22 February 2012

SuGGieS Oh SuGGiEs

Paan Zainudin | 6:17 PM | 00 orang doakan aku slim |


Suggies??
ape tue??
gula-gula ker??

oh tidak...jangan sesekali menyebut soal makanan di sini..
hehe..asyik bincang topik tue jerr...
kali nie meh kita bincang pasal binatang comel lak..

haaa..
sebut pasal binatang comel nie
paan da seekor binatang yang memang paan admire nak bela..

Sugar Glider..



binatang nie cute sangat..
sejenis binatang mamalia yang berasal dari  
Australia, Indonesia, Tasmania dan New Guinea. 
Sugar Glider ada sayap/kepak dekat bawah 
ketiak/ sisi badannya yang membolehkan 
dia terbang / mengelunsur diudara...
ekor dia pun sangat cantik...panjang dan kembang..

Kalau korang tengok dekat header paan ..
da seekor gambar sugar glider kartun..
arrgghh comel bangat..


sepupu paan ada menjual suggies nie..
dia ada kedai haiwan...seekor RM250..
tak termasuk dengan makanan dan aksesori dia..
kira murah la tue..
kalau dekat area KL dekat RM3OO lebih..

kadang2 kalau paan pergi kedai dia memang selalu main
la dengan suggies nie..
time tu memang teringin giller nak ada yang sendiri punyer..

Paan memang nak bela..
tapi waktu tue kewangan tak berapa nak ok..
so kalau hujung sem nie ada duit lebih memang nak "membeli belah"
suggies nie..hehehehe

bela dalam bilik jer..


harap2 la ada duit elaun lebih nanti..hehehe
meh kita pakat2 berjimat mulai sekarang...
beli suggies nie buat anak angkat...ehehe..


paan ada baca artikel bagaimana cara hendak memilih sugar glider yang baik..
meh kita pakat2 baca yea..


1. PILIH SG YANG BERUSIA SEKITAR 8 – 10 MINGGU 
dari tarikh OOP(out of pouch).
Jangan beli yg umurnya kurang dari 8 minggu.

2. SG MESTILAH BERMATA CERAH DAN EKOR YANG KEMBANG.
Pilih sugar glider yang mempunyai ekor yang gebu (busy) 
kerana ini menandakan baby glider tersebut telah 
matang (full weaned) dah tidak bergantung kepada ibunya lagi.

3. LIHAT PADA NAJIS DIA TIDAK CAIR.
Pastikan sugar glider itu boleh membuang air besar dengan elok.
najisnya berbentuk seperti najis tikus yang lembut.

4. BULU SG TIDAK KUSUT

5. BERPENGETAHUAN DAN TAHU BENAR SG ITU 
BERUSIA 8-10 MINGGU DARI SEGI SAIZ SG.

6. PASTI SG SUDAH PUTUS DARI SUSUAN IBUNYA.
Pastikan sugar glider itu mampu makan dengan betul dan 
tidak bergantung pada susu ibunya. 
Ini adalah kerana kita mahukan SG kita bergerak,aktif,bebas 
dan mudah interaksi dengan alam sekeliling,
.
7. MELIHAT SG TERSEBUT SUDAH PANDAI BERDIKARI @ 
HIDUP SENDIRI TANPA BANTUAN IBUNYA.

8. MEMASTIKAN PERSEKITARAN TEMPAT SG DIJAGA BERKEADAAN BAIK

9. MEMASTIKAN SG ITU BENAR-BENAR AKTIF.
Mintak pegang dahulu SG sebelum membelinya.
glider yang jinak takkan lari dari tangan anda.
Jangan terpengaruh dengan kata-kata manis penjual. 
Walaubagaimana pun ada SG yg pemalu terhadap org luar.
Tengok cara seller itu handle glider berkenaan..


so amacam???
mau bela ka??
jangan tunggu lama-lama..











- TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA HANGPA MAI LA LAGI -

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...