06 December 2012

KRAF : JOM BUAT BEKAS PENSEL DARIPADA "SELUAQ JEANS"

Paan Zainudin | 11:38 AM | 40 orang doakan aku slim |

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Mendung benor petang nie ..

Sekarang nie musim hujan , dari petang sampai la ke malam hujan ..
Tu yang sekarang nie pukul 10pm dah tarik selimut , Taknak kehilangan nikmat kesejukan hujan .. hui hui
Tengah khusyuk mencekik cekodok pisang yang mak goreng dekat dapur tadi ,
nampak la mak kemain semangat melipat kain baju yang tak dipakai dah , katanya nak dibuat kain buruk ..

eh sat mak , seluaq jin tu mak nak buat apa ??
nak buat kain buqok , oqang dalam qumah nie dah pakat jadi belon , dah tak padan nak pakai ..
“ hamboihhh .. hmm takpa mak , seluaq jin tu mai kat abang .. abang nak guna ..
Jadi bermula lah episod bengkel membengkel dalam bilik aku .. 
dalam kepala nie tengah pikir nak buat apa dengan benda nie ??
Tetiba baru teringat … bekas pensel !!!! yeaahhh .. bekas pensel yang lama pun dah buruk 
baik buat yang baru ..

Nie kira pestime la aku nak create bekas pensel daripada seluar jean nie , jadi tak jadi lain cerita .. hehe
So , first sekali kumpul dulu bahan-bahan yang nak digunakan :
1.  Seluar jeans (lusuh ke tak lusuh ke lain cerita)
2.   jarum + benang + mesin jahit
3.  pensil penanda
4.  gunting (habis tajamm ahh bilah dia)
5.  zip

Bila dah ada semua barang baru boleh mulakan kerja nihh ..
First sekali , ukur seluar jean tu dulu .. 
make sure panjang + lebar dia lebih daripada alat tulis yang nak dimasukkan
Kemudian gunting mengikut ukuran yang kita dah buat tadi , 
macam paan just ambil bahagian buntot dia saja .. hehe
Bila dah siap , paan akan jahit dahulu bahagian zip bekas pensel nie , nanti mudah la sikit nak jahit tepi
bahagian kain nie .. emak pun bagi tips , kalau nak kemas jahit zip tu dulu ..

tapi sebelum tu paan akan bakar dulu bahagian tepi kain nie , just layang-layang atas api
supaya nanti tepi kain nie tak berbulu sangat ..
done with zip , kita gabungkan pulak kain-kain tue .. nak jahit tangan memang malassss ,
so pakai mesin jahit , senang sikit .. hehe
kalau boleh jahit double ke triple ke dekat bahagian yang kita jahit tue ,
nak elakkan benang tu senang tetas betul ke bahasa aku nie ??
Bila guna bahagian buntot seluar nie senang , poket pun ada .. boleh taruk apa-apa dalam tu nanti .. hehe
Dan satu lagi makesure waktu jahit kain jangan lari pulak , maksudnya ukuran dua-dua kain tak sama
kang ada pulak yang senget nanti ..

dan inilahh hasilnyaa ..
hehehe .. buat yang simple ja ..
first time buat , so nampak comot sikit .. tapi puas hati laa .. huihui
lai lai lai ..






- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...