnuh satu dewan kuliah tue...for tutorial grup plak aku grup 2..bebudak laki kelas aku da 7 org tmasuk aku (syahid,munzir,fizin,ahnaf,alif)..bbdak pompuan lak x bpa ingt sgt nma sbb rmai...sori yer..
 Tanggal 14 jun adalah tarikh yg mmg mnyedihkan bg aku..aku rsa cm xleh trima keputusan ni..aku xdpt mktb...mcm nk pengsan swaktu tgok rsult..mmg frust gila2.....ngis xmaw2...tp aku still da kwn2 yg caring kt aku..diorang bg kata smgt aku...thanz kwn2..lpas bbrapa hari aku leh trima keadaan ni..aku nk cntinue stdi kt usim ney...

btw..aku dh da rmai kwn skarang....slalu mrapu ngn diorang...(siddiq,am,fati,hadi,nzam) huhu.....




   


- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...