23 December 2012

DATIN SERI DAH PINDAH RUMAH

Paan Zainudin | 12:43 PM | 00 orang doakan aku slim |

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Wahhh , kerlass dah mak sedara aku sekarang nie ..
Semenjak dah berkahwin lain nie , dah dapat pangkat datin dah , wauu
Uncle baru pun kiteorang siap panggil daddy lagi .. yuhuuu
Daddy baru , rumah pun baru hehehehe
Perrghhhh , banyak giller kot barang-barang yang kena angkat naik atas lori ..
Nak terpatah tulang-tulang belakang aku , rasa terbakar pulak kalori-kalori dalam badan gua .. hahaha
Penat + lapar , 2 perkara yang tak boleh dipisahkan .. hui hui
Lapar punya pasal atas lori pun aku rembat nasik lemak sebungkus ..
Kalau berat bersih nasik lemak 250g , berat nasik yang gua makan Cuma 150g jerr !!
Mau tak nye , naik lori terhentak-hentak .. lepas tu angin bukan main sepoi-sepoi , 
rasa macam makan depan kipas angin speed no. 3
Berterabur habisss nasik-nasik tu lari .. ku redha ~ ku redha ~~
AES !! AES !! cepat la tangkap gambar aku !! hahahah
Bukan selalu boleh naik macam nie , last aku naik waktu tahun 2004
Waktu tu pergi dengan sedara mara redah air banjir .. daebakk

Bila dah sampai dekat rumah baru ni bukannye boleh relaks terus ..
Tu haa .. kena turunkan pulak barang-barang tu dari lori
Takpe lah , yang penting dapat angpau $$$ heheheheheh







- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

DAH LANGGAR LEPAS TU LARI

Paan Zainudin | 12:25 PM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Hmmm .. pepatah apa aku nak bagi pun tak tahu la
Dah tahu diri tu dah salah tapi tak nak mengaku ..

Ceritanya macam nie ,
Waktu tu aku dekat rumah mak sedara aku , area Jalan Kota Kuala Muda , Kedah
Tengah sedap-sedap menghirup bubur kacang panas yang manis lagi berkrim tiba-tiba jiran datang beritahu
Kedai makan Inah quntuh kena langgaq loqi !! ”
Dalam keturunan sanak saudara aku nie tugas aku sebagai wartawan tak berbayar
Apa saja cerita hot semua aku sapu .. hehe
Siap dengan kamera apa semua aku bergegas ke tempat kejadian ..
Hmm .. tak teruk sangat
Tapi yang kesiannye ada sorang budak cedera teruk jugak la dekat bahagian kaki kena timpa dengan tong makanan tu
Dah dihantar ke hospital , katanya kena bedah ..
Yang tak tahannya pemandu lori tu larikan diri lepas langgar kedai tu
Hasil temubual bersama penduduk kampung :
loqi tu bawak laju dalam kampung nie ..
Makcik dok tengok banyak kali dah loqi pi mai pi mai dalam kampung terhuyung-hayang
Dah banyak kali dah tengok loqi nie teqjun dalam bendang
Apa pun laporan polis dah dibuat , Cuma tunggu laporan susulan jer ..
Tauke kedai pun masih trauma lagi tu .. terkejuttt

Sekian , berita utama Merapu Tapi Benar .. hehe







- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

21 December 2012

JOM JOIN BLOGLIST BLOGGER BAHARU 2O13!!

Paan Zainudin | 3:09 PM | 170 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

hehe .. dah lama tak join segmen , teringin la pulak nak join kali nie ..
Latest segmen nie by senior paan sendiri , kak ayu ..
caranya mudah jer ,
korang boleh tengok dekat sini [klik]
teringin jugak la nak bagi orang tahu pasal kewujudan belog aku nihh .. hehe

hope korang boleh join jugak , sama-sama kita menambahkan follower pada tahun 2013 nie ..
Agak-agak boleh tak nak berangan dapat follower sampai 2013 tahun depan ??
garu kepala sampai terkeluar habis kutu-kutu daun .. hehe









- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

18 December 2012

TAHNIAH MARIA ELENA & ASFIRDAUS

Paan Zainudin | 2:54 PM | 40 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Alhamdulillah ..
Akhirnya selamat jugak kak Maqhiaa ngan abang As kita diijabkabulkan ..
Pastinya warga-warga blogger tumpang gembira dengan masjid yang sudah terbina dengan tersenggam indahh !!
Nahh , ayat kemas giller bhai .. haha

Maria Elena ..
Siapa yang tak kenal kan , the greek Helen .. haha
Paan memang gemar baca penulisan blog beliau
About her lifestyle , fesyen , isu semasa dan lain-lain .. simple tapi padat
No wonder la paan sendiri yang taruk beliau dalam senarai Blogger Paling Cantik .. wahuwahhaha

Sempena majlis perkahwinan beliau , paan ada buat satu wallpaper khas ,
Sori kalau resolusi gambar kurang memuaskan , but I’m sincerely made for u and asfirdaus ^_^
kalau nak jelas klik je gambar tu .. bagi besorr .. haha
Pengikat Cinta di Gerbang Redha-Nya
Hehe , hope u like it ..
Dan jugak untuk blogger-blogger lain ,
Paan nak review dekat korang jugak gambar sepanjang majlis pernikahan dan resepsi kak Maghiaa kita ,
Semua orang tahu ,
Saat pernikahan adalah saat yang paling mendebarkan .. haha
Macam mana la aku nie nanti ??

Paan doakan semoga korang berdua berbahagia hingga ke akhir hayat , jaga hubungan dengan mertua dan keluarga
Saling  bersefahaman antara satu sama lain dan yang paling penting ,
sentiasa berdoa kepada Allah untuk kebahagiaan rumah tangga ^_^
adioOss !!







- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

LELAKI BERCAHAYA DI MASJID NABAWI ??

Paan Zainudin | 2:43 PM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Rasanya bukan paan seorang je yang dah tahu pasal nie ,
Mesti ramai yang dah tahu .. tambah-tambah internet sekarang nie pantas , klik sikit semua dah dapat ..

Mengenai rakaman yang menampakkan seorang lelaki bercahaya sewaktu khutbah Jumaat , dekat Masjid Nabawi ..
Mula-mula ingatkan silau cahaya matahari or spotlight ka , tapi pelik jugak kan .. takkan silau dekat dia sorang saja ..
Kemudian bila play balek semula rakaman video nie , cahaya tu memang dari wajah dan tubuh lelaki tu sediri .. Subhanallah ..
Melalui bacaan komen orang , ada yang percaya semua nie menunjukkan kebesaran Allah SWT kepada kita ..
Terpulang kepada diri kita sendiri untuk menilai semua nie ..

Allah Pencipta langit dan bumi, dan bila Dia berkehendak sesuatu, maka Dia hanya mengatakan kepadanya: 
“Jadilah!” Lalu jadilah ia.” [Al Baqarah:117]

Yang baik dijadikan tauladan , yang buruk dijadikan sempadan ^^ 

tengok video nie :

wallahu'alam ..




- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

17 December 2012

"paanzai.blogspot.com" SUDAH KE "paanzainudin.my" !!

Paan Zainudin | 1:24 PM | 20 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Nampak tak keeksitedan muka aku ..
Selama seminggu wehh .. selama seminggu aku berperang dengan hadiah yang Cik Innanie nak bagi nie ..
nampak sangat aku keldai ICT .. haha , orang lain sehari dua je dah siap ..
aku nih sampai 7 hari lebih ..

Apa pun aku memang seronok giller ya amat !!!
dapat jugak hadiah tahun baru nie ..

jutaan terimaaaakasssiiihhh dekat kak Innanie , jasamu kan ku kenang ..
jugak kepada kak Ayu a.k.a ahsfantasy24 sebab promote mende nie .. hehe

yang lain jom ..
masih berkesempatan lagi .. hehe

www.paanzai.blogspot.com ----> www.paanzainudin.my
haaaa .. seronok tak habis-habis lagi .. huii huii 




















- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

14 December 2012

RESULT FINAL EXAM .. ALHAMDULILLAH ..

Paan Zainudin | 6:08 PM | 60 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Hari nie semua warga afzan , merujuk student maktab sedang menyibukkan diri 
di hadapan komputer dengan pelbagai mimik muka ..
Ada yang nak terkucil , ada yang nebes habis gabai dan ada yang tenang giller menekan butang-butang keyboard nie ..

Aku ??
bila dapat tahu result keluar pagi nie memang gelabahhhh .. gelabah gilaaa
tak senang duduk .. mesej mula masuk bertubi-tubi , rasa macam ditembak M-16 je ..
mulalah rasa bersalah dan insap tak jawab betul-betul exam hari tu ..
aku reply kat diorang yang aku tak cek lagi ..
Hati nie nak sangat tahu .. tapi muka gabaiii .. nebesss tahappp

sampai la aku suruh kawan aku yang tolong check kan ..
 aku bagi IC number & password
" weh , nak bagitau result aku nanti macam nie tau .. hang bagitau 
angka selepas perpuluhan dulu .. sebagai contoh : 3.14 , hang bagitau 14 dulu tauuuu "
tu diaa .. nervouss punya pasal

dekat setengah jam jugak nak tahu result dari kawan aku ..
nak mati betul budak nie ..
and lastly ..

..

..

Alhamdulillah ..syukur pada Allah ..
impian nak gembirakan hati ma , abi & family tercapai ..

yang penting !!! merah tu haa ..
LULUS , TERUSKAN PENGAJIAN ..
kalau tak , memang jadi petani la jawabnya aku

alhamdulillah ^___^








- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

11 December 2012

1500 DOMAIN ".MY" PERCUMA ???

Paan Zainudin | 12:59 PM | 00 orang doakan aku slim |


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Salah satu angan-angan paan untuk tahun 2013 nie ialah memiliki domain blog sendiri ..
yupp , teringin sangat .. tapi tu la , belog kita tak femesss
mana mampu kan ~~ sob .. sob .. sob ..

tapi rasa-rasanya harapan nak memiliki domain sendiri mungkin ada bila Cik Innanie begitu bermurah hati
nak kasi dekat follower lama mahupun baru dia hadiah yang paan sendiri anggap wahhhhh !!
di bawah satu program .my DOMAIN REGISTRY (AGENSI DIBAWAH KEM. SAINS, TEKNOLOGI DAN INOVASI) 
iaitu program di bawah MYID , kita akan layak menerima :

* Satu domain blog [dot my] PERCUMA selama setahun bernilai RM 200.00
Potongan sebanyak 90% untuk bayaran 'renewal' yang bermaksud 
anda hanya perlu membayar RM 20.00 sahaja untuk tahun-tahun akan datang (fixed price)
* Rating blog yang mencanak-canak naik 
* Terhad kepada 1500 orang terawal sahaja)
waaaa .. kagum kejappp

dan syarat-syaratnya cuma :
*Warganegara Malaysia;
*Berusia 18-45 tahun dan mempunyai blog;
*Like fanpage Blog Coklateyes dan Temin.fm;
*Jadi follower belog Cik Innanie, like dan share entry ini: [ Hadiah Hebat ].


paan dah daftar , korang bila lagi ??
boleh ikut langkah-langkah mendaftar di sini !!









- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

09 December 2012

ISLAH SMART CAMP

Paan Zainudin | 2:57 PM | 00 orang doakan aku slim |


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Alhamdulillah ..
Paan baru jer balek dari program motivasi ilmu petang tadi ..
Program bersama UNIC , lanjutan daripada Islah Smart Camp yang diadakan untuk budak sekolah ..
Actually pak cik paan yang suggest program nie dekat paan
Dia cakap pergi lah , alang-alang cuti nie .. 1 hari jer , tambah ilmu sikit
So paan pergi .. actually memang ramai budak-budak sekolah dekat kem tue ,
Yupp .. nama pun kem untuk budak sekolah kan ??
Yang veteran sikit macam kiteorang nie dalam 5 , 6 orang jer .. hui hui ..
It’s ok la beb , ilmu tue untuk semua .. yeaahhh
Memang happening giller program nie , tambah-tambah diserikan dengan kehadiran penyanyi nasyeed UNIC
dan jugak keriuhan anak-anak ikan kaloiii dalam dewan tu , mau tak rancaknya .. haha
omaigod , kalau anak aku banyak nie .. ferrgghhhhh , pengsan sampai tak bangun-bangun

Program nie menekankan pendidikan al Quran , zikir dan motivasi diri dalam diri kita ..
Sebelum start majlis , kiteorang berzikir dulu .. mengingati Allah , baca ayat-ayat al Quran
Alhamdulillah .. So far banyak input yang paan dapat hari nie ~~
Thanks semua !!
 Orang yang dalam dirinya tidak ada Al Quran , ia seperti rumah yang kosong ..
Yeah .. kosongg ♪♫ kosongg ♪♫ .. lalalala ♪♫









- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

08 December 2012

BLOGWALKING : DING DONG DECEMBER

Paan Zainudin | 3:05 PM | 140 orang doakan aku slim |


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Sekarang dah bulan 12 , lebih kurang 3 minggu je lagi nak masuk tahun baru ..
Mesti ramai yang cuti kan bulan nie ? termasuk akuuu .. hui hui

Hmmm .. azam aku untuk 2013 nie apa haa ?? rasanya takde kot ,
just merealisasikan azam aku yang lepas-lepas je lah .. azam je lebih , tapi tak buat-buat pun .. hehe
tambah-tambah azam nak diet .. Allah ~~ susah giller bhaii

So, for this December ..
Haha .. tunggu lagi bhaii , Jom join blogwalking December nie ..

Caranya mudah je :
1.  Tulis entry yang bertajuk “ BLOGWALKING : DING DONG DECEMBER
2.  Copy banner di atas dan link kan ke entry nie
3.  Lepas tue paan nak korang letakkan AZAM 2013 korang dalam entry korang ..
4.  Then , kalau korang nak tag kawan korang pun boleh , tak tag pun takpe .. terpulang ..
5.  Bila dah siap semua boleh jer tarukkan link korang tue dekat entry nie
Mudah jer kan ?? hehe

For your information , entry yang menarik akan dapat hadiah TOPUP RM$$ daripada paan .. hehe
Due date segmen nie seperti yang tertera dalam banner di atas , 8 – 31 December 2012
Kalau nak follow blog nie , amat-amatlah dialukan ~~

Apa lagi ?? jom lah sertai segmen nie !! hehe ^__^







- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

07 December 2012

HAPPY BESDAY GEBUUUU

Paan Zainudin | 2:51 PM | 00 orang doakan aku slim |


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Happy Birthday my dear
Hari nie (7 December) genaplah umur adik bongsu gua setahun
Rasa sekejap je wehh , dari kau keluar dari perut mak , meniarap , merangkak , berdiri ..
Sekarang tunggu masa kau nak berjalan jer dik oOi ..
Haha .. handmade punya kek , memang hancur la kan ..
But , don’t judge a book by its cover .. cer rasa dulu baru tahu mana langit & mana bumi .. haha
Entah berapa banyak gula & coklat yang aku taruk .. hehehe
Nampak tak ke’eksited’an si gebu gua yang bersemangat nak potong kek
For her anniversary yang nie kiteorang tak rancang nak buat jamuan apa-apa untuk si budak kecik nie lagi ..
Lagi pun abi kerja hari nie , jadi tak best la kalau buat jamuan takde abi .. 
so , kiteorang juz buat jamuan kecil sesame kiteorang je
tengok lah bila dah umur 3 , 4 tahun ke baru buat jamuan besar-besar untuk kau yea budak gebuu ..

Abang doakan semoga adik cepat membesar , sihat walafiat & gembira selalu
dan kurangkan banyak songehmu itu , kesian dekat ma ngan abi
tengah-tengah malam berjaga sebab kau asyik menangis dik .. hehe










- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

06 December 2012

KRAF : JOM BUAT BEKAS PENSEL DARIPADA "SELUAQ JEANS"

Paan Zainudin | 11:38 AM | 40 orang doakan aku slim |

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Mendung benor petang nie ..

Sekarang nie musim hujan , dari petang sampai la ke malam hujan ..
Tu yang sekarang nie pukul 10pm dah tarik selimut , Taknak kehilangan nikmat kesejukan hujan .. hui hui
Tengah khusyuk mencekik cekodok pisang yang mak goreng dekat dapur tadi ,
nampak la mak kemain semangat melipat kain baju yang tak dipakai dah , katanya nak dibuat kain buruk ..

eh sat mak , seluaq jin tu mak nak buat apa ??
nak buat kain buqok , oqang dalam qumah nie dah pakat jadi belon , dah tak padan nak pakai ..
“ hamboihhh .. hmm takpa mak , seluaq jin tu mai kat abang .. abang nak guna ..
Jadi bermula lah episod bengkel membengkel dalam bilik aku .. 
dalam kepala nie tengah pikir nak buat apa dengan benda nie ??
Tetiba baru teringat … bekas pensel !!!! yeaahhh .. bekas pensel yang lama pun dah buruk 
baik buat yang baru ..

Nie kira pestime la aku nak create bekas pensel daripada seluar jean nie , jadi tak jadi lain cerita .. hehe
So , first sekali kumpul dulu bahan-bahan yang nak digunakan :
1.  Seluar jeans (lusuh ke tak lusuh ke lain cerita)
2.   jarum + benang + mesin jahit
3.  pensil penanda
4.  gunting (habis tajamm ahh bilah dia)
5.  zip

Bila dah ada semua barang baru boleh mulakan kerja nihh ..
First sekali , ukur seluar jean tu dulu .. 
make sure panjang + lebar dia lebih daripada alat tulis yang nak dimasukkan
Kemudian gunting mengikut ukuran yang kita dah buat tadi , 
macam paan just ambil bahagian buntot dia saja .. hehe
Bila dah siap , paan akan jahit dahulu bahagian zip bekas pensel nie , nanti mudah la sikit nak jahit tepi
bahagian kain nie .. emak pun bagi tips , kalau nak kemas jahit zip tu dulu ..

tapi sebelum tu paan akan bakar dulu bahagian tepi kain nie , just layang-layang atas api
supaya nanti tepi kain nie tak berbulu sangat ..
done with zip , kita gabungkan pulak kain-kain tue .. nak jahit tangan memang malassss ,
so pakai mesin jahit , senang sikit .. hehe
kalau boleh jahit double ke triple ke dekat bahagian yang kita jahit tue ,
nak elakkan benang tu senang tetas betul ke bahasa aku nie ??
Bila guna bahagian buntot seluar nie senang , poket pun ada .. boleh taruk apa-apa dalam tu nanti .. hehe
Dan satu lagi makesure waktu jahit kain jangan lari pulak , maksudnya ukuran dua-dua kain tak sama
kang ada pulak yang senget nanti ..

dan inilahh hasilnyaa ..
hehehe .. buat yang simple ja ..
first time buat , so nampak comot sikit .. tapi puas hati laa .. huihui
lai lai lai ..






- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...