10 June 2016

TRAVELOG HAT YAI [PART 2]

Paan Zainudin | 3:01 PM | 00 orang doakan aku slim |

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Dah habis TRAVELOG HAT YAI [PART 1] , sambung pulak part 2 .. Semua orang pakat bangun awal pagi , nak cari makan dekat kawasan hotel nie .. Tapi yang nak dicari kedai makan muslim .. Hmm boleh tahan jauh jugak kalau nak berjalan .. So kami decide nak naik tuk tukk cari restoran muslim .. 
15 orang sumbat terus masuk dalam tuk tuk .. 2 orang kena berdiri dan semestinya salah sorang yang kena berdiri tu abam , haha .. Macam biasa 20 baht per kepala .. Dia punya feeling naik tuk tuk tue macam nie ......
Haha macam nie .. orang lain sekitar kawasan tue tengok semacam jer .. Bukan sebab kiteorang berdiri .. Itu dah biasa bagi diorang .. Tapi sebab 15 orang dalam tuk tuk , mau tak diuntung driver tu .. Driver tuk tuk yang lain macam jeles ja tengok .. haha .. 

Dah singgah kedai makan muslim kita serbu je apa yang patut .. Seriuss lapar sampai lupa ambil gambar makanan , haha .. Lepas habis makan kiteorang pergi ke pasar pagi dengan menaiki tuk tuk .. Jauh sikit pasar tue dari kedai makan tadi .. Lepas tu nak tukar duit sama .. Sini abam jumpa banyak gila money changer .. Dekat Malaysia sikit ja .. Duit dah tukar so tunggu apa lagi .. shopping lerrr .. 
Dah habis borong dah kiteorang terus balek hotel .. Rehat-rehat kejap lepas tue nak check out .. Dalam pukul 12 kiteorang check out terus pergi ke restoran muslim .. Dah makanan yang abam makan tengahari tue ialah ..
Som + pulut ayam thai + teh tarik ais Hat Yai .. Abam memang takleh move on dengan teh tarik dia .. Sedapp terrr .. Dua gelas abam order haha .. Yang pulut ayam dia pulak subhanallah , heaven gila rasa .. Sedappp dohhhhh , sumpahh sedapp .. Wajib rasa kalau datang lagi ke Thailand .. dan somtamnya tidak boleh disangkal lagi .. Original from Thailand .. 

Lepas makan kiteorang bergerak ke Ice Dome .. Hajatnya nak feeling-feeling duduk dalam tempat sejuk bergambar apa semua .. Tapi hajat tak kesampaian T_T .. Ice Dome tutup selama 3 tahun untuk renovation , sobb sobbb .. Lagi 3 tahun baru nak merasa .. 

Takpa , jangan sedih .. Banyak lagi tempat nak pergi nie .. Now , kita pergi ke Chang Puak Camp Hat Yai pulak .. Tempat apa tue ?? Haha kena scroll bawah lagi laa kalau nak tahu tempat apa ..
Yeahh , kiteorang sekarang berada di pusat/ perkampungan gajah Hat Yai .. Cantik tempat nie .. Nak masuk dalam nie free ja .. Tapi untuk aktiviti tu yang berbayar .. Japp nak ingat balek .. Kalau nak naik gajah 500 baht per person , bagi makan gajah 100 baht , memanah 300 baht , menembak 100 baht dan banyak lagi aktiviti lain ..  
Besaq nauu 
Sesiapa yang nak tunggang gajah untuk tempoh sejam akan naik atas tue .. Kiteorang tak naik , haha rasa mahal la pulak 500 baht tue .. Dapat tengok dan sentuh gajah dari dekat pun jadi la ..
Okeyy ni bukan setakat sentuh , ini dah peluk dah nie .. Abam sayang jumbo sangat-sangatt .. hahaha

Kawasan sekitar Hat Yai kiteorang semua dah pusing .. Kecuali cable car dan munirial park (entah betul ke tak eja haha).. 3D Museum pun tak pergi .. So, kiteorang decide nak gerak balik ke Kedah .. Tapi dalam perjalanan nak singgah ke Dannok dulu .. 

Dannok baru ja bukak pusat pelancongan / hiburan dekat sini .. Banyak giller tempat menarik dekat sini .. Semuanya dalam satu kawasan .. Antaranya Dinasour Park , Taman Haiwan , Pusat Hiburan , Taman Air , Taman Arnab , Taman Tunggangan Kuda , Taman Panda , Cowboy Town dan banyak lagi .. Semuanya dalam satu kawasan .. Kiteorang masuk kena parking jauh .. Lepas tu Tuk Tuk shuttle akan datang ambil kiteorang masuk ke kawasan tue .. 
Sekarang nie kiteorang masuk satu kawasan perkampungan masyarakat yang pakai gelang logam dekat leher tu .. Lupa dah nama kaum tue , haha ..
Haa nie kaum tue .. Sepupu bergambar dengan salah seorang kaum tue .. Orang cakap kaum nie kalau pakai gelang tu lagi banyak lagi terserlah kecantikan dia ..  Wuuu ..
Taman haiwan .. Dekat dalam ni ada banyak binatang .. Tiket masuk 100 baht / RM12 untuk cuti sekolah ni .. Tapi kalau harga asal 200 baht .. Cantik suasana dalam nie .. 
Binatang-binatang dalam nie diorang lepas macam tu saja .. So boleh touch .. Tapi tak semua la binatang yang lepas macam tu saja .. dan nak dijadikan cerita , masa tengah tengok binatang tetiba nampak something lintas dekat depan .. Tengok-tengok bab 1 dekat depan .. hahahahahaha teruss kiteorang lari naik atass .. Adeii dia boleh lepas macam tu adeii .. 
Feel masa nampak bab 1 tu lebih kurang macam nie , hahaha .. Habis pusing dekat taman haiwan tue kiteorang pergi dekat tapak game .. Ada satu game tu macam block-block .. Sorang kena masuk lepas tu sorang lagi set masa .. Time tu korang kena cari jalan keluar dari block tue .. Free ja ..
Haha adeii , isteri sepupu aku yang mengandung pun nak main jugakk ..
Chess pun ada ..
Habis dekat situ pergi pulak ke Cowboy Town .. Tempat ala-ala koboi .. Tengok langit pun dah malam .. Tapi tak lama dekat sini .. Pusing-pusing ambik gambar lepas tu berjalan ke tempat lain pulak ..
Bubblebee in the house yoO !! 
Last check point .. Taman panda .. haha hampir dekat 100 patung panda dekat sini .. Semuanya glowing .. Macam dekat i-City ..cantik bohh suasana dia ..
Bon voyage Thailand !!

Tempat baru dekat Danok ni bestt .. Kalau pergi petang malam saja tak cukup .. Paling kurang 2 hari sebab banyak yang boleh explore dekat sini .. Serius banyak tempat bestt .. Okehhh travel dua hari kiteorang dah sampai ke penghujungnya .. Border gate Malaysia-Thailand akan tutup dalam pukul 11.00 pm .. So , kiteorang kena gerak balik dah .. 
Makan siap-siap dekat Restoran Kak Jah sebelum masuk border .. Makanan dia memang sodapp .. 2 hari travel memang tak cukupp .. Nak buat macam mana , cuti sekolah masa bulan puasa .. Eheheheh takpe lain kali datang lagi .. Serius nak datang lagi .. 


Bye Thailand ! Hye Malaysia ! haha
Selamat Berpuasa







- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...