29 October 2015

MEJA BERSELERAK ??

Paan Zainudin | 7:57 AM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Bila dah masuk alam kerja nie mula la dah ada meja sendiri atau tempat kita buat kerja sendiri .. Semuanya letak setempat kan .. Biasanya kalau atas meja nie benda yang wajib ada buku-buku , fail , alat tulis , komputer , printer bagi kerja-kerja office , gajet dan sebagainya .. Tambah laa kalau seseorang tu kerja office , lagi laa penuh meja dia dengan kertas mertas (erkk mana ada) dan sebagainya , haha ..
Macam aku sekarang nie kerja sebagai guru , lagi laa penuh meja dengan barang-barang sekolah .. Tu belum termasuk buku budak-budak , hehe .. Dekat sekolah ada sebuah meja kerja , dekat rumah pun ada .. Baik , kalau tengok gambar dekat atas tu , masalah yang berlaku sekarang ialah wayar banyak dan berselirat .. Wayar laptop , printer , charger , usb segala bagai .. Haishh yang tengok pun naik serabut .. Guane laa nak bagi nampak kemas sikit .. Hurmmm ..

*Yang kipas kecikk tu aku beli dekat DIY .. RM19.00++ ja .. Kalau dekat tempat lain sampai RM30.00 .. So far oke lagi kipas tue , sampai sekarang aku guna .. Kalau laci kecik tu RM2.12 x 2 , haha .. Beli dekat kedai ECO (RM2) ..
So idea dah sampaii .. Kita akan hasilkan satu "benda" yang boleh buat meja kerja kita kelihatan kemas , Hehehe .. Bajet pun tak mahal , katanya mesra alam , hehehe .. 

Kotak kasut (ambil adik punya , hehe)
Kertas pembalut hadiah (RM1.00)
Kertas Warna (RM0.30 x 2)
Gam , Gunting
Pita Pelekat 
  1. Pastikan kotak yang digunakan tu berpenutup . Tak kira la penutup boleh tanggal atau berlipat .. yang penting berpenutup ..
  2. Buat lubang pada kotak tersebut .. 3 , 4 lubang pada bahagian hadapan (terpulang pada anda nak berapa lubang) dan satu lubang sebelah tepi ..
  3. Kemudian balut bagi kemas bahagian luar kotak tue .. Macam yang aku punya nie kerja ekspress .. Jadi tak berapa kemas nak balut .. Hahaha padahal tak reti balut ..
  4. Lepas tu nak bagi cantik bahagian lubang tue , buang satu border lubang tu menggunakan kertas warna purple tadi .. Yahh , dan gam ..
So , kalau tengok dalam gambar nie , aku dah masukkan extension wire dalam kotak tue melalui sebelah tepi kotak .. Lepas tu aku masukkan kan pula wayar-wayar yang lain melalui lubang tue .. Kalau boleh lubang kotak tu kasi besar sikit sebab kadang-kadang ada plug yang tak muat nak masuk .. Lagi satu untuk pengudaraan yang baik .. Kang kalau tertutup semua boleh overheating nanti .. 
Dahh siapp !! hahaha .. Haaa nampak la kemas sikit kalau berbanding yang sebelum nie .. Baru rasa semangat sikit nak kerja .. Boleh pakat-pakat cuba ..     DIY ..



- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

19 October 2015

RAPUNZEL THE MUSICAL

Paan Zainudin | 11:21 AM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ



Alhamdulillah .. akhirnyaa .. akhirnyaa .. Rapunzel the Musical telah berjaya dipentaskan .. Perasaan yang amat-amat lah gembira tak dapat nak digambarkan .. Fuhhhh seriuss puas dan gembiraa .. gembira sangattt .. Persediaan hampir dua bulan setengah selama nie akhirnya terbalass .. 

Sebelum nie aku pernah maklum dekat group team yang aku mungkin tak dapat hadirkan diri masa pementasan nanti .. Sebab aku dah internship dekat Penang masa tue .. Maybe susah nak dapat cuti sebab waktu sekolah .. Tapi atas dasar sayang gila aku dekat Gabungan Insan Teater Afzan (GITA) , aku mintak si Balqish fakskan surat jemputan dekat sekolah aku .. Sama macam senior-senior GITA yang lain .. dan akhirnyaaa .. Aku dapat pelepasann daripada GB !! Gombira tak terkataaa .. 

Aku tak maklum dekat diorang yang aku nak datang masa pementasan tue nanti .. Memang diorang percaya aku tak datang .. Arif (director) sorang ja yang tahu .. Memang dia happy sangat-sangat sebab dia nak senior ada di samping dia .. Aku faham perasaan tue .. Dia nakkan semangatt .. 

Dan aku datang IPG masa hari Sabtu tue (pementasan hari Selasa) .. Masa Aripp ambik dekat terminal (aku naik basss , malas drivee haha) , dia peluk aku erat gillerr .. Terus aku jadi sebakk .. ye laa member lama kot .. Dia bawak aku pergi makan dan terus ke dewan sebab ada latihan .. Bila aku sampai jer sana lampu dewan memang gelap , just lampu pentas jer .. Budak-budak dah pandang semacam jer dekat aku .. Bila sampai je dekat pentass semua teruss menjeritttt Paannnnn !! Terus diorang serangg datang salam pelukk .. Gila tak gembira wehhh .. Bising giller dewannn .. Happy gillerrr dapat jumpa junior-junior GITA ...
Aku stay dekat IPG 5 hari .. Menginap dekat bilik junior , nomad kejappp .. haha .. Kadang-kadang tu pergi ziarah Aras 2 Kenari .. Tempat jatuh tidur nangis kiteorang dulu .. Perghh memang throwbackkk .. Sepanjang aku ada dekat IPG nie memang aku bantu diorang polishhh persiapan sebelum pementasan .. Baik dari segi lakonan dan pengurusan .. Alhamdulillah , sama-sama kiteorang bekerjasama sebelum The DAYY .. Tengah-tengah sibuk tue pun aku berkejar jugak pergi jumpa lecturer , acik kantin , makcik-makcik staf yang rapat dengan aku .. Seriuss rindu .. 

Hari Isnin malam tue dah ada rehearsal .. Kiteorang semua dah cuba buat yang terbaik malam tue .. Kelemahan dan kekurangan yang ada kitoerang berkongsi masa sesi postmortem .. Alhamdulillah , dah ada banyak penambahbaikan kalau berbanding sebelum nie .. Kipidappp guysss !! haha

And the dayyy , Tuesdayy .. Hari pementasan Rapunzel the Musical !! .. Dari pagi sampai ke malam kiteorang berkampung di dewan .. Siapkan apa yang patut .. Sebelah malam tue penonton dah ramai datang .. VIP , pensyarah , student IPG , student luar even foreigner pun datang penuhkan dewan .. Memang penuhh .. fuhhh memang berdebar .. Dan lagi menggembirakaannn alumni-alumni GITA pun datangggg .. Ya Allah gembira tak terkataaa .. Bayangkan dari Sabah dan Sarawak naik flight datang .. Serius gembira dan terharu sangat-sangattt ..
Owhh yaaa .. haha secara kebetulan aku jadi bidan terjunn jaga lightinggg .. Hahahaha .. Daripada pengarah produksi dan pengarah tari jadi krew lighting .. Its okeyy bhaa .. Malam rehearsal tu kitoerang dapat sponsor spotlight dari luar .. Thankyou group teater Perba Jelai .. hoho Bila duduk tengah-tengah dewan ni memang nampakk laa keseluruhan dewan , berdeborr rase .. haha .. 
Team musician / band dah readyyy .. Nampak dah muka-muka cuak tue .. hahaha .. Adehh kau Nick , ingat konsert rock ke mekap camtu , hahahaha .. Lain yang disuruh mekap , lain yang diorang buat .. hahaha 

dan pementasan bermula ..

Opening .. Gud Jobbb Aripp as narrator .. Pandai kau ambik mood penonton .. 
Rapunzel , Flynn Rider and Thugs .. perghhh kelakau wehhh .. Nak pecah perut dibuatnya .. Tambah-tambah time scene Mother Gothel .. Alahaiii hahahahaha adeiii hahahaha .. Memang ikut flow , lancar pementasan malam tue ..
 Terbaikkk team band .. Terbaikk ..

Alhamdulillah .. pementasan Rapunzel the Musical berakhir dengan jayanyaaa .. Arghhh happy gillerr bak hanggg .. Thankyou krew produksi , thankyou pelakon , thankyou pensyarah dan semuanyyya .. Feedback yang positif dari semua pihakkk .. Aaaa happynyaa aa mata masuk habukkk .. Sapa sapu sampah niee ???
 Barisan team band dan pensyarah .. Thanks adik-adik ppismp muzik ..

And nowww .. photoshoootttt timeee !! Kasi bombbb sama photoboothhh .. haha
 Pelakon , krew and penonton dari kalangan lecturer dan sem 8 !!
Adik-adik PISMP Math dan Pemulihan .. Thankyou datang menontonn .. Sanggup korang cancelkan kelas malam semata-mata nak datang tengok .. terharuuu .. haha 
And yahhh .. Me with Ang si Rapunzel .. Dah serabai rambut haha .. Ang , memang terbaikk .. Ang dah buat yang terbaikk !! Ang salah sorang junior GITA yang paling komited .. Tak pernah putus asa dan sentiasa mencuba .. Awal-awal dulu Ang ada masalah dari segi lakonan dan penghayatan watak .. Tapi dia terima tunjuk ajar kami dan berusaha nak buat yang terbaik .. dan inilah hasilnya Anggg .. Paan tabik dengan U .. seriously tahniahh sekali lagi Angg .. 
Motherr Gothelllll !! hahaha Aimann thankyou kerana sudi pikul tanggungjawab bawak watak nie .. Aku tahu bukan senang wehhh .. Hahaha kau memang terbaikk .. Kau memeriahkan suasana .. Kau memang terbaikk .. 
Seniorr GITAAAAA .. Serious happyy korang sanggup datangg .. Kak Ita , Kak Sal , Ainul , Kak Shida , Kak Ija , Kak Anne , Kak Mirahh .. Kak Jessie , Maru and Ikan yang takde dalam gambar .. Korang la pemberi semangat malam nie .. Seriously yahh .. semangat datang dari korang .. Thankyou bebanyak sudi datangg ..
Kami dah masuk airr .. hahaha ..
Sekarang dah boleh tarik nafas lega kan Aripp ?? Our director .. yang banyak bekerja keras .. Proud of u my boss .. Semua berjalan dengan lancar .. Sebab kita sebuah keluarga .. Adik beradik ..
Balqishhh .. si Pengarah muda .. Stage manager .. thanks Aqish dan kawan-kawan tolong kiteorang sebelum nie .. Thanks jugak fakskan surat tue .. huhuhu .. Makhluk dekat belakang tue takleh tunjukk .. Maksiattt .. hahaha 
Kami belanja sikit peruttt .. hahaha
 Our crewwwsss .. Thanks guysss .. Tahniahh bebanyakkk .. 
Orang yang banyak kerja keras .. Terima kasihhhh adik-adik junior awesome GITA .. 
Kak Mirahhh , Winnie , Ayie , Dieyyy .. tulang belakang akuuu .. Dan lemak tambahanku .. haha susah senang kita selama nie ..
 Yeahhh .. dan nie anak sedara pertama GITA .. Anak si Dieyy , Yen Yenn .. haha .. Kecik-kecik dah tengok teater eaa .. Curi bakat lakonan ibu nanti ..
Puass .. puass .. dan puass ..
Sesi postmortem bersama semua krew .. Pensyarah penasihat pun turut hadir .. Ayah Dzul and Mr. Bakar .. thanks banyak-banyak sebab bagi support sebelum nie .. Jadi tempat kami luah perasaan dan pendapat .. Terima kasih bebanyakk ..
Semua muka ada manyakkk senyummm aaa .. Senyum puas-puass .. bagi puass .. hahaha ..  Terima kasih , thanks you , xie xie sebab hasil kerja keras dan titik peluh kita selama nie dah membuahkan hasil .. Ingatlahh , satu perkara yang indah dalam GITA ialah pengorbanan wang , masa dan tenaga semata-mata untuk bersama di dalam sebuah keluarga , GITA .. dan kita adalah keluarga .. Biar berlainan bangsa dan agama , kita adalah keluarga ..

Terima kasih .. 





- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

03 October 2015

HARI SUKAN SJKC CHUNG HWA PUSAT

Paan Zainudin | 8:43 AM | 00 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum


Wuuuu .. first time join dan handle hari sukan sekolah .. Masa zaman praktikum sebelum nie selalu tak berkesempatan .. Kali nie baru nak dapat merasa .. HARI SUKAN SJKC CHUNG HWA PUSAT , BUTTERWORTH .. Hari sukan sekolah nie tak buat dekat sekolah sebab takde padang , jadi kiteorang handle dekat sekolah berdekatan , SK Bagan Tuan Jamal .. 

Awal-awal pagi lagi dah terpacak dekat padang sekolah .. Semangat katakann , haha .. Kali nie aku pegang jawatan krew audio dan siar raya .. Kira tugas uruskan bab PA system , lagu , mikrofon apa semua tu lah .. 
Pembukaan majlis dengan perbarisan lintas hormat oleh kontinjen pancaragam dan rumah sukann .. Perghhh first time kot tengok geng pancaragam budak-budak  sekolah rendah hahahaha .. Terbaikk ahh Cikgu Tan latih .. Bukan senang derr .. Aku yang latih budak-budak tarian ni pun dah nak tumbang .. hahaha
Bila tengok hari sukan sekolah nie , teringat zaman handle KOT dulu .. Bukan senang nak handle dari A sampai Z .. Jangan cakap la kalau dalam sehari tue tak sakit kepala memikir itu ini , haha .. Tapi disebabkan pengalaman sebelum-sebelum nie , alhamdulillah boleh handle semua tue dan praktikkan pulak dekat sekolah .. #kipidapp #dongibabb  

[KOT MMXIV IPGKTAA] <-- klik sini !!
Yeahh , tempat kerja aku .. ahahaha duduk depan laptop dari mula sampai habis majlis .. Teamwork dengan pengacara majlis .. Aku jaga audio and play lagu-lagu sepanjang majlis .. Kira macam DJ laa cuma tak cakap-cakap .. Diorang je yang cakap & dalam bahasa Cina .. hehehe bila sampai time jer diorang bagi hint suruh play lagu .. Kalau takde diorang memang tak terpasang aku lagu-lagu tue .. haha 
Banyak acara balapan yang diadakan masa hari sukan nie .. Antaranya 50m, 100m, 200m, 4x100m, 4x200m, 400m dan lain-lain .. Adehhh , dah lama tak tengok budak-budak berlari .. Last tengok pun masa aku sendiri yang bersukan , tahun 2014 .. Sekolah rendah kott hahaha ..  Rasa kelakar pun ada sebab budak kecik-kecik je atas padang .. Kadang siap lari sampai keluar dari garisan tepi .. Sebab penat , hahahahaha ... 
Walaupun berlainan bangsa , agama dan budaya , tak menjadi penghalang untuk bersama dan bekerjasama .. We are Malaysian .. Bagus anak-anak ..
Nampak ?? Comel giller diorang berlari .. hahahaa .. Siap ada yang tercabut kasut lagi .. 
Acara sukaneka untuk kanak-kanak 7 tahun .. Bawa getah guna straw , isi air dalam botol , lari sambil ikat kaki dan lain-lain .. Antara acara yang paling meriah .. Sebab kelakar tengok gelagat anak-anak , haha ..
Acara untuk ibu bapa dan anak-anak pun turut diadakan .. Ye lahh, alang-alang bersukan nie bukan sekadar murid-murid dan guru je , tambah sekali dengan mak ayah .. haa ambikk lari .. lari .. haha
 Tarikkkk .. tarikkkk .. hahaha .. team PIBG vs Staff Sekolah
Yeayyyy !! Finally dah selesaii .. Tahniahh semua .. Tahniah rumah Biru juara keseluruhan kali nie .. kipidapp guysss .. Tahun depan pulak kita bersukan lagi .. 



- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...