25 September 2012

TUTORIAL : JADIKAN BLOG ARCHIVE KEPADA SCROLL BOX

Paan Zainudin | 3:45 PM | 00 orang doakan aku slim |



Hmmm .. 
bila blog archive panjang-panjang nie kadang-kadang buat sidebar kita
nampak semak kan ??

seriuss .. memanjang je kan ke bawah ..
kalau jadikannya scroll box nie nampak la kemas sikit kan 
macam gambar kat bawah nie ..
promote promote .. hehe
kalau korang nak , boleh ikut tutorial dekat bawah nie ..

1. Log In -> Dashboard -> Design -> Edit HTML -> Tick Expand Widget Templates 
2. Lepas tue , tekan Ctrl F dan cari kod nie : 
<div id='ArchiveList'>
3. Tapi kan , sebelum korang jumpa kod kat atas nie , 
korang akan jumpa kod nie dulu :
<div class='widget-content'>
 4. Kemudian , gantikan kod nie  <div class='widget-content'> dengan kod yang ni pulak 
<div class='widget-content' style='overflow:auto; height:200px'>
For your information , korang boleh tukar 
Size Height 200px mengikut saiz kesesuaian blog korang k 

Preview dulu .. kalau dah OK baru SAVE ..
Selamat Mencuba !!







- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...