03 June 2016

TRAVELOG HAT YAI [PART 1]

Paan Zainudin | 3:01 PM | 00 orang doakan aku slim |

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

TRAVELOG HAT YAI .. Yahh .. Sebenarnya tak plan pun travel nie .. Last-last minit punya .. Asalnya sepupu nak pergi holiday dengan family dia & family mertua dia ke Terengganu .. Lepas tu dia tukar fikiran nak pergi Hat Yai .. Katanya macam dekat sikit dengan Kedah , haha .. 


Yang boleh abam pergi nie sebab sepupu yang ajak .. Katanya ada ruang kosong lagi .. Mula-mula tu macam taknak sebab ada banyak kerja + ada seminar  weekend tue .. Tapi bila fikir-fikir balik letih dengan kerja apa semua , nak jugak pergi makan angin kejap , tenangkan otak .. haha .. So decide nak pergi dan cancel seminar tu , hehh hehh hehh ..  Kiteorang pergi naik kereta , 3 buah kereta .. Pergi pun 2 hari 1 malam ja .. Sebab dah nak puasa dah oOii , haha .. 
Disebabkan kiteorang semua ber"IC" Kedah , so kiteorang decide buat borderpass ja .. RM20 sekali dengan gambar pasport , hehe  .. So ayuhhh ke Hat Yai !!

Kiteorang gerak dari Sungai Petani jam 5.00 pagi .. Solat Subuh dekat RnR Gurun .. Jadi boleh la dapat rukhsah solat Jumaat dan jamak masa pergi Thailand nanti .. Dalam pukul 8 kiteorang sampai dekat Changlun .. Dekat situ kiteorang buat insuran , departure slip , tukar duit semua .. dan sarapan !! yupp laparrr hahaha .. 
Okayy sambung lagi perjalanan dan tiba di sempadan Thailand .. Mak aihhh ramai gillerr orangg .. Mau tak nye , cuti sekolahh .. Semua orang pakat bercuti .. Mau dekat 2 jam berdiri berbaris nak cop pass tu .. 
Alhamdulillah dah settle cop .. Lengah kaki oOii berdiri , haha .. Kiteorang ni macam beruntung sikit pergi Thai kali nie .. Sebabnya anak angkat kepada mertua sepupu , Abang Lan yang follow kiteorang cekap bab-bab jalan di Thailand nie .. Dia selalu datang sini .. Senang cerita tour guide la .. Mudahh urusan kami nanti , hehe .. Dekat Thai nie masanya lewat sejam .. Kalau di Malaysia pukul 3.00 petang , dekat Thai pukul 2.00 petang ..
Oke cari kesalahan bahasa , hahaha .. Oh My BM ..

Alhamdulillah dah sampai Hat Yai dah pun .. Baikk dah pukul 12pm dah , perut pun dahh laparr .. So kiteorang pergi ke restoran muslim dekat Hat Yai ni .. Banyak giller menu masakan Thai dekat restoran nie .. Pening nak pilih , hehehe .. Tapi sebab fikir kejap lagi nak berjalan banyak lagi so decide yang "ringan" dan mudah nak makan .. 
Nasi kuning dan ayam goreng Thai berserta dengan teh tarik aiss .. Ya Allah sedapp gilaa oOiii .. Rasa macam nak tambah 3 , 4 pinggan .. Seriusss sedapp .. Dengan kuah sos dia .. Alahaii .. marbelossss !!
Makan sudahh .. So kami akan pergi ke hotel yang berdekatan .. Nak check in dan solat dulu .. Woii seriuss abam terkejut woii .. Murah giller hotel dekat Hat Yai nie , hahaha .. Sebilik dalam 600 baht ja .. Ting tong ting tong duit Malaysia dalam RM60 , murah la tu oOii .. Dah la bilik besar .. Kiteorang duduk 3 orang sebilik ..

Lepas solat apa semua kiteorang teruskan perjalanan .. Dah datang dari jauh nie tak boleh relaks-relaks tido .. Habis masa nanti .. So Abang Lan bawak kami semua ke Songkhla dulu .. Mula-mula nak pergi ke Zoo Songkhla , tapi cancel sebab masa pun dah petang .. Nak jimatkan masa jugak .. Jadi kami terus ke Tang Kuan Hill .. Tempat nie lebih kurang macam Bukit Bendera , Penang laa ..

Sampai ja dekat situ , ada satu gerai makanan buah .. Dia jual ais krim yang diletakkan dalam bekas buah kelapa .. Dalam bekas tu ada isi kelapa , ais krim , kacang dan macam-macam lagi .. 
Haa yang nie .. Sedappp weiii .. Harga dalam RM3.00 / 4.00 camtu jaa .. Makan dan makann .. Dekat situ jugak ada monyet-monyet berkeliaran dekat pokok dan kawasan kaki bukit tu .. Jangan risauu , diorang semua jinak .. dan nak dijadikan cerita .. Aku terserempak dengan ex-batchmate IPG abammm ..

Sankerannn !!! Lama tak jumpa , rindu woOii .. Tak sangka tak jumpa di negeri sendiri jumpa pulak di negara orang , haha .. Cuti sekolah nie macam ramai je member-member IPG abam datang holiday dekat Thai .. Dah macam trending pulak , haha
Dah nak naikk ke puncak Bukit Tang Kuan nie .. Lebih kurang macam Penang Hill .. Ada tren nak naik ke atas .. Tiket nak naik ni lebih kurang RM4 ..
Dah sampai pun ke puncakk .. Cantik kan permandangan sekitar Songkhla .. Subhanallah 
Ni laa family sepupu abam .. Senang cerita Pak Long dan Mak Long abam .. dan jugak family mertua sepupu abam .. Abam panggil Pak Din dan Umi ..
Geng jejakauu , haha
Wajibb ada gambar lompat , haha .. Ni laa sepupu abam yang bawak family mertua dia jugak ..

Oraitt , bukit pun dah daki .. Sekarang kita terjahh pantaii pulakk .. Pantai Samila di Songkhla jugak ..
Pantai nie macam menarik sikit .. Khas untuk tarikan pelancong .. Ada jualan barang-barang kraf , makanan , perkhidmatan tunggangan kuda dan banyak lagi .. Lepas tu siap ada patung mermaid lagi .. Nanti abam payung gambar ..
Dah biasa dengan kuda nie .. Sebab masa dekat IPG dulu kan pernah terlibat dengan kursus pengurusan kuda .. So masa naik tadi takde brader yang pegang tali .. Abam bawak sendiri cewahh , haha .. Sekali naik harga 150 baht / 15 minit .. Lama jugak rasa , kebas buntut nie haha ..
Cantik kan pantai dia .. Luas ..
Haaa nie la patung mermaid yang abam cakap tue .. Ramai tourists yang datang bergambar dengan patung nie .. Ada member cakap patung mermaid ni berkisahkan tentang cinta 3 segi .. Aikk ??? Apa yang bersegi ?? Hahaha .. 

Dah habiss pusing-pusing pantai dan beli barang , kiteorang pergi pulak ke masjid di Songkhla .. Masjid nie agak besar .. Lebih kurang macam Taj Mahal .. Sebab di hadapan masjid tu ada satu kolam yang besar dan panjang kemudian kelilingi sebaris pokok kurma .. Memang macam Taj Mahal ..
Besar kan masjid ?? Nampak tak kolam depan masjid tue .. Malas nak ambil gambar keseluruhan tempat tu sebab jauhh weii nak berjalan ke penghujung kolam tue , hahaha malass .. 
Ruang dalam masjid nie pun luas .. Kalau perasan kann , dalam masjid nie takda satu pun kipas .. Macam guna angin dari luar ja .. Tapi tak panas langsung duduk dalam nie .. Kiteorang sempat solat sunat dalam masjid nie .. Ada orang cakap , masjid nie jugak la yang digunakan untuk upacara akad nikah bagi warga Malaysia yang nak kahwin di Thailand .. Aumm aummm ..
Sampai lewat petang kiteorang di masjid Songkhla tu .. Sekarang mari gerak pulak ke Klonghae Floating Market .. Nak mudah cerita , tempat pasar terapung ..
Dah sampai pun sini .. Ramai jugak orang .. Kebanyakannya semua pelancong luar yang datang melawat ke sini ..
Hahaha , diorang jual makanan dalam sampan .. Terbaikk ahh .. Bab halal jangan risau sebab kebanyakan penjual di sini semuanya muslim .. Kalau ada yang jual dot dot pun diorang akan mention jual benda tue .. Ramai derr orang .. Bersesal-sesak kami ..
Dan yang paling menarik sekali dekat situ ialah minuman nie , haha .. Bekas dia tu yang unik .. Guna tanah liat .. Air macam-macam ada .. Air kelapa , teh ais , laici dan sebagainya .. Makanan pun banyak dekat sini .. Jenuhh makan weiiii hahaha .. 
Dan minum lagi , hahaha .. Di belakang abam tu gambar sekitar kawasan pasar terapung ,, Agak panjang dan besar tempatnya .. Dekat bahagian atas tu ada jual-jual jugak .. Pakaian , barang rumah , barang hiasan dan lain-lain lagi .. 

Lepas habis pusing-pusing kiteorang semua gerak balik ke hotel .. Seharian dah berjalan .. Nak rehat sekejap .. Solat apa semua dulu pastu sambung jalan-jalan lagi .. Haha jalan sampai lebamm .. For your information siang tu kiteorang buat solat jamak takhdim dan sebelah malam pulak solat jamak takhir .. Mudah sikit urusan perjalanan kami nanti .. 

Mandi sudah solat pun sudah .. Jomm sambung perjalanan malam pulakk .. Kali nie kiteorang tak naik kereta , kiteorang naik Tuk Tukk !! haha ..
Inilah Tuk Tukk .. Public transport dekat Hat Yai .. Terus teringat cerita Ong Bak tue .. hahaha ..
Nak pergi night market malam nie .. Shoppingggg !! haha .. Kos naik Tuk Tuk nie kira per kepala .. Sorang 20 baht .. Ada 15 orang so kiteorang sumbat semua naik tuk tuk tue .. 
Oke tak muat 2 orang , jadi kena berdiri .. hahaha no problem ..
Besar nauu night market dia .. Boleh tahan sejam dua kalau nak pusing-pusing dekat sini .. Macam-macam barang jual dekat sini .. Memang banyak abam shopping malam tu , sampai terlupa nak snap tempat dekat situ haha .. 
Acah-acah ahli gimnas haha ..

Terus terang abam cakap , abam dah keletihan .. Non stop berjalan hahahah .. Habis dah cerita untuk malam nie .. Dah pakat nak balek hotel .. Nak rehat-rehat pulak secukupnya untuk hari yang kedua .. 

Next story boleh baca dalam entri yang kedua nie .. TRAVELOG HAT YAI [PART 2]





- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...