31 May 2013

KONVOKESYEN PISMP IPG 2O13

Paan Zainudin | 3:07 AM | 00 orang doakan aku slim |

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Alhamdulillah .. selesai jugak setelah 3 hari berkampung di Putrajaya untuk menjayakan Majlis Konvokesyen PISMP Institut Pendidikan Guru bagi tahun nie .. Senang ceriter nyer Konvo untuk cikgu-cikgu yang dah graduate .. Tahniah la .. korang semua dah pun bergelar graduan .. Tunggu turn kiteorang pulak .. hehe

Rasanyer kalau nak taip entri sambil balut ketupat sireh nak bercerita pasal dekat sana memang panjang wehh .. panjang .. Tapi takpe lahh , memandangkan sekarang cuti sem .. Maka dahku lebih bersemangat nak bersengkang mata taip seketul-seketul huruf nie .. 

27 Mei 2O13

Masa nie memang dah start cuti sem dah .. Kira semua orang memang dah ada dekat kampung halaman .. And pada hari nie *rujuk tarikh kat situ kiteorang yang terlibat nie (gamelan dan sewang) dah kena gerak pergi ke PICC, Putrajaya .. Ada yang bertolak dari IPG kiteorang ramai-ramai naik bas and aku pulak gerak dari Kedah sorang-sorang .. Dah la bas tuttt yang aku naik tue seat nye Ya Rabbi punyer kerass .. Memang kebas buntut aku dalam bas selama 6 jam nak gi KL .. hadhooii ..
Sampai dekat PICC kiteorang terus prepare apa yang patut .. Angkat barang-barang gamelan, then practice .. Pastu continue pulak dengan sewang .. haa letihh wehh ..

Stay sampai pukul 7 baru la gerak pergi ke hotel .. Ape nama entah hotel tue , Emperess Hotel kot , dekat Sepang .. dalam 30 minit dari PICC .. Haa , nie laa masa yang aku tunggu ~~ katil .. oOo katil ~~

Yeahh , group gamelan & sewang .. 
Actually , aku join tarian sewang untuk perform masa konvo kali nie .. And for your information , aku seorang saja Melayu yang menari sewang nie , yang lain semua Peribumi Orang Asli .. Pelik ke ?? tak kaannn .. Kisah ape , kita nak belajar & cuba sesuatu yang baru .. Kena la cari pengalaman .. Kalau tak takkan dapat .. betul tak ?? hehehe .. just kiddin'
Orang kuat + orang lama + orang-orang gamelan .. hahaha
Okeyy , 1 bilik 3 orang yang menginap .. Semua ada , memang ohsemmm - nyenyak giller tido .. haha .. thanks penganjur !!


28 Mei 2O13

Hari first kiteorang nak perform , okey nervous ada .. nak terkucil pun ada .. tak pe tak pe .. Be cool semua , chill outt !! haha
Hari nie ada 2 sidang konvo , sebelah pagi dan petang .. Untuk sewang kiteorang akan perform sebelah pagi and gamelan pulak untuk dua-dua sidang .. waa terbaikk ahh
Masing-masing prepare apa yang patut .. just tungu turn saja nak perform .. Nak tunggu pun berjam-jam .. And letih kiteorang pun bukan sebab apa , sebab menunggu .. :P hehe
Tak berhenti mengetuk pong pang pong pang dari pagi .. Terbaik ahh korangg
Okey masuk je turn sewang .. Kiteorang akan menari di hadapan stage gamelan , betul-betul depan penonton .. Choiii , segan giller .. Kalau atas stage takpe , tak nampak sangat penonton .. Ni depan penonton .. Tengok-tengok senior sendiri pulak ada kat situ .. hehehehehehe rabunkan mata semua ~~ rabunkan ~~
Okey done for today .. pergi cuci mata kejap dekat Alamanda , hilangkan letih segala bagai walaupun 1 hari tak mandi .. hehe .. Yang tak tahan member-member gamelan siap dengan kostum diorang gi masuk mall .. haha , dah macam rombongan pengantin aku tengok .. Terbaik ahh


29 Mei 2O13

Next day , kira last day kiteorang .. memang all out hari nie .. macam biasa gamelan akan main alat muzik diorang untuk 2 sidang .. And kiteorang akan menari sidang sebelah petang .. sebelah pagi pulak korang buat apa ?? Oooww jangan cakap lerr .. berhibernasi la jawabnyer ~~
Diorang banyak dapat sambutan dari penonton dan orang kenamaan .. Tahniah , u all did it well .. bukan senang nak perform benda alah tue dari pagi sampai ke petang .. mau tercabut sendi tangan nihh :p
Nama pun free kan sebelah pagi , nie la yang kiteorang buat .. mengelamun entah ke mana .. haha .. Masuk time lunchh , makannn .. " Errr bang cameraman , pinjam kejap yea .. nak try jugak main kamera besorr nie :p "
Sementara tunggu turn , si Yana nie support la cekediss dekat kiteorang .. isi perut biar berat nak melompat nanti .. haha .. 

Alhamdulillah , last-last minit tukar plan kiteorang menari dua lagu untuk last day nie .. kalau diikutkan 1 lagu jerr .. Nasib baik sempat lagi nak berbincang .. Semuanya berjalan dengan lancar and penonton sangat terhibur .. hehehe .. thanks semuaaa ..
Pasukan Gamelan Afzan
Senior-senior dari opsyen Pendidikan Islam .. Tahniah korangg 
Bro Firdaus Razali , my senior and his ♥ Sis Nadira , also my senior .. haha ..  Dah final year sekarang nie .. Bro , tahniah and good luck in the future .. Cepat-cepat la korang naik pelamin , dah tak sabar nak makan nasik minyak nie .. haha
Yeaa , finally dapat jugak jumpa si kecil Akif Iman , anak senior aku , Fahmi Yusof & Atikah .. Sumpah comel giller aku tengok .. Kecik je rasa time dukung dia .. haha .. Lagi 3 orang baby tak dapat jumpa .. aduss takde rezeki .. Tengok senior datang bawak anak time konvo nie , terus pasang hajat nak konvo nanti bawak anak sendirik jugakk .. haha dah terlebih dah aku nie ..
Antara orang yang banyak kenangan dan jasa sepanjang aku berada di IPG nie .. bang Hafiz , Kak Sal , Kak Ita dan senior-senior lain yang tak sempat nak jumpa .. Especially senior-senior GITA .. 5 bulan tak jumpa , dah lain muka sorang-sorang .. Sorang dah makin bulat :p , makin "cerahh" - err ~~ yang seorang lagi , ehh kak ita , memang muka kita banyak "Nur" ehh ?? hahaha .. Wish u all the best .. Selamat bergelar seorang graduan + guru di luar sana ..

Okeyyy , finally selesai semuanya .. petang tu jugak la kiteorang berkemas , bertolak balek and malam tu jugak la aku balek Kedah .. alahai letihh gillerr .. pengsann aku dalam basss .. 


Thanks kawan-kawan atas segala usaha & kerjasama kita baik sebelum , semasa & selepas .. Penat lelah sebelum ni berbaloi .. Time exam orang studi , kita training.. hehe .. Hidup sewang + gamelan !! haha .. & kepada senior-senior , tahniah atas graduasi anda ^__* Semoga berjaya pada masa akan datang ..









- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

27 May 2013

BEGIN

Paan Zainudin | 12:59 AM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Alhamdulillah , final exam pun dah berakhir dengan gah nyer .. Sekarang nie semua orang boleh senyum sampai ke pipi .. Dah buat yang terbaik untuk final nie .. Just tawakkal jer lahh .. taknak pikir pasal semua nie.. Nanti bila dah nak keluar result baru kita pakat-pakat berpeluh resah k .. hehe

Rasanya dah dekat 2 bulan aku tak balek kampung .. Last waktu cuti sekolah bulan 3 dulu .. Time Grand Election hari tue ramai yang balek , tapi aku tak .. Kononnye nak stay dekat hostel nak studi .. Kononnye la kann ~~ So, sekarang nie dah semester break .. Masa untuk fokus terhadap family & kerjaya-kerjaya aku dekat rumah yang tertangguh ..
Aku kena tangguhkan dulu masa aku memberuk dengan kawan-kawan aku nie .. Guys, take 3 weeks ++ yea.. next month kita jumpe lagi .. memberuk semula .. Tapi serius konpem aku rindu nak menyakat korang .. haha menyakat ke disakat ?? 
Musim exam memang banyak kerenah .. Itu tak kena , ini tak kena .. Mood pun tak nenentu .. Cuaca lagi laa .. Waktu tue semua orang cakap tengah global warming , memang panas derr .. bershekshi sheksha dalam bilik nak studi .. haha rasa macam nak makan je semua benda , panas-panas hirup  coconut shake sampai telan ais-ais batu nya .. wahhhh
Okeyy .. kenapa aku banyak post gambar aku dengan kawan-kawan nie ?? Sebab 3 minggu cuti tak jumpak muka diorang ?? giller taching bhaii .. haha .. Kat atas nie senior-senior gua yang sokmo menyakat + menganjing + me- apa lagi .. me- macam-macam .. Haha tapi dekat bilik diorang la aku slalu poww makanan .. Giller buat muka tembok masuk bilik mintak makanan .. Kau ade dengan senior kau macam tue ?? ngehehehe
Okeyy .. now heading to Kedah .. Batch kiteorang yang habis exam awal dulu , so babai je lah yang lain-lainn .. hehe kiteorang beransur dulu yea .. jangan lupe kunci pintu bilik stor tue .. 

So masa untuk spend bersama family & lain-lain BEGIN ..








- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

16 May 2013

GURU.. YEA GURU

Paan Zainudin | 11:27 AM | 10 orang doakan aku slim |




Selepas pendidikan di rumah, di tadika lah mula mengenal ABC, 123, alif ba ta..

Kemudian bersambung ke sekolah rendah, zaman kanak-kanak yang paling superb masa tu lahhh.. bila dah besaq terpikiaq balik.. Ya Allah, aku buat macam tu ka kat sekolah dulu? erkkk

Pastu masuk la zaman remaja, sekolah menengah.. Zaman paling ohsem waktu tue.. Zaman nak berkawan, bercintan cintu segala bagai, nak bergila semua ada.. And zaman di SMKA Baling paling vahh vahhh sekali.. Dengan kawan yang gila tak gila.. Kpd cikgu-cikgu, hehe mintak maaf kalau dalam kelas dulu tue kuat merapu, kuat gelak, kuat melatah pong pang pong pang.. dan pasal kuat tido tue.. hehe mintak halal.. Kome la cikgu paling daebak sekali.. as a teacher, mum/dad, and friend to us..

Dan sekarang dah jadi half guru (ipg afzan).. Mula mengenal dunia perguruan, & sekarang baru tahu penat + lelah + sabar + susah + payah bergelar seorang guru tue..

Kepada semua insan yang bergelar "GURU" .. Selamat Hari Guru..

“Sesungguhnya Allah dan para malaikatnya, penghuni langit dan bumi, bahkan sehingga semut yang di dalam lubangnya, juga ikan paus (di lautan), benar-benar berselawat ke atas orang yang mengajarkan kebaikan kepada manusia.” (Sunan At-Tirmidzi, no. 2685)







- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

06 May 2013

SEMAKAN KEPUTUSAN PANGGILAN TEMU DUGA IPG 2O13

Paan Zainudin | 1:11 PM | 60 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum





Keputusan panggilan temu duga untuk kemasukan ke Institut Pendidikan Guru (IPG) boleh disemak pada 22  April 2013 melalui aplikasi yang dipautan pada laman http://www.moe.gov.my/. Berikut merupakan info-info yang perlu diberi perhatian oleh calon yang telah berjaya mendapat panggilan temu duga.

Semakan nama calon berjaya ditemuduga boleh dibuat secara dalam talian. Pemohon yang berjaya dikehendaki mencetak Surat Panggilan Temu Duga, Borang Butiran Diri dan Helaian Pernyataan Hasrat melalui laman sesawang KPM.
22 April 2013
Temu duga PISMP Ambilan Jun 2013. (Sila bawa bersama Surat Panggilan Temu Duga, Borang Butiran Diri dan Helaian Pernyataan Hasrat yang telah dilengkapkan).

29 April 
hingga
 
10 Mei 2013
Semakan tawaran calon berjaya ke Institut Pendidikan Guru (IPG). Calon dikehendaki mencetak surat tawaran sementara melalui laman sesawang KPM. Surat Tawaran Rasmi boleh didapati selepas melapor diri di IPG.
17 Jun 2013
Pendaftaran calon di Institut Pendidikan Guru. (Calon yang melapor diri boleh mendapatkan Surat Tawaran Berkursus di IPG yang ditetapkan selepas pendaftaran).
24 Jun 2013


Semakan Keputusan Panggilan Temuduga Boleh disemak mulai hari ini, 6hb Mei 2013 (Isnin):





- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

05 May 2013

ELECTION DAY 5.5.13

Paan Zainudin | 11:28 AM | 10 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum


Taknak cakap banyak .. Kita tunggu jer malam nie .. Kepada yang mengundi , selamat mengundi .. Cuma sedikit terkilan sebab tak cukup umur lagi .. tak dapat mengundi , jeles tengok kawan-kawan lain yang balek mengundi.. 
Mak memang saja MMS berduyun-duyun gambaq #PRU13 dekat rumah sbb nak bagi jeles cheq ehhhh .. huwaaaaaa ~~ Mak, simpan gambaq tu banyak2 ... balek nanti edit buat video.. kita buat kerepek night sambil pekena "capati".. mak nak yang malaysia punya ka, yg "bangla"sia ?? hahahaha

#INIKALILAH





- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

02 May 2013

BIG FASA III

Paan Zainudin | 6:24 PM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum


Kali nie aku nak update event aku bulan lepas bersama dengan rakan sebatch (baru nak update.. dah basi wehhh hehe) .. Kursus Bina Insan Guru di SK Ulu Dong , Raub .. Dekat je dengan IPG kiteorang .. dalam sejam macam tue ..

Nak dijadikan citer waktu hari nak pergi tue , kalau diikutkan aku dengan 2 ,3 orang student naik dengan pensyarah tau , tak naik bas dengan member-member lain .. Tapi tiba-tiba ada problem , katanya ada seorang pensyarah ada hal - kena pergi lewat sikit .. Nak tak nak kiteorang kena naik bas la .. Diorang cakap ada seat kosong , sekali naik nahh amik kau - FULL .. nak turun balek bas dah nak jalan .. Terpaksa la aku duduk atas lantai .. selama sejam okeyy .. memang kebasss buntut aku nie ..

Bila dah sampai dekat sekolah , tiba-tiba ada announcement mintak murid-murid turun ke tapak perhimpunan untuk senamrobik .. Ya Allah , dah la buntut aku tak hilang kebas lagi .. Nak senamrobik dah ?? Waktu tue aku kena handle senamrobik untuk guru pelatih , murid-murid & warga sekolah .. lai lai lai lai .. Haaa hentam sajalahhhh labuu ..
Mintak si Mira jadi partner aku last-last minit .. hehe .. Thanks Amar , Mira .. Diorang nie senior aku , praktikum dekat sini .. Major PJ .. memang dekat diorang la aku mintak tolong .. Nak buat sorang-sorang malu .. hehe
sapu kiri kanan atas bawahh
Lepas jer senamrobik semua tue ada sesi pembahagian kumpulan .. untuk BIG kali nie aku dilantik sebagai ajk aktiviti , so memang kena plan la aktiviti untuk sepanjang hari tue .. Ada jugak ajk-ajk lain yang tolong aku .. Thanks korang .. This time ada 3 lokasi yang perlu "dikhidmat masyarakatkan" - sekolah , kubur dan masjid .. haa aku dah bahagikan korang ikut lokasi cukup-cukup .. Harap kiteorang semua boleh bekerjasama yea ^__^ hehe
makan dulu - WAJIB !!

sO , memandangkan aku dan rakan-rakan lain ditugaskan di sekolah , memang tak lari la dengan aktiviti bermural nie .. mural bukan setakat area laluan kaki lima sekolah .. Dekat tangga , surau , tandas , pintu pagar .. Semua kiteorang sental .. haha
Actually yang kena dekat kawasan sekolah nie bukan aktiviti bermural je kiteorang buat .. Banyak jugak keje-keje lain yang kiteorang buat such as tampal kata-kata hikmat , bersih longkang and kawasan sekolah , cat tingkap-pintu , pasang langsir dan bla bla bla ~~
ho ho ho .. tengah-tengah panas gini buat keje memang tunggu lagi tak berpeluh .. meleleh tup tap tup tap .. Perut pulak tengah bergoncang dah lapoor ..
Antara hasil-hasil kerja kiteorang semua .. Paling banyak mural sekali dekat area pra sekolah laa .. Tapi tak sempat pulak nak snap gambar banyak-banyak ..

Dah habis dekat sekolah , kita tengok pulak keje-keje diorang dekat kubur nie .. (ambil gambar dari kawan) Diorang cakap tanah dekat situ kemain keras nak cangkul .. Sakit habis tangan-tangan .. Tengok je lah lalang-lalang .. fuhh , jenuh menebass .. Apa pun korang dah buat yang terbaik - sedap orang-orang kampung tengok kita semua bergotong royong kan ?? sejuk mata memandang .. hehe
Yeaaa akhirnya selesai jugak Kursus Bina Insan Guru Fasa III (Khidmat Masyarakat) kiteorang nie .. Thanks kepada AJK yang terlibat dan kawan-kawan yang lain .. Semester depan BIG anak angkat pulak .. Harap-harap dapt tempat yang best-bestt .. Cameron Highland ? Bukit Fraser ? ehh tak-tak Janda Baik ?? haa banyak la ko berangan .. last-last dalam hutan jugak yang dapat .. hehehehe







- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

01 May 2013

KEK SR + TEPUNG TELUR + PARODY SAYANG

Paan Zainudin | 12:04 PM | 10 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Hahaha (start entri ja dah dengan gelak - gilaa) , actually aku tak tahu pun esok tu besday si Lai nie .. Malam tue kiteorang (aku sekali dengan 5 , 6 orang member gua) tengah berkelah makan dan menghabiskan hamper yang aku dapat siang tadi - menang pertandingan E-Book .. Tup tup si Lai panggil suruh pergi bilik dia ..
Haa amek kauu .. Kek Secret Recipe teruss .. haha tiba-tiba lapar balek .. Padahal dah menyental punya banyak tadi .. Sakan la kiteorang satu aras nie dah macam group koir menyanyi untuk mamat nie , Happy Birthday to u ♪♫ Happy Birthday to u ♪♫ Happy Birthday to Lai ♪♫ Happy Birthday to u ♪♫♪♫ group koir tak berbayar ~~
Yeahhh .. makan-makan dulu ..
Actually muka aku dah 101.3% kenyang .. Nak sumbat pun tak mampu dahhh .. Tapi takpe lahh , nak jaga hati tuan punya event .. Sumbat kau sumbatttt

Part makan sudahh .. sekarang kita continue pulak ke part seterusnyaa .. bahahahahahhh .. sesi cepup cepappp tepung telur ke mukaa .. Telur bukan sebarang telur okey .. Telur yang sebulan punya busukk .. eyyy naik mual aku bau .. wekk wekkkk
Memang terbaik ahh korang !! si mamat ni langsung tak sedar yang maut sedang menanti mu hahahahahahhhh .. Yang tak tahan aku pun kena tepung + telur sekali .. huwaaa ~~ busukkk !!
Okeyyy .. ke part yang terakhir malam tue , at 1.30 a.m .. Sesi memalukan diri sendiri buat parody lagu peberet mamat nie , "Sayang" arggghh spesel kes punyer .. Nak tengok video tue ?? Klik SINI .. hOpe this is the last time .. dah macam bobo dah aku rasa buat parody tue .. haha


Happy Besday Lai





- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...