30 April 2011

K.A.W.A.N

Paan Zainudin | 10:12 PM | 00 orang doakan aku slim |


**


Best kan klu hdup nie sentiasa ditemani oleh org yg tersyg...tp diorg x slalu brada di sisi kita... I mean our family...bkn ehmm2 yea..haha....

hmmmm....rndu nyer kt mereka...dh lma x jmpa... 

tp kwn2 pn umpama fmily kita jgak...always beside us bla kita da sebarang mslh....sgt2 syg mereka...

*


*

*

*


Apa itu kawan?

Imam Al-Ghazali berkata :- Kawan dibahagikan kepada 3 :-

1. Kawan yang pertama :- kawan yang ada ilmu. Bila kita berkawan dengan dia, dia sentiasa bagi ilmu dan nasihat kepada kita. Imam Al-Ghazali kata jangan lepas kawan ini. Berkawanlah kerana kebaikan yang banyak diperolehi.

2. Kawan yang kedua :- dia tidak ada ilmu, tapi kita ada ilmu dan dia terima ilmu dan nasihat agama yang kita sampaikan kepada dia. Imam Al-Ghazali kata jangan lepas kawan ini. Berkawanlah kerana dengan kita sampaikan ilmu dan nasit kepada dia, dia dapat laksanakan perintah Allah.

3. Kawan yang ketiga :- dia tidak ada ilmu. Kita ada ilmu tapi bila kita bagi ilmu dan nasihat kepada dia, dia tak terima dan macam-macam lagi alasan iaitu dia menolak ilmu dan nasihat yang kita bagi. Iman Al-Ghazali kata jangan kawan dengan orang macam ini kerana tiada bagi manafaat kepada kita dan dia. Dan takut-takut kita pula yang terikut cara dan tingkahlaku dia yang membawa kemaksiatan kepada Allah s.w.t


Nabi s.aw. bersabda seseorang itu akan ikut siapa yang dia kawan. Jika kamu berkawan dengan tukang jual minyak wangi dan kamu tidak mampu membeli minyak wangi itu tetapi setidak-tidaknya bau harum minyak wangi akan kena juga pada pakaian kamu DAN jika kamu berkawan dengan tukang ketuk besi, biarpun percikan api daripada ketukan tidak kena pada kamu tetapi bau asap api akan kena juga pada pakaian kamu.


**

Kesimpulan hadis: -
Umpama berkawan dengan tukang jual minyak wangi iaitu kita berkawan dengan orang yang baik-baik iaitu orang yang selalu ingat pada Allah, orang yang selalu pergi masjid, selalu ikut kuliah agama, selalu bagi nasihat dan ajak ke arah kebaikan. Jadi bila kita berkawan dengan orang macam ini kita akan ikut dia pergi masjid dan buat perkara-perkara yang disuruh oleh Allah dan tinggal perkara-perkara yang dilarang oleh Allah.

Umpama berkawan dengan tukang ketuk besi iaitu kita berkawan dengan orang yang tidak ingat kepada Allah, orang yang selalu buat maksiat dan selalu ajak kita ke arah kejahatan. Jadi bila kita berkawan dengan orang macam ini kita akan ikut cara dia. Kalau dia kaki karaoke, kita pun akan jadi kaki karaoke, kalau dia kaki perempuan kita pun akan jadi kaki perempuan dan sebagainya.


Oleh itu, ambillah iktibar, dan jangan tersilap pilih kawan di dunia ini.*

*


*Apa itu kawan sejati ???
Kawan sejati itu ibarat tangan dan mata, saat tangan terluka mata menangis saat mata menangis tangan menghapusnya.

*
kawan sejati adalah kawan yg ada di saat kita senang dan susah, kawan yang menolong kita tanpa ada balasan.
*
kawan sejati adalah kawan yg tertawa bersama kesenangan dan menangis bersama penderitaanooOoo


- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...