07 June 2013

BE STRONG

Paan Zainudin | 10:52 PM | 00 orang doakan aku slim |

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum


Ya Allah .. berilah aku kekuatan untuk menulis entri ini ~~ Bismillahirrahmanirrahim .. Pada petang 5 Jun , Khamis (hampir maghrib) ayah saudara paan - pak lang telah dikejarkan ke Hospital Baling selepas anak sulung (sepupu paan) sedar yang ayahnya tak sedarkan diri dekat kediaman diorang, Pengkalan Hulu ..

Kiteorang terima panggilan dari diorang selepas maghrib .. Memang semua orang waktu tu cemas .. Malam tue , yang sempat pergi ke hospital - mak ngah & anak-anak, mak ndak, mak njang, mak cik & mak.. Kira adik beradik pak lang semuanya pergi ke hospital malam tue .. Bertolak dari Sungai Petani  .. Paan tak pergi , kena tengokkan adik-adik .. Lagipun dah malam ..

Pak lang memang tak sedarkan diri dan diberi bantuan oksigen .. Malam tue semua orang balek , tinggal Mak Ngah & anak-anak bermalam dekat situ ..
Pagi Khamis tue , semua adik beradik Pak Lang berkumpul dekat rumah mak njang .. Nak rancang - bincang nak buat bacaan Yaasin perdana dekat surau / masjid berdekatan , dan nak goreng sikit bihun untuk jemaah-jemaah dekat situ .. 

Tiba-tiba dapat mesej dari Shafinaz , anak mak ngah : 
"Salam .. Makteh, depa tak bawak pi paklang ke Hospital Sg Petani dah, tak boleh buat apa dah .. Paklang dok tahap akhir dah , tapi masih lagi dalam jagaan .. "

Memang sebak + gelabah .. Semua orang pakat bersiap-siap nak ke Baling waktu tue jugak .. Bila sampai dekat sana , air mata aku dah bertakung .. " Ya Allah , keadaan paklang.. " Kali terakhir aku jumpa Pak Lang tahun lepas , perut masih ada , berisi, kuat bercakap .. Sekarang .. tengoklah keadaan dia .. Pak Lang dah lama sakit kanser - kanser tekak .. Sebelum ni memang dia selalu buat rawatan , kimo apa semua tue .. Sekarang dah masuk stage akhir , memang makin teruk ..

Bila tengok keadaan Pak Lang nie , aku terus amik keputusan nak stay situ - even baju salin tak bawak .. Lagipun tengah cuti sem .. Petang tue , kiteorang berselang seli jaga paklang .. ada yang nak solat , pergi makan .. Pak Lang demam panas - suhu sangat tinggi .. Petang tu anak-anak Pak Lang datang - 3 orang (16 tahun , 13 tahun , 8 tahun ) , isteri dah takda ..

Malam tue , yang ada dekat hospital - paan , makngah, anak makngah (Shafinaz , Ain) , dan anak-anak Paklang .. 
Kiteorang baca Yaasin berselang-seli untuk paklang .. Tengah paan baca , tiba-tiba anak sulung paklang , Mat tanya sesuatu kepada makngah : 

" Mak Ngah , Mat nak tanya ni .. Tapi makngah jangan marah ya .. Kalau jadi apa-apa dekat abah , kami semua nak duduk dengan sapa ?? "

Paan yang ada dekat situ terus sebak .. " tahan paan .. tahan .. jangan nangis "

Mak ngah cakap " Mat jangan pikiaq pasal tu lagi , pikiaq pasal abah .. yang pasal tu kemudian .. sedara mara kita ramai , takkan biaq hangpa adik beradik ..

Malam tu memang tido satu jam saja .. teman makngah jaga sambil baca Yaasin ..
Esok paginya pak lang sedar , demam dah baik cuma tahap oksigennya rendah .. Dia renung sesiapa yang ada di sekelilingnya .. bercakap tahap tersekat-sekat , kiteorang tak berapa faham ..

Pagi tue paan dan sepupu yang lain bawak kejap anak-anak paklang balek rumah diorang di Kem Polis Pengkalan Hulu .. kemas rumah , bersihkan katil - air kencing paklang sebelum nie .. Diorang kecil lagi , mungkin susah nak uruskan semua nie .. Kiteorang bantu setakat yang mampu ..

Tengahari tu pergi balek ke hospital .. Paklang demam panas semula dan dalam keadaan separa sedar .. Boleh mendengar , tapi tak boleh bercakap - lihat .. Kiteorang hanya basahkan tuala dan lap badan paklang yang panas .. Paklang tak boleh makan , khuatir boleh tersedak / tercekik sebab kanser di tekak .. tak boleh jugak melalui hidung , sebab mucus terlalu banyak .. kesiannya tengok paklang .. hanya tahan lapar ~~

Waktu petang , ramai sedara mara datang melawat .. Bila berbisik dekat telinga paklang perkenalkan diri , air mata paklang mengalir .. tu saja respon paklang , dia hanya mampu mendengar .. sedih ~~

Ya Allah.. berikanlah kekuatan & hidayah kepadanya.. Sepanjang kami berada di sisinya, semaikanlah semangat & kesabaran kepadaku, anak-anaknya yang masih kecil, saudara mara dan kenalannya.. Panjangkanlah umur & permudahkanlah urusannya.. Berilah ketabahan kepada kami untuk menghadapi hari-hari sebelumnya & akan mendatang.. 

Ya Allah , jika dengan mengambil nyawanya dapat mengurangkan daya & penderitaannya , kami redha Ya Allah .. 

Be strong PakLang, Allah with us.. #kanser tekak tahap akhir.. Sahabat-sahabat , doakanlah kesembuhannya..



7 Jun 2013 , 10:52 pm









- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...