22 June 2016

IFTAR PEMUDA

Paan Zainudin | 4:24 PM | 00 orang doakan aku slim |

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Alhamdulillah .. Diberi kesempatan untuk melaksanakan program berbuka puasa bersama-sama dengan penduduk Kampung Berapit. Bersempena dengan Hari Nuzul Quran , pemuda Masjid Nurul Hidayah Kampung Berapit telah bersepakat nak mengadakan Forum Perdana Nuzul Quran dan Majlis Berbuka Puasa .. 
Setiap kali Ramadhan , akan ada kumpulan yang akan sediakan juadah berbuka puasa di masjid setiap hari .. Sampai giliran kami (pemuda masjid) pula , kami decide nak buat sekali dengan forum perdana memandangkan hari tersebut merupakan Nuzul Quran .. 
Dah siap setting tempat .. Macam biasa laa dilantik sebagai AJK persiapan tempat , huhu .. Lepas selesai solat asar nanti majlis akan bermula ..
Standby makan dohh .. Biasanya kalau hari-hari berbuka dekat masjid makan dekat meja dan guna pinggan .. Kali nie kita makan guna dulang pulak haaa .. Sunnah kann .. Menu berbuka kali nie special , NASI ARABBBB terrr hehe ..
Busy sediakan makanan sampai terlupa nak ambil gambar fourm dalam masjid , hehe ..
Orang ramai dah berkumpul .. Alhamdulillah , ramai yang hadir .. Dekat seratus orang lebih ..

Jemput makan !! Selamat berbuka !! Salam Nuzul Qurann ~~




- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

11 June 2016

LABO LABO STEAMBOAT & BBQ

Paan Zainudin | 10:51 PM | 00 orang doakan aku slim |

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Selamat berpuasa semua ..

Bila datang ja bulan puasa lapar itu ini .. Kalau boleh nak makan macam-macam , haha .. Itu semua nafsu belaka tue .. Tapi yang kali nie memang tak tahan .. Entah macam mana boleh terplan nak makan steamboat & grill nie .. Masa tengah borak-borak dengan kawan laa ..

Lepas tue terfikir ada restoran steamboat baru bukak dekat Sungai Petani .. LABO LABO STEAMBOAT & BBQ .. Tengok dekat FB boleh tahan femes nyer .. Belum try lagi nie .. So berpakat laa dengan kawan nak pergi situ lepas solat tarawih .. Ni kira iftar 2nd round nih !! hahaha .. 

Masa sampai dekat restoran nie dah tak ramai orang .. Sebab dekat pukul 11 malam dah .. Kalau time iftar konpem sesak , siap kena booking meja lagi .. Takpe , kali nie nak bawak imam-imam tarawih hafiz dari Kemboja pekena steamboat BBQ dekat area Sungai Petani nie pulak .. 
Uihh .. tengok saja pun dah berselera dah , haha .. Yang penting , kambing BBQ tuuu ..
 Tak tahan dahhh .. haha
Dia punya nikmat makan daging kambing dengan tomyam steamboat ni memang perghhhhh .. Sedappp bak hangg , haha .. Seorang kena bayar RM19.90 .. Makan ja apa pun sebanyak mana yang korang suka .. Air pulak free flow .. Memang makan sampai lebam malam tue ..
Yang dua orang nie baru balek dari tarawih jugak .. Kena bagi tazkirah lepas tarawih dekat masjid taman .. Asalnya takmau makan .. Acah-acah kenyang laa .. Sekali tengok kiteorang yang lain melahapp terusss serbuu sumbat dalam mulut hahahah .. 
Abam-abam tahfiz tengah lapauu tue .. Dah la masa on the way datang kereta pancit .. Aduhhh sadisss abam oOii , haha .. Takpe makan je .. Makan sampai dah tak mampu nak makan dah , haha ..
Last-last tinggal kiteorang ja dekat sini .. Mau taknye jam dah pukul 12.30am .. Kedai pulak sepatutnya tutup 12.00am .. Hahaha sorry ampunn .. Sebab sedapp sangatt ..
Siapa yang belum try boleh try Labo Labo Steamboat & BBQ nie , boleh cuba lepas nie .. Layanan yang baik .. Servis tiktop .. Belum try belum tahu .. Siap member-member yang lepas makan hari tu tanya abam , nak pergi lagi tak ??? Aikkk ?? HAHAHAHA 






- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

10 June 2016

TRAVELOG HAT YAI [PART 2]

Paan Zainudin | 3:01 PM | 00 orang doakan aku slim |

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Dah habis TRAVELOG HAT YAI [PART 1] , sambung pulak part 2 .. Semua orang pakat bangun awal pagi , nak cari makan dekat kawasan hotel nie .. Tapi yang nak dicari kedai makan muslim .. Hmm boleh tahan jauh jugak kalau nak berjalan .. So kami decide nak naik tuk tukk cari restoran muslim .. 
15 orang sumbat terus masuk dalam tuk tuk .. 2 orang kena berdiri dan semestinya salah sorang yang kena berdiri tu abam , haha .. Macam biasa 20 baht per kepala .. Dia punya feeling naik tuk tuk tue macam nie ......
Haha macam nie .. orang lain sekitar kawasan tue tengok semacam jer .. Bukan sebab kiteorang berdiri .. Itu dah biasa bagi diorang .. Tapi sebab 15 orang dalam tuk tuk , mau tak diuntung driver tu .. Driver tuk tuk yang lain macam jeles ja tengok .. haha .. 

Dah singgah kedai makan muslim kita serbu je apa yang patut .. Seriuss lapar sampai lupa ambil gambar makanan , haha .. Lepas habis makan kiteorang pergi ke pasar pagi dengan menaiki tuk tuk .. Jauh sikit pasar tue dari kedai makan tadi .. Lepas tu nak tukar duit sama .. Sini abam jumpa banyak gila money changer .. Dekat Malaysia sikit ja .. Duit dah tukar so tunggu apa lagi .. shopping lerrr .. 
Dah habis borong dah kiteorang terus balek hotel .. Rehat-rehat kejap lepas tue nak check out .. Dalam pukul 12 kiteorang check out terus pergi ke restoran muslim .. Dah makanan yang abam makan tengahari tue ialah ..
Som + pulut ayam thai + teh tarik ais Hat Yai .. Abam memang takleh move on dengan teh tarik dia .. Sedapp terrr .. Dua gelas abam order haha .. Yang pulut ayam dia pulak subhanallah , heaven gila rasa .. Sedappp dohhhhh , sumpahh sedapp .. Wajib rasa kalau datang lagi ke Thailand .. dan somtamnya tidak boleh disangkal lagi .. Original from Thailand .. 

Lepas makan kiteorang bergerak ke Ice Dome .. Hajatnya nak feeling-feeling duduk dalam tempat sejuk bergambar apa semua .. Tapi hajat tak kesampaian T_T .. Ice Dome tutup selama 3 tahun untuk renovation , sobb sobbb .. Lagi 3 tahun baru nak merasa .. 

Takpa , jangan sedih .. Banyak lagi tempat nak pergi nie .. Now , kita pergi ke Chang Puak Camp Hat Yai pulak .. Tempat apa tue ?? Haha kena scroll bawah lagi laa kalau nak tahu tempat apa ..
Yeahh , kiteorang sekarang berada di pusat/ perkampungan gajah Hat Yai .. Cantik tempat nie .. Nak masuk dalam nie free ja .. Tapi untuk aktiviti tu yang berbayar .. Japp nak ingat balek .. Kalau nak naik gajah 500 baht per person , bagi makan gajah 100 baht , memanah 300 baht , menembak 100 baht dan banyak lagi aktiviti lain ..  
Besaq nauu 
Sesiapa yang nak tunggang gajah untuk tempoh sejam akan naik atas tue .. Kiteorang tak naik , haha rasa mahal la pulak 500 baht tue .. Dapat tengok dan sentuh gajah dari dekat pun jadi la ..
Okeyy ni bukan setakat sentuh , ini dah peluk dah nie .. Abam sayang jumbo sangat-sangatt .. hahaha

Kawasan sekitar Hat Yai kiteorang semua dah pusing .. Kecuali cable car dan munirial park (entah betul ke tak eja haha).. 3D Museum pun tak pergi .. So, kiteorang decide nak gerak balik ke Kedah .. Tapi dalam perjalanan nak singgah ke Dannok dulu .. 

Dannok baru ja bukak pusat pelancongan / hiburan dekat sini .. Banyak giller tempat menarik dekat sini .. Semuanya dalam satu kawasan .. Antaranya Dinasour Park , Taman Haiwan , Pusat Hiburan , Taman Air , Taman Arnab , Taman Tunggangan Kuda , Taman Panda , Cowboy Town dan banyak lagi .. Semuanya dalam satu kawasan .. Kiteorang masuk kena parking jauh .. Lepas tu Tuk Tuk shuttle akan datang ambil kiteorang masuk ke kawasan tue .. 
Sekarang nie kiteorang masuk satu kawasan perkampungan masyarakat yang pakai gelang logam dekat leher tu .. Lupa dah nama kaum tue , haha ..
Haa nie kaum tue .. Sepupu bergambar dengan salah seorang kaum tue .. Orang cakap kaum nie kalau pakai gelang tu lagi banyak lagi terserlah kecantikan dia ..  Wuuu ..
Taman haiwan .. Dekat dalam ni ada banyak binatang .. Tiket masuk 100 baht / RM12 untuk cuti sekolah ni .. Tapi kalau harga asal 200 baht .. Cantik suasana dalam nie .. 
Binatang-binatang dalam nie diorang lepas macam tu saja .. So boleh touch .. Tapi tak semua la binatang yang lepas macam tu saja .. dan nak dijadikan cerita , masa tengah tengok binatang tetiba nampak something lintas dekat depan .. Tengok-tengok bab 1 dekat depan .. hahahahahaha teruss kiteorang lari naik atass .. Adeii dia boleh lepas macam tu adeii .. 
Feel masa nampak bab 1 tu lebih kurang macam nie , hahaha .. Habis pusing dekat taman haiwan tue kiteorang pergi dekat tapak game .. Ada satu game tu macam block-block .. Sorang kena masuk lepas tu sorang lagi set masa .. Time tu korang kena cari jalan keluar dari block tue .. Free ja ..
Haha adeii , isteri sepupu aku yang mengandung pun nak main jugakk ..
Chess pun ada ..
Habis dekat situ pergi pulak ke Cowboy Town .. Tempat ala-ala koboi .. Tengok langit pun dah malam .. Tapi tak lama dekat sini .. Pusing-pusing ambik gambar lepas tu berjalan ke tempat lain pulak ..
Bubblebee in the house yoO !! 
Last check point .. Taman panda .. haha hampir dekat 100 patung panda dekat sini .. Semuanya glowing .. Macam dekat i-City ..cantik bohh suasana dia ..
Bon voyage Thailand !!

Tempat baru dekat Danok ni bestt .. Kalau pergi petang malam saja tak cukup .. Paling kurang 2 hari sebab banyak yang boleh explore dekat sini .. Serius banyak tempat bestt .. Okehhh travel dua hari kiteorang dah sampai ke penghujungnya .. Border gate Malaysia-Thailand akan tutup dalam pukul 11.00 pm .. So , kiteorang kena gerak balik dah .. 
Makan siap-siap dekat Restoran Kak Jah sebelum masuk border .. Makanan dia memang sodapp .. 2 hari travel memang tak cukupp .. Nak buat macam mana , cuti sekolah masa bulan puasa .. Eheheheh takpe lain kali datang lagi .. Serius nak datang lagi .. 


Bye Thailand ! Hye Malaysia ! haha
Selamat Berpuasa







- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

03 June 2016

TRAVELOG HAT YAI [PART 1]

Paan Zainudin | 3:01 PM | 00 orang doakan aku slim |

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

TRAVELOG HAT YAI .. Yahh .. Sebenarnya tak plan pun travel nie .. Last-last minit punya .. Asalnya sepupu nak pergi holiday dengan family dia & family mertua dia ke Terengganu .. Lepas tu dia tukar fikiran nak pergi Hat Yai .. Katanya macam dekat sikit dengan Kedah , haha .. 


Yang boleh abam pergi nie sebab sepupu yang ajak .. Katanya ada ruang kosong lagi .. Mula-mula tu macam taknak sebab ada banyak kerja + ada seminar  weekend tue .. Tapi bila fikir-fikir balik letih dengan kerja apa semua , nak jugak pergi makan angin kejap , tenangkan otak .. haha .. So decide nak pergi dan cancel seminar tu , hehh hehh hehh ..  Kiteorang pergi naik kereta , 3 buah kereta .. Pergi pun 2 hari 1 malam ja .. Sebab dah nak puasa dah oOii , haha .. 
Disebabkan kiteorang semua ber"IC" Kedah , so kiteorang decide buat borderpass ja .. RM20 sekali dengan gambar pasport , hehe  .. So ayuhhh ke Hat Yai !!

Kiteorang gerak dari Sungai Petani jam 5.00 pagi .. Solat Subuh dekat RnR Gurun .. Jadi boleh la dapat rukhsah solat Jumaat dan jamak masa pergi Thailand nanti .. Dalam pukul 8 kiteorang sampai dekat Changlun .. Dekat situ kiteorang buat insuran , departure slip , tukar duit semua .. dan sarapan !! yupp laparrr hahaha .. 
Okayy sambung lagi perjalanan dan tiba di sempadan Thailand .. Mak aihhh ramai gillerr orangg .. Mau tak nye , cuti sekolahh .. Semua orang pakat bercuti .. Mau dekat 2 jam berdiri berbaris nak cop pass tu .. 
Alhamdulillah dah settle cop .. Lengah kaki oOii berdiri , haha .. Kiteorang ni macam beruntung sikit pergi Thai kali nie .. Sebabnya anak angkat kepada mertua sepupu , Abang Lan yang follow kiteorang cekap bab-bab jalan di Thailand nie .. Dia selalu datang sini .. Senang cerita tour guide la .. Mudahh urusan kami nanti , hehe .. Dekat Thai nie masanya lewat sejam .. Kalau di Malaysia pukul 3.00 petang , dekat Thai pukul 2.00 petang ..
Oke cari kesalahan bahasa , hahaha .. Oh My BM ..

Alhamdulillah dah sampai Hat Yai dah pun .. Baikk dah pukul 12pm dah , perut pun dahh laparr .. So kiteorang pergi ke restoran muslim dekat Hat Yai ni .. Banyak giller menu masakan Thai dekat restoran nie .. Pening nak pilih , hehehe .. Tapi sebab fikir kejap lagi nak berjalan banyak lagi so decide yang "ringan" dan mudah nak makan .. 
Nasi kuning dan ayam goreng Thai berserta dengan teh tarik aiss .. Ya Allah sedapp gilaa oOiii .. Rasa macam nak tambah 3 , 4 pinggan .. Seriusss sedapp .. Dengan kuah sos dia .. Alahaii .. marbelossss !!
Makan sudahh .. So kami akan pergi ke hotel yang berdekatan .. Nak check in dan solat dulu .. Woii seriuss abam terkejut woii .. Murah giller hotel dekat Hat Yai nie , hahaha .. Sebilik dalam 600 baht ja .. Ting tong ting tong duit Malaysia dalam RM60 , murah la tu oOii .. Dah la bilik besar .. Kiteorang duduk 3 orang sebilik ..

Lepas solat apa semua kiteorang teruskan perjalanan .. Dah datang dari jauh nie tak boleh relaks-relaks tido .. Habis masa nanti .. So Abang Lan bawak kami semua ke Songkhla dulu .. Mula-mula nak pergi ke Zoo Songkhla , tapi cancel sebab masa pun dah petang .. Nak jimatkan masa jugak .. Jadi kami terus ke Tang Kuan Hill .. Tempat nie lebih kurang macam Bukit Bendera , Penang laa ..

Sampai ja dekat situ , ada satu gerai makanan buah .. Dia jual ais krim yang diletakkan dalam bekas buah kelapa .. Dalam bekas tu ada isi kelapa , ais krim , kacang dan macam-macam lagi .. 
Haa yang nie .. Sedappp weiii .. Harga dalam RM3.00 / 4.00 camtu jaa .. Makan dan makann .. Dekat situ jugak ada monyet-monyet berkeliaran dekat pokok dan kawasan kaki bukit tu .. Jangan risauu , diorang semua jinak .. dan nak dijadikan cerita .. Aku terserempak dengan ex-batchmate IPG abammm ..

Sankerannn !!! Lama tak jumpa , rindu woOii .. Tak sangka tak jumpa di negeri sendiri jumpa pulak di negara orang , haha .. Cuti sekolah nie macam ramai je member-member IPG abam datang holiday dekat Thai .. Dah macam trending pulak , haha
Dah nak naikk ke puncak Bukit Tang Kuan nie .. Lebih kurang macam Penang Hill .. Ada tren nak naik ke atas .. Tiket nak naik ni lebih kurang RM4 ..
Dah sampai pun ke puncakk .. Cantik kan permandangan sekitar Songkhla .. Subhanallah 
Ni laa family sepupu abam .. Senang cerita Pak Long dan Mak Long abam .. dan jugak family mertua sepupu abam .. Abam panggil Pak Din dan Umi ..
Geng jejakauu , haha
Wajibb ada gambar lompat , haha .. Ni laa sepupu abam yang bawak family mertua dia jugak ..

Oraitt , bukit pun dah daki .. Sekarang kita terjahh pantaii pulakk .. Pantai Samila di Songkhla jugak ..
Pantai nie macam menarik sikit .. Khas untuk tarikan pelancong .. Ada jualan barang-barang kraf , makanan , perkhidmatan tunggangan kuda dan banyak lagi .. Lepas tu siap ada patung mermaid lagi .. Nanti abam payung gambar ..
Dah biasa dengan kuda nie .. Sebab masa dekat IPG dulu kan pernah terlibat dengan kursus pengurusan kuda .. So masa naik tadi takde brader yang pegang tali .. Abam bawak sendiri cewahh , haha .. Sekali naik harga 150 baht / 15 minit .. Lama jugak rasa , kebas buntut nie haha ..
Cantik kan pantai dia .. Luas ..
Haaa nie la patung mermaid yang abam cakap tue .. Ramai tourists yang datang bergambar dengan patung nie .. Ada member cakap patung mermaid ni berkisahkan tentang cinta 3 segi .. Aikk ??? Apa yang bersegi ?? Hahaha .. 

Dah habiss pusing-pusing pantai dan beli barang , kiteorang pergi pulak ke masjid di Songkhla .. Masjid nie agak besar .. Lebih kurang macam Taj Mahal .. Sebab di hadapan masjid tu ada satu kolam yang besar dan panjang kemudian kelilingi sebaris pokok kurma .. Memang macam Taj Mahal ..
Besar kan masjid ?? Nampak tak kolam depan masjid tue .. Malas nak ambil gambar keseluruhan tempat tu sebab jauhh weii nak berjalan ke penghujung kolam tue , hahaha malass .. 
Ruang dalam masjid nie pun luas .. Kalau perasan kann , dalam masjid nie takda satu pun kipas .. Macam guna angin dari luar ja .. Tapi tak panas langsung duduk dalam nie .. Kiteorang sempat solat sunat dalam masjid nie .. Ada orang cakap , masjid nie jugak la yang digunakan untuk upacara akad nikah bagi warga Malaysia yang nak kahwin di Thailand .. Aumm aummm ..
Sampai lewat petang kiteorang di masjid Songkhla tu .. Sekarang mari gerak pulak ke Klonghae Floating Market .. Nak mudah cerita , tempat pasar terapung ..
Dah sampai pun sini .. Ramai jugak orang .. Kebanyakannya semua pelancong luar yang datang melawat ke sini ..
Hahaha , diorang jual makanan dalam sampan .. Terbaikk ahh .. Bab halal jangan risau sebab kebanyakan penjual di sini semuanya muslim .. Kalau ada yang jual dot dot pun diorang akan mention jual benda tue .. Ramai derr orang .. Bersesal-sesak kami ..
Dan yang paling menarik sekali dekat situ ialah minuman nie , haha .. Bekas dia tu yang unik .. Guna tanah liat .. Air macam-macam ada .. Air kelapa , teh ais , laici dan sebagainya .. Makanan pun banyak dekat sini .. Jenuhh makan weiiii hahaha .. 
Dan minum lagi , hahaha .. Di belakang abam tu gambar sekitar kawasan pasar terapung ,, Agak panjang dan besar tempatnya .. Dekat bahagian atas tu ada jual-jual jugak .. Pakaian , barang rumah , barang hiasan dan lain-lain lagi .. 

Lepas habis pusing-pusing kiteorang semua gerak balik ke hotel .. Seharian dah berjalan .. Nak rehat sekejap .. Solat apa semua dulu pastu sambung jalan-jalan lagi .. Haha jalan sampai lebamm .. For your information siang tu kiteorang buat solat jamak takhdim dan sebelah malam pulak solat jamak takhir .. Mudah sikit urusan perjalanan kami nanti .. 

Mandi sudah solat pun sudah .. Jomm sambung perjalanan malam pulakk .. Kali nie kiteorang tak naik kereta , kiteorang naik Tuk Tukk !! haha ..
Inilah Tuk Tukk .. Public transport dekat Hat Yai .. Terus teringat cerita Ong Bak tue .. hahaha ..
Nak pergi night market malam nie .. Shoppingggg !! haha .. Kos naik Tuk Tuk nie kira per kepala .. Sorang 20 baht .. Ada 15 orang so kiteorang sumbat semua naik tuk tuk tue .. 
Oke tak muat 2 orang , jadi kena berdiri .. hahaha no problem ..
Besar nauu night market dia .. Boleh tahan sejam dua kalau nak pusing-pusing dekat sini .. Macam-macam barang jual dekat sini .. Memang banyak abam shopping malam tu , sampai terlupa nak snap tempat dekat situ haha .. 
Acah-acah ahli gimnas haha ..

Terus terang abam cakap , abam dah keletihan .. Non stop berjalan hahahah .. Habis dah cerita untuk malam nie .. Dah pakat nak balek hotel .. Nak rehat-rehat pulak secukupnya untuk hari yang kedua .. 

Next story boleh baca dalam entri yang kedua nie .. TRAVELOG HAT YAI [PART 2]





- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...