26 January 2013

TEATER D' MRSM

Paan Zainudin | 1:07 AM | 30 orang doakan aku slim |
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Sesungguhnya merajinkan diri untuk sesuatu perkara adalah sangat dituntut , siap dapat pahala lagi .. haaa 
Kemain kelass aku bermadah kan ?? haha Okey okey stop it ! stop it ! dah makin mengarut dahh

Yang sebenarnya kiteorang nie berasa bangga , rasa bangga + hepi sesangat sebab kiteorang diberi kepercayaan untuk turun mengajar dan memberi ilmu "teater" kepada pelajar MRSM Tun Ghazali Shafie , Kuala Lipis .. Pihak pengurusan dari MRSM mintak kami melatih pelajar-pelajar tingkatan 4 seramai 124 orang (okeyy memang ramai)

So, kiteorang dalam 10 orang nie dipertanggungjawabkan untuk melatih diorang iaitu ayie , diey , ecah , gua penggunaan kata ganti nama diri pertama , aiman , winnie , sue , amy , mirah and ei'in .. 

Waktu first day sampai tu , rasa dalam diri Wowww .. bukan sekolah biasa nie bhaii .. Dekat dewan tu diorang siap speaking-speaking lagi ..kiteorang nie just prepare untuk beri apa yang termampu je
First kiteorang start dulu dengan briefing , perkenalkan dulu apa itu teater ?? haa jawab-jawab boleh jawab kiteorang kasi sepulohh senn .. yea sepulohh sen je la , elaun tak masuk gi .. ngeheheh
Selain briefing pasal lakonan , kiteorang pun dedahkan kepada diorang mengenai production , krew produksi dan sebagainya .. Memang agak menyeluruh , so kiteorang cuba sampaikan apa yang patut .. Daripada sesi pengajaran mengenai teater nie , diorang diminta oleh pengetua diorang sendiri untuk pentaskan teater kalau tak silap awal bulan februari yakni bulann depaan ohoihoii ..
HAAA .. time nie diorang diminta hasilkan 1 bulatan yang besar ..
Lepas tu kiteorang akan panggil salah seorang daripada diorang untuk pergi ke tengah bulatan dan lakonkan apa yang kiteorang suruh .. Pergghh time nie jantung diorang memang berdegup kenyang bhaiii .. so , dekat bahagian pementasan ni pun kiteorang akan cuba membantu dan melatih diorang
Okey , yang nie diorang punya drama teacher , sebelum start everything we all disscuss dulu .. Aduss , tengah sibuk-sibuk berbincang datang pulak si tengah berbaju biru menyibuk tuu , entah apa pulak yang nak dikacaunye .. syuhh syuhhh
Disebabkan oleh bilangan student yang nak jadi pelakon agak ramai , bukan agak dahh .. memang terlalu ramai .. Jadi kiteorang terpaksa buat audition tigaempat kali nak cari yang betul-betul mantopp berlakon .. bukan nyer yang lain tak boleh .. Semuanya berbakat , SERIUSSss

Waktu nak panggil nama diorang yang layak kann , pergghhh memang tacing giller wehh tengok muka-muka diorang yang tak dapat tu .. haaa sadissss ..
Bila semua dah selesai , kiteorang start dengan sesi script reading bersama para pelakon , yang nie Bro Ayie amik Si ayie nie memang tak boleh duduk bersila , spesies macam aku jugak .. Kena duduk atas kerusi seluar ketat hihihi
Yeahhh , settle pasal lakonan kita pergi pulak ke tarian ..
Kali nie si Amy , Ecah dan gua take over .. let's rockinnn hahaha .. Yang bestnyer budak-budak MRSM nie , diorang memang enjoy , happening dan eksaited nak cuba-cuba benda-benda baru ..

Contoh la kan kalau sebelum nie diorang dah biasa dengan tarian tradisional , kali ni diorang try dengan moden pulak .. Even ada yang agak kayu dalam grup nie , satu perkara yang memang gua respect gillerrr iaitu diorang berani mencuba dan terus mencuba .. ini yang kiteorang nak .. Tak sia-sia kiteorang habiskan weekend kiteorang pergi ke MRSM then ajar diorang itu ini ..
Ilmu yang korang dapat tue harap boleh digunakan untuk masa-masa yang akan datang .. 
Kiteorang akan terus latih dan ajar diorang dari semasa ke semasa sampai lah tarikh pementasan diorang ,
about on 7th February kalau tak silap la










hopefully teater ini akan berjaya dipentaskan .. Gud luck adik-adik yea ..


- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...